Bogaţi, celebri şi penali. Topul milionarilor români certaţi cu legea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ilie Carabulea a fost condamnat la 18 luni de închisoare pentru infracţiuni de corupţie FOTO Adevărul
Ilie Carabulea a fost condamnat la 18 luni de închisoare pentru infracţiuni de corupţie FOTO Adevărul

Ce au în comun Gigi Becali, Nelu Iordache, Ilie Carabulea, Cornel Penescu sau Sorin-Ovidiu Vântu? Pe lângă banii din conturi, toţi au la activ câte o condamnare definitivă.


Topul Forbes 500 Miliardari, lansat astăzi, prezintă şi câteva aspecte mai puţin onorante pentru mediul de afaceri românesc, respectiv capitaliştii autohtoni care au probleme cu legea.

Ilie Carabulea, este fondatorul holdingului Atlasib şi controlează 41% din acţiunile Băncii Carpatica. Omul de afaceri are o avere estimată la 110 milioane de euro. La finele anului trecut, Carabulea (foto jos) a fost eliberat din închisoare, după o condamnare de 18 luni într-un dosar în care era cercetat, alături de un procuror din Sibiu, pentru infracţiuni de corupţie.

gigi becali

Dacă Ilie Carabulea este cel mai avut, Gigi Becali este unul dintre cei mai cunoscuţi dintre bogaţii României. Este patronul echipei de fotbal Steaua şi are, potrivit topului, o avere evaluată la 49 de milioane de euro. Înainte de sosirea crizei era unul dintre magnaţii României, datorită terenurilor pe care le deţine. El a fost declarat în 2006 drept cel mai puternic român, de către săptămânalul „Banii Noştri“. Deţine 300 de hectare de teren în Bucureşti, Brăila şi Piteşti, „palatul“ din Aleea Alexandru din Bucureşti, cu o suprafaţă de 3.300 de metri pătraţi, dar şi celebrul Maybach pe care a încercat să-l repare cu ranga.

George Becali se află în acest moment închis la penitenciarul Jilava unde are de ispăşit o condamnare de trei ani şi şase luni de închisoare. El a fost condamnat în trei dosare, dosarul „Valiza” în care a a primit trei ani de închisoare, dosarul sechestrării de persoane în care fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare şi cel al schimburilor de terenuri cu Ministerul Apărării Naţionale în care a fosr condamnat la trei ani cu executare. Pedepsele s-au contopit, el executând în acest moment trei ani şi şase luni.

costel casuneanu FOTO adevarul

Costel Căşuneanu

completează podimul. El este prezent în ediţia din acest an a topului cu o avere estimată la 70 de milioane de euro. Considerat unul dintre „regii asfaltului“, Căşuneanu (foto dreapta) controlează împreună cu soţia sa compania Pa & Co, care, de curând a înfiinţat o filială în Turkmenistan. Căşuneanu are o decizie definitivă de condamnare la patru ani de închisoare, dar cu suspendare, în dosarul în care fostului senator Cătălin Voicu a fost condanat la cinci ani de închisoare cu executare. În acelaşi dosar, a primit o pedeapsă de patru ani cu executare şi omul de afaceri Marius Locic, care s-a perindat şi el prin topul Forbes 500 Miliardari. În 2010, Locic avea o avere de 10 milioane de euro, clădită îndeosebi din imobiliare. El a deţinut şi ziarele Atac şi Interesul Public. În ediţia din acest an nu se mai regăseşte în top.

Detalii puţine despre condamnările lui Frank Timiş

frank timis FOTO adevarul

Frank Timiş

, „părintele Roşiei Montane“, este şi el pe această listă selectă. Potrivit cotidianului London Evening Standard, el are la activ două condamnări legate de posesia de heroină, însă nu se cunosc detalii legate de acestea. 

Timiş (foto dreapta) are o avere estimată la 850 de milioane de euro şi este pe poziţia a treia în top. Pe lângă Roşia Montană, el are la activ şi o altă poveste controversată: Regal Petroleum. Aceasta deţinea perimetre în mai multe ţări, inclusiv România, şi a fost amendată de către bursa londoneză pentru inducerea în eroare a investitorilor cu privire la un zăcământ din Grecia. Acum el este supranumit „împăratul Africii de Vest“, cele mai valoroase companii fiind African Minerals şi African Petroleum. El a atras o serie de investitori de calibru precum BlackRock, dar şi o serie de grupuri din China.

Condamnaţi, dar ieşiţi din top

Dacă aceştia sunt miliardarii prezenţi în top, există o serie de afacerişti care au părăsit topul, fie pentru că firmele lor au pierderi, fie pentru că sunt în insolvenţă, fie pentru că nu mai există informaţii suficiente despre activitatea acestora. 

sorin ovidiu vintu FOTO adevarul

Dintre aceştia, cel mai celebru este Sorin Ovidiu Vîntu, fost patron al grupului Realitatea-Caţavencu. Vântu ar avea o avere de 25-27 de milioane de euro. Sorin Ovidiu Vîntu (foto dreapta) a fost condamnat definitv la un an de închisoare cu executare în dosarul în care a fost acuzat de şantajarea omului de afaceri Sebastian Ghiţă.

Omul Bogdan Popovici a fost şi el condamnat la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul Calităţii“, unde a mai fost condamnat cu executare şi fostul premier Adrian Năstase. El este fondatorul şi preşedintele Forum Invest, dar şi al fostului trust de presă Media On, care conţinea săptămânalul economic „Banii Noştri“ şi „Eurolider“.

cornel penescu FOTO adevarul

Cornel Penescu

, fost finanţaror al clubului FC Argeş şi patron al retailerului Pic nu se mai află nici el în top. Cornel Penescu are în acest moment de ispăşit o condamnare de trei ani de închisoare, decizie primită în dosarul „mită la Pic” în care şi primarul Craiovei Antonie Solomon a fost condamnat tot la trei ani. Penescu (foto dreapta) mai are încă două condamnări, patru ani de închisoare în dosarul „Mită pentru arbitrii” şi doi ani de închisoare cu suspendare, în dosarul “mită la Garda Financiară”.

La fel se întâmplă şi cu Lucian Caraiman, asociat al lui Georgică Cornu în grupul de firme Izometal. Caraiman avea, conform Topului Forbes din 2010, o avere de 24 de milioane de euro. Omul de afaceri Lucian Caraiman a fost condamnat definitive la doi ani de închisoare în dosarul „Electrica II” pentru fapte de corupţie.  În acest moment Caraman este încarcerat în Penitenciarul Timişoara. Nu se mai regăseşte în ediţia din acest an a clasamentului.

Dinel Staicu, un caz aparte

dinel staicu FOTO adevarul

Un alt condamnat notoriu este Dinel Staicu (foto dreapta). El a fost condamnat definitiv, în 2011, la şapte ani de închisoare cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu, în dosarul privind falimentarea Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR). Şi-a schimbat numele din Staicu în Nuţu, a fost dat în urmărire generală, găsit în Ungaria, dar, în 2012, Curtea de Apel Bucureşti a anulat toate sentinţele în cazul său. 

Din completul care a judecat contestaţia în anulare au făcut parte Veronica Cîrstoiu, Dumitriţa Piciarcă şi Liliana Bădescu. Cîrstoiu este acum cercetată pentru luare de mită deoarece ar fi luat bani pentru a-i anula condamnarea în cazul BIR.

A rămas celebru pentru faptul că a deţinut echipa de fotbal Universitatea Craiova şi pentru că a amenajat un muzeu al comunismului la Scorniceşti. În 2011, el era şeful SIF Oltenia.



Citeşte şi:

Forbes: Ioan Niculae este în continuare cel mai bogat român, cu o avere de 1,1 miliarde de euro. Urmează Dan Adamescu şi Frank Timiş

Omul de afaceri Ioan Niculae conduce pentru al treilea an consecutiv topul Forbes 500 miliardari al celor mai bogaţi români, cu o avere cifrată la 1,1 miliarde de euro, acelaşi nivel ca şi anul trecut. El este urmat de către Dan Adamescu, cu 950 de milioane de euro, în vreme ce Frank Timiş ocupă ultima poziţie a podiumului, cu o avere de 850 milioane de euro.

Topul celor mai bogate femei din România. Veronica Guşă de Drăgan conduce în clasament

Veronica Guşă de Drăgan, văduva lui Iosif Constantin Drăgan, este cea mai bogată femeie din România, potrivit topului Forbes 500 de Miliardari, ediţia 2013. Ea are o avere acumulată de 550 de milioane de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite