Corpul de Control al Guvernului ridică documente de la Metrorex legate de unele contracte de achiziţie. Contractul CAF, blocat încă de anul trecut de DNA
0Corpul de Control al Guvernului a început, marţi dimineaţă, o acţiune inopinată de control la sediul Metrorex de unde ridică documente privind unele contracte de achiziţie a unor garnituri de metrou şi pentru construirea magistralei Drumul Taberei-Pantelimon.
Reamintim, o licitaţie de peste 440 de milioane de euro a rămas blocată anul trecut, după ce Metrorex a atribuit un contract de achiziţie a 51 de trenuri către grupul spaniol CAF. Ulterior, procedura a fost contestată de către Astra Arad şi grupul francez Alstom, iar pe urmă procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au făcut descinderi la Metrorex într-un dosar privind suspiciuni de corupţie cu privire la această achiziţie.
Trenurile erau necesare pentru Magistrala 5 Drumul Taberei – Pantelimon, care trebuie să fie funcţională în acest an pentru ca România să nu piardă fondurile europene accesate pentru realizarea acesteia.
Achiziţia a fost estimată iniţial la 440 de milioane de euro cu TVA, iar pentru contract s-au înscris cinci companii. PESA (Polonia) a solicitat cel mai mult, respectiv 341 de milioane de euro, Alstom (Franţa) cere 322 de milioane de euro, CAF (Spania) vrea aproape 310 milioane de euro pentru garniturile sale, CSR Qindao (China) doreşte 272 de milioane de euro, în vreme ce Astra Vagoane Călători a cerut cel mai puţin, respectiv 260 de milioane de euro.
CAF a câştigat licitaţia, dar procedura nu a fost finalizată, fiind suspendată în urma intervenţiei DNA.
Procurorii DNA au trimis în judecată în luna decembrie pentru fapte de corupţie două persoane, Valeriu Picu - angajat al Metrorex şi Ovidiu Băncescu - angajat al unei societăţi participante la o licitaţie, într-un dosar privind o licitaţie pentru achiziţia de trenuri noi de metrou pentru Magistrala 5 Drumul Taberei - Pantelimon.
Mai exact, angajatul Metrorex,Valeriu Picu - membru al comisiei de licitaţii, va fi judecat pentru folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.
La rândul lui, Ovidiu Băncescu, angajat al unei societăţi comerciale participante la licitaţie, a fost deferit justiţiei pentru instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.
Potrivit unor surse judiciare, Ovidiu Băncescu reprezenta Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) SA Bilbao.
Anterior, peroanele unor staţii de metrou din Capitală au fost tăiate pentru a face loc trenurilor CAF ce nu puteau intra în staţii. Acestea fuseseră achiziţionate în baza unui contract mai vechi.