Cultivatorii de cartofi sunt obligaţi să cumpere sămânţa obţinută în propria producţie, cu TVA 20%. Agrostar cere eliminarea acestei aberaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Agricultură, Alimentaţie, Tutun, Domenii şi Servicii Conexe - Agrostar - cere Ministerului Agriculturii şi Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor să rezolve problema producătorilor de cartofi, obligaţi să cumpere seminţele de cartofi din producţia proprie cu TVA 20%.

De asemenea, Agrostar solicită renunţarea la prevederea care le impune producătorilor de cartofi să valorifice şi să folosească 20 de tone de sămânţă/ha.

Federaţia sindicală consideră că rezolvarea acestor probleme este cu atât mai importantă cu cât „România îşi asigură în prezent doar 40% din necesarul de consum“.

Cum să cumperi sămânţă de cartofi din propria ogradă

„Dacă un producător de cartofi de sămânţă solicită sprijinul cuplat, în modulul APIA nu are opţiunea să declare că a folosit seminţe din producţia proprie. Singura opţiune e să declare că a folosit sămânţă cumpărată.
Producătorii trebuie să-şi refactureze seminţele din producţia proprie cu TVA 20%, pentru că la cartofii de sămânţă TVA nu s-a redus. Prin diferenţa de TVA între cartoful de consum (9%) şi cartoful de sămânţă (20%) nu se încurajează sub nici o formă utilizarea materialului certificat produs în România, deoarece nici un producător de cartof de consum nu este dispus să plătească o diferenţă de preţ de 11%“, declară secretarul general al Agrostar, Horaţiu Raicu.

Neutilizarea unui material certificat la plantare este cauza principală a producţiilor mici la nivel naţional, fapt care ne situează pe ultimul loc în Europa.

Ce vor cultivatorii

Având în vedere această situaţie, Agrostar cere adoptarea urgentă a unor măsuri care să vină în sprijinul producătorilor români de cartofi.

„Cerem fie reducerea TVA la 9% la cartoful de sămânţă, fie măsuri care să conducă la reducerea costurilor“, arată Agrostar.

Alt necaz: cantităţile minime la hectar

O altă problemă cu care se confruntă producătorii de cartofi este aceea că, pentru a beneficia de sprijinul cuplat, li se impune valorificarea şi folosirea a cel puţin 20 de tone de sămânţă/hectar, dovada făcându-se cu facturi fiscale sau fila din carnetul de comercializare.

Practic, producătorii de cartofi, pentru a putea beneficia de sprijin cuplat, trebuie să facă dovada comercializării unei cantităţi de 20 tone/ha fără a putea să însămânţeze seminţe din producţia proprie.

Agrostar propune scăderea cantităţii de la 20 tone/ha la 15 tone/ha şi posibilitatea folosirii seminţelor din producţia proprie la înfiinţarea de noi culturi.

Regimul fiscal, halucinant

Potrivit Agrostar, legislaţia fiscală nu ţine cont de realitatea agricolă şi nu este adaptată la specificul activităţii agricole.

„Organele de control fiscal consideră că producătorul agricol care îşi valorifică producţia proprie către persoane juridice exercită activitate de comerţ cu ridicata.

Dacă acelaşi producător îşi valorifică producţia către persoane fizice, se va considera activitate de comerţ cu amănuntul şi este obligat să facă acest lucru în altă structură (suprafaţă) de vânzare, cu gestiune separată şi cu aplicarea unui adaos, în cadrul aceleiaşi unităţi (O.G nr. 99/2000)“, arată federaţia sindicală.

Ţinând cont de faptul că produsele agricole se păstrează în condiţii speciale, cu climat controlat, „considerăm această abordare profund incorectă şi deloc practică.
Acest lucru nu se întâmplă la marii comercianţi tip cash&carry, unde comercializarea se face din acelaşi spaţiu către orice tip de client - excepţie de la regula prevăzută expres de lege“.

De asemenea, valorificarea produselor agricole de către fermieri, indiferent că se face către persoane fizice sau juridice, nu se face la bucată sau la kilogram, drept urmare nu poate fi considerată desfacere cu amănuntul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite