Se întâmplă în România: administratorii drumurilor cer tarife pentru conductele Conpet ce trec pe dedesubt, deşi sunt tot proprietăţi publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Acţiunile Conpet au fost transferate pe Bursa de Valori Bucureşti anul trecut
Acţiunile Conpet au fost transferate pe Bursa de Valori Bucureşti anul trecut

Stat contra stat în România: o serie de investiţii ale Conpet Ploieşti, transportatorul naţional de ţiţei, sunt blocate deoarece administratorii de drumuri publice solicită companiei plata de tarife, aceştia neeliberând autorizaţiile necesare modernizării conductelor. Compania refuză să plătească, argumentând că şi conductele sunt tot proprietate publică.

„Administratorii drumurilor publice solicită ca societatea Conpet să plătească folosinţa zonei drumurilor subtraversată de conductele de transport, deşi conductele respective aparţin, ca şi zona drumurilor de altfel, ampriza şi zona de siguranţă a acestora, proprietăţii publice a statului. Astfel, ne aflăm în situaţia în care administratorul unui bun public solicită administratorului unui alt bun public taxe pentru motivul că al doilea bun public se află «încastrat» în primul“, se arată în nota de fundamentare a unui proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Departamentul pentru Energie.

Compania a bugetat în acest an invetiţii de 50 milioane de lei. Pentru 2015, investiţiile sunt estimate la 56,2 milioane de lei, respectiv 60 milioane de lei în 2016.

Soluţia: exceptarea de la plată

Reprezentanţii Departamentului pentru Energie vor să soluţioneze blocajul prin exceptarea Conpet de la plata tarifelor cerute de administratorii de drumuri.

Nota de fundamentare precizează că dacă nu este modificată legislaţia unele conducte se vor degrada, iar Conpet va intra în faliment în cazul în care va trebui să plătească tariful pentru ocuparea zonei drumului. Proiectul de act normativ prevede, de asemenea, că plata acestor tarife de la bugetul de stat este „inacceptabilă“. Diferendul afectează şase lucrări de modernizare a conductelor.

Conpet estimează că în acest an va înregistra venituri de 399,13 milioane de lei, în urcare cu 2,6%, şi un profit net de 30,3 milioane de lei, în scădere cu 10%.

Compania operează sistemul naţional de transport al produselor petroliere -o reţea de conducte cu o lungime de circa 3.800 km, amplasate în 23 de judeţe. Departamentul pentru Energie deţine 58,72% din acţiuni, Fondul Proprietatea are 29,7% din titluri, iar restul de acţiuni sunt deţinute de investitorii de pe bursă.

Mai puteţi citi:

FOTO VIDEO Gabriel Bivolaru fura ţiţei cu ţârâita. Fostul parlamentar PDSR, prins în rafinăria ilegală de la Năvodari

Gabriel Bivolaru, ex-deputat PDSR, a fost reţinut pentru coordonarea unei reţele care fura tone de ţiţei din conductele Conpet. Combustibilul era prelucrat la o rafinărie ilegală din Năvodari.

Ponta s-a întâlnit cu Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei. Discuţiile au vizat Conpet şi Oil Terminal

Premierul Victor Ponta s-a întâlnit, la Guvern, cu secretarul Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Nikolai Patruşev, cei doi discutând şi despre perspectivele de colaborare în domeniul energetic şi implicarea companiilor ruse în proiecte de transport şi stocare a resurselor energetice.

Conductele Conpet care trec prin Mărăşeşti, golite de 20 de tone de petrol

Patru bărbaţi, dintre care doi din judeţul Prahova, unul din municipiul Constanţa şi unul din Bucureşti, au fost prinşi în flagrant la 15 iunie, în localitatea Mărăşeşti, judeţul Vrancea,  în timp ce sustrăgeau produs petrolier dintr-o conductă magistrală.

Ponta: Şeful Conpet a refuzat să îl demită pe tatăl Robertei Anastase

Premierul Ponta susţine că directorul Conpet a refuzat să îl demită pe tatăl Robertei Anastase din postul de consilier, deşi cererea i-a fost adresată chiar de către ministrul Economiei.

Pata de ţiţei de pe Olteţ se întinde pe 15-20 kilometri. Conpet va plăti pagubele

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, a declarat, miercuri seară, la finalul vizitei făcute în zona localităţii Fălcoiu, din judeţul Olt, că în apele Olteţului s-au scurs aproximativ 50 de tone de ţiţei dintr-o conductă a Conpet care s-a fisurat, iar pata se întinde pe 15-20 de kilometri.

Tatăl Robertei Anastase, un bugetar care încasează 35.000 lei pe lună de la stat

Tatăl preşedintelui Camerei Deputaţilor, Corneliu Anastase, a încasat în luna martie un salariu de 35.000 de lei de la Conpet, societate la care statul deţine pachetul acţionarial majoritar, potrivit RTV.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite