Gheorghe Dobra, şeful Alro: Industria din România nu ştie să prelucreze ce producem noi aici. Unele aliaje pot fi folosite ca blindaj la tancuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alro este cel mai mare consumator de energie electrică din România şi unul dintre cei mai mari exportatori
Alro este cel mai mare consumator de energie electrică din România şi unul dintre cei mai mari exportatori

Industria din România nu ştie să folosească produsele realizate de către Alro, astfel că cea mai mare parte a producţiei merge la export, unde sunt folosite în industria auto şi cea aeronautică, a declarat, Gheorgghe Dobra, directorul general al Alro, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la intrarea în producţie a combinatului de aluminiu din Slatina.

Alro exportă acum 70% din producţia de aluminiu primar, iar destinaţiile sunt Uniunea Europeană, Serbia şi Turcia. În privinţa aluminiului prelucrat, exporturile sunt în proporţie de 95%, produsele cu valoare adăugată mare realizate la Slatina ajungând în Uniunea Europeană, SUA şi Israel.

Alro doreşte să crească ponderea produselor cu valoare adăugată mare de la 20% din total, cât este acum, la 30% în următorii ani.

”Industria noastră nu ştie să prelucreze ceea ce producem noi aici”, a afirmat Dobra, într-o conferinţă. ”Componentele ajung la furnizori auto, iar mai departe se găsesc pe foarte multe maşini, camioane. Valoarea unor bări este cât o maşină medie datorită aliajelor din care sunt formate”, a mai spus Dobra.

Unele aliaje produse în Slatina sunt atât de avansate încât pot fi folosite ca blindaje la tancuri.

Compania a investit peste 500 de milioane de dolari în ultimii zece ani. În anul 2005 Alro a cumpărat Alum Tulcea, în 2006 a fuzionat cu Alprom Slatina, iar ulterior a achiziţionat o mină de bauxită în Sierra Leone, astfel că acum este un grup integrat vertical, a completat Dobra. 

Singurul lucru care lipseşte din ecuaţie este partea de producţie de energie, având în vedere că energia este acum 35% din costul pe tona de aluminiu.

De altfel, compania a avut mari probleme cu energia în ultimii patru ani din cauza costurilor cu energia regenerabilă şi a taxei de cogenerare, plătind în total 160 de milioane de euro. ”În ultimii patru ani am trecut printr-o perioadă foarte grea din cauza eco-taxelor, am plătit 160 de milioane de euro. Acum, după reducecerea cotei de certificate verzi, suntem pe picior de egalitate cu competitorii noştri din Europa”, a mai spus Dobra.

Directorul Alro a punctat că din 1989 încoace consumul de energie electrică al Alro a scăzut de trei ori, iar emisiile de gaze cu efect de seră s-au redus de 39 de ori. ”Acum producem 265.000 de tone de aluminiu pe an, cât în comunism, dar folosim şase hale în loc de zece”, a mai anunţat Gheorghe Dobra.

De-a lungul istoriei sale, combinatul a produs în totalitate 9,5 milioane de tone de aluminiu turnat.

În acest moment, 4.200 de oameni sunt angajaţi direcţi ai Alro, cu tot cu cei de la Alum Tulcea, iar alte 20.000 de locuri de muncă din amonte şi aval depind de activitatea uzinei.

Salariul mediu era de 183 de euro în anul 2002, la privatizarea Alro, iar acum este de 984 de euro, a mai spus directorul companiei.

Alro este controlată de către grupul Vimetco, deţinut de către oligarhul rus Vitali Machitsky. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite