Firmele româneşti îşi plătesc taxele şi impozitele mai uşor decât în 2015. România este devansată de Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firmele din România îşi plătesc mai uşor taxele şi impozitele în acest an faţă de 2015, arată clasamentul PwC Paying Taxex, potrivit căruia ţara noastră a urcat cinci poziţii, pe locul 50 din 190 de ţări, surclasând Cehia sau Slovacia, dar fiind devansată de Republica Moldova, care a înregistrat un avans semnificativ, de pe locul 78 în 2015 pe 31 în acest an.

Cehia a înaintat de la locul 122 până la poziţia 53 în clasamentul PwC Paying Taxex, Polonia a urcat de pe locul 58 pe poziţia 47, Slovacia de pe 73 pe 56, Ungaria de pe 95 pe 77, iar Bulgaria de pe 88 pe 83.

„O evoluţie spectaculoasă a avut şi Moldova, care a urcat pe poziţia 31 în clasamentul Paying Taxes, faţă de locul 78 înregistrat anul trecut. Acest lucru subliniază că suntem într-o competiţie regională din ce în ce mai intensă privind uşurarea plăţii taxelor şi a reducerii poverii fiscale, iar România ar trebui să continue şi să intensifice ritmul măsurilor fiscale pozitive luate în ultimii ani pentru a se poziţiona ca o destinaţie mai atractivă pentru investiţii“, a declarat Mihaela Mitroi, apreciază liderul Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică din cadrul PwC România.

Rata totală de impozitare, care măsoară ponderea taxelor şi contribuţiilor suportate de către o firmă ca procent din profit, a fost de 38,4% în România în acest an, sub media statelor din Uniunea Europeană (40,3%) şi cea globală (40,6%).

La timpul necesar conformării cu legislaţia fiscală, România este printre performerii Europei Centrale şi de Est cu 161 de ore de muncă pe an, comparativ cu o medie a Uniunii Europene de 164 de ore şi un nivel global de 251 de ore.

În Bulgaria, spre exemplu, sunt necesare 453 de ore pentru plata taxelor, în Cehia 234 de ore, în Polonia 271 de ore, cea mai apropiată de România fiind Moldova, cu 181 de ore.

O companie de talie medie din România trebuie să efectueze 14 plăţi de taxe anual, la egalitate cu Bulgaria, cel mai mare nivel din regiune, faţă de o medie globală de 25,6 de plăţi şi de 11,8 plăţi în medie în UE.

Cele mai puţine taxe sunt plătite anual în Polonia, de numai şapte, urmată de Slovacia şi Cehia, cu câte 8 taxe, Moldova - 10 taxe şi Ungaria - 11 taxe.

Raportul Paying Taxes 2017 ia în calcul toate taxele şi contribuţiile obligatorii pe care o companie de talie medie le are de achitat în decursul unui an.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite