DOCUMENT Comisia Europeană critică societăţile de stat din România: prea multe, prost conduse, cu pierderi mari şi datorii imense

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sectorul energetic este cel mai profitabil pentru stat, cele mai multe pierderi sunt produse în domeniul transporturilor
Sectorul energetic este cel mai profitabil pentru stat, cele mai multe pierderi sunt produse în domeniul transporturilor

România are mai multe companii şi regii de stat decât media europeană, iar acestea generează 8% din producţia ţării şi 4% din forţa de muncă, însă funcţionează „suboptimal“ în ţara noastră, cu profitabilitate mică şi datorii, având 50% din arieratele către buget, arată Comisia Europeană într-un raport.

Executivul comunitar precizează că societăţile de stat generează 50% dintre arieratele tuturor companiilor din România către stat. Mai mult, acest lucru afectează chiar şi sectorul privat, deoarece datoriile totale ale companiilor de stat echivalau cu 3,4% din Produsul Intern Brut (PIB), acestea fiind nu doar către autorităţile fiscale, ci şi către furnizori, bănci sau angajaţi. Concomitent, guvernanţa corporativă este slabă în companiile statului, iar reformele întârzie, privatizările fiind amânate, iar restructurările întârziate, notează Comisia Europeană.

Aceasta arată că statul român acordă anual subvenţii care totalizează 0,7% din PIB către companiile de stat.

Statul are 1.454 companii

Guvernul central deţine 277 de companii, din care 19 sunt în insolvenţă. Din acestea, 101 sunt companii, 72 sunt subsidiare deţinute majoritar de companiile-mamă, 13 sunt deţinute din mai multe companii, 45 sunt institute de cercetare, iar 16 sunt regii. Autorităţile locale au alte 1.177 societăţi pe care le controlează, din care 154 sunt în insolvenţă. Din cele 1.177, 1.080 sunt companii comerciale, iar 97 sunt regii.

În total, societăţile de stat angajează mai bine de 300.000 de salariaţi, iar un număr de 27 au peste 2.000 de angajaţi. Majoritatea sunt companii comerciale, însă 10% sunt regii autonome, care nu pot fi privatizate. Acestea din urmă sunt, în principal, regiile de termoficare din marile oraşe şi cele de transport public. O altă categorie specifică o constituie institutele de cercetare, cu un regim legal mai apropiat instituţiilor publice decât companiilor comerciale.

Comisia Europeană notează că din 2011 încoace, România a selectat 20 de companii care să fie privatizate, listate sau lichidate. De atunci, doar cinci companii au fost listate, iar 11 proceduri sunt în aşteptare. În ciuda selectării a 13 companii pentru privatizare majoritară, doar una a fost realizată (Electrica – n.r.).

Executivul comunitar arată că societăţile de stat, în medie, sunt mult mai îndatorate decât cele private din acelaşi domeniu şi mai puţin profitabile.

Profituri în energie, dezastru în transporturi

Cele mai mari profituri sunt obţinute în sectorul energetic, respectiv de către Romgaz, Hidroelectrica (aflată în insolvenţă –n.r.), Nuclearelectrica, Transgaz şi Electrocentrale Bucureşti. Companiile cu cele mai mari pierderi sunt din domeniul transporturilor: CFR Călători, Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB), CFR Infrastructură, Metrorex, CFR Marfă şi Tarom. De asemenea, Oltchim – din industria chimică – şi RADET – responsabilă de încălzirea Bucureştiului generează pierderi însemnate. 

Unele dintre acestea furnizează servicii publice, astfel că sunt îndreptăţite să primească subvenţii. Altele, precum CFR Marfă, Oltchim şi Tarom, operează într-un mediu concurenţial, iar legislaţia europeană este foarte strictă în privinţa condiţiilor în care acestea pot primi sprijin guvernamental.

În 2012, datoriile totale ale companiilor de stat, inclusiv cele în insolvenţă sau lichidare, acontau 45 de miliarde de lei, adică 7,7% din PIB. La finele lui 2013, stocul arieratelor acestora era de 3,4% din PIB, faţă de 5% în 2010. Acest lucru a fost obţinut printr-un mix de restructurare a datoriilor, incluzând aici transferuri de la buget, anularea unora şi lichidări. 

Noi reduceri pot fi atinse, având în vedere că două treimi din datorii sunt deţinute de doar zece companii, notează autorităţile de la Bruxelles.

Nu-şi pot plăti datoriile

Per total, notează Comisia Europeană, companiile româneşti de stat nu generează destul profit cât să îşi plătească datoriile, din moment ce profitul operaţional generat este de doar 0,4% din PIB, faţă de datorii de 3,4% din PIB.

Instituţia arată că societăţile de stat sunt o povară pentru buget, iar colectarea taxelor este mai slabă de la acestea, ceea ce la conferă avantaje faţă de cele private. Printre motivele indicate se află atât cele sociale, respectiv pierderea locurilor de muncă, dar şi menţinerea unor poziţii politice bine remunerate în consiliile de administraţie sau influenţa în anumite industrii.

Potrivit unui tabel prezentat în studiu, firmele private din România au taxe restante către buget în valoare de 1,3 miliarde de lei (50%), companiile controlate de Guvern au 783 de milioane (30%), iar cele deţinute de autorităţi locale au taxe de plătit în valoare de 514 milioane (20%).

Control haotic

Raportul arată că societăţile de stat sunt controlate fie de către ministere, fie de autorităţile locale sau de autorităţi publice tutelare. Fiecare minister sau autoritate are propria structură care administrează societăţile. Comisia Europeană spune că acest mod de guvernanţă „nu este ideal“ deoarece nu se evită interferenţa politică şi nici nu se face diferenţierea între activele strategice, pe care statul trebuie să le controleze în continuare, şi cele pe care ar trebui să le privatizeze.

Raportul notează că Ordonanţa 109/2011, care stipulează guvernanţa corporativă, va fi modificată în Parlament, ceea ce va furniza o oportunitate de a îmbunătăţi prevederile acesteia şi de a reîntări implementarea acesteia.

Raportul Comisiei Europene Despre Situaţia Companiilor de Stat Din România Ianuarie 2015

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite