Bogdan Chiriţoiu: Consiliul Concurenţei va investiga situaţia dintre ELCEN şi RADET, subvenţiile Primăriei Capitalei trebuie notificate la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Subvenţiile Primăriei Capitalei către RADET trebuie notificate către Comisia Europeană
Subvenţiile Primăriei Capitalei către RADET trebuie notificate către Comisia Europeană

Consiliul Concurenţei va analiza situaţia dintre ELCEN - producătorul de energie termică a Capitalei şi RADET - regia care îl distribuie în Bucureşti, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele instituţiei. Acesta a precizat că orice subvenţie de peste 15 milioane de euro pe care Primăria Capitalei o plăteşte RADET trebuie notificată la Comisia Europeană.

ELCEN şi RADET s-au aflat zilele trecute în centrul unui scandal, din cauza datoriilor de 3,6 miliarde de lei pe care RADET le are către ELCEN. Aceasta are, la rândul ei, datorii de 1,6 miliarde de lei către proprii săi furnizori, iar Distrigaz Sud a blocat recent conturile ELCEN şi a redus debitul de gaze din cauza unei datorii de 147 de milioane de lei.

Poşta Română va face o majorare de capital de 50 de milioane de euro

Chiriţoiu a mai spus că Poşta Română va beneficia de o majorare de capital de circa 50 de milioane de euro, la care să participe atât statul, cât şi Fondul Proprietatea, urmând ca din aceşti bani să fie apoi plătite către buget o serie de amenzi şi ajutoare de stat pe care compania trebuie să le returneze. 

”Mai bine stăm pe cazul Poştei Române, există o investigaţie europeană la cererea statului român pentru a vedea că schelete există acolo, încercăm să îi curăţăm trecutul pentru a-i pregăti viitorul, să fim siguri că nu va veni pe viitor Comisia Europeană şi îi va aplica vreo amendă. Ne aşteptăm să plătească înapoi la stat câteva milioane de euro; CE crede că Poşta a primit prea mulţi bani din distribuţia pensiilor şi faptul că salariile compensatorii au fost plătite de către stat”, a afirmat Chiriţoiu, în cadrul unui forum de profil.

Fondul Proprietatea deţine 25% din Poşta Română.

Investigaţie la Apele Române

Concomitent. oficialul a spus că şi Apele Române sunt investigate, regia de stat fiind acuzată că a scumpit foarte mult apa pentru irigaţii. De asemenea, Hidroelectrica s-a plâns că apa i-a crescut foarte mult costurile de producţie.

Comisia Europeană stă cu ochii pe Oltchim şi minerit

Tot în domeniul companiilor de stat sunt analizate la nivel european situaţiile de la Oltchim şi Complexul Energetic Hunedoara, în vreme ce Compania Naţională a Uraniului va primi un ajutor de salvare în schimbul căruia trebuie să se restructureze.

CFR Marfă, situaţie specială

O situaţie specială o constituie CFR Marfă, ”despre care Comisia Europeană nu crede că e viabilă”, a mai spus Chiriţoiu. Mai exact, compania a beneficiat în 2013 de o conversie a datoriilor în vederea privatizării. În 2014 grupul Grampet, deţinut de către omul de afaceri Gruia Stoica, a câştigat licitaţia pentru CFR Marfă, dar nu a făcut plata, acuzând statul că nu şi-a îndeplinit propriile promisiuni.

În fine, şi TVR are probleme şi trebuie să prezinte un plan de restructurare.

Carrefour, Cora, Kaufland

Şeful Consiliului Concurenţei a mai precizat că în acest an se va încheia o investigaţie în privinţa retailerilor Carrefour, Cora şi Kaufland şi a relaţiilor cu furnizorii lor.

Chiriţoiu a mai spus că există un caz deschis împotriva Orange şi sunt verificate şi o serie de licitaţii trucate la Transgaz.

Abuz de poziţie dominantă la Netcity

O altă investigaţie priveşte Netcity. ”Există o suspiciune de abuz de poziţie dominantă în cazul Netcity. E important ca administraţiile locale să ştie cum trebuie să funcţioneze un asemenea sistem care, prin natura lui, este un monopol”, a punctat Chiriţoiu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite