ELCEN: Ajustarea tarifelor Transelectrica nu trebuie să afecteze consumatorii de energie

ELCEN: Ajustarea tarifelor Transelectrica nu trebuie să afecteze consumatorii de energie

Electrocentrale Bucureşti este cel mai mare producător de energie termică din ţară, dar o treime din venituri îi provin din producţia de electricitate  FOTO Marian Iliescu

Producătorii şi consumatorii finali de electricitate nu ar trebui să fie afectaţi de unele ajustări ale tarifelor percepute de compania de stat Transelectrica, precum uniformizarea nivelului unei componente a tarifului de transport al energiei electricte, consideră reprezentanţii ELCEN, citaţi de Mediafax.

Ştiri pe aceeaşi temă

„În opinia noastră, modificarea va afecta mai mult producătorii din zonele defavorizate (cum este şi cazul ELCEN) decât pe consumatorii finali. Nu avem informaţii despre ce implicaţii sunt la Transelectrica, dar considerăm că, dacă sunt necesare anumite ajustări de venituri la Transelectrica, nu ar trebui să fie afectaţi nici producătorii, nici consumatorii finali“, au declarat reprezentanţii producătorului de electricitate şi căldură.
 
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) propune uniformizarea tarifului de transport - componenta de introducere a energiei electrice în reţele -, la nivelul componentei medii pe ţară, care este de 10,3 lei/MWh, potrivit unui proiect de ordin elaborat de instituţie.
 
Componenta de introducere a energiei electrice în reţea este plătită către Transelectrica de către producătorii care operează centrale cu capacitatea instalată mai mare de 5 MW. Acest tarif variază de la 12,32 lei/MWh în Oltenia la 6,04 lei/MWh Transilvania de Nord.
În prezent, tariful mediu de transport al energiei, perceput de Transelectrica, este în valoare de 22,50 lei/MWh.
 
Propunerea ANRE urmează să fie suspusă aprobării preşedintelui autorităţii, iar dacă va fi acceptată costul cu introducerea energiei în reţelele electrice ale Transelectrica va creşte pentru unii producători şi va scădea pentru alţii, având în vedere că în prezent acest tarif este diferit pentru fiecare regiune.
 

Avantaj pentru Hidroelectrica şi Complexul Energetic Oltenia

 
Potrivit ELCEN, aprobarea acestei propuneri va avantaja producătorii de electricitate din Dobrogea şi Oltenia şi îi va dezavantaja pe cei din Transilvania, Muntenia şi Moldova. Principalii producători de energie din România sunt comasaţi în Oltenia (Porţile de Fier, operate de Hidroelectrica şi Complexul energetice Oltenia.
 
„În ceea ce priveşte ELCEN, care aparţine zonei de injecţie Muntenia, impactul ar fi de 1,7 lei/MWh în plus faţă de preţurile actuale de vânzare. (...) Această diminuare nu afectează în mod semnificativ cifra de afaceri a societăţii pe ansamblul ei, având în vedere şi că ponderea energiei electrice în totalul veniturilor este de circa 35% (restul de 65% o reprezintă energia termică)“, au precizat reprezentanţii ELCEN.
 
Potrivit sursei citate, în urma modificării propuse de ANRE ponderea tarifului de transport al electricităţii în preţul la consumatorul final (pentru consumatorul pe joasă tensiune, acolo unde se plasează şi consumatorul casnic), în prezent de 1,52%, va ajunge la 1,65%.
 
Uniformizarea tarifului de introducere a energiei în reţea pentru întregul teritoriu al ţării va duce la creşterea preţului de producţie pentru producătorii de electricitate din Muntenia, Transilvania şi Moldova cu până la 4,26 lei/MWh, în timp ce producătorii din Oltenia şi Dobrogea vor înregistra scăderi ale preţului de producţie cu până la 2 lei/MWh.
 

Nuclearelectrica şi producătorii eolieni beneficiază, dar mai puţin

 
În Dobrogea sunt prezenţi principalii producători de energie eoliană, precum şi centrala nuclearelectrică din Cernavodă, administrată de Nuclearelectrica.
De asemenea, uniformizarea tarifului menţionat va cauza majorarea tarifului de transport al energiei în Transilvania de Nord cu 22 %, Moldova cu 12 %, Muntenia Nord, în timp ce în Muntenia Sud, Banat şi Transilvania Sud va urca cu 6-8 %.
 
În Oltenia şi Dobrogea tariful de transport la scădea cu 9%, respectiv cu 2 %.
Transelectrica este compania care administrează reţeaua naţională de transport al electricităţii şi este controlată de stat, prin Secretariatul General al Guvernului.

Mai puteţi citi:

citeste totul despre: