Frank Timiş, de la părintele „Roşiei Montane“, a ajuns „împărat“ în Africa de Vest

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scandalul Regal Petroleum este cel mai cunoscut in care a fost implicat Frank Timiş. Omul de afaceri investeşte acum în Africa
Scandalul Regal Petroleum este cel mai cunoscut in care a fost implicat Frank Timiş. Omul de afaceri investeşte acum în Africa

Numele lui Frank Timiş, unul dintre cei mai bogaţi români, este legat de începuturile controversatului proiect de la Roşia Montană. „Adevărul“ vă prezintă traseul lui Timiş de la acţionar la Gabriel Resources la mare investitor în Africa de Vest.

Protestele la adresa exploatării aurului şi argintului de la Roşia Montană şi controversele în jurul contractului aduc în prim-plan începuturile tulburi ale proiectului, dar şi pe „părintele“ acestuia, miliardarul român Vasile-Frank Timiş.

Născut în 1963, în localitatea Borşa din judeţul Maramureş, Timiş s-a refugiat în anii ’80 în Australia, unde a fost prins de două ori cu heroină, potrivit „The Telegraph“.

După câteva eşecuri de început, Timiş dă lovitura în 1995, an ce marchează demararea afacerii Roşia Montană. În acel moment, Regia Autonomă a Aurului şi Cuprului (RAC) Deva, dă un anunţ în ziarul „Adevărul“, în data de 5 septembrie, pentru căutarea unui partener împreună cu care să valorifice haldele de steril rezultate după extragerea minereurilor, astfel încât să recupereze aur. Companiile interesate aveau dreptul să depună actele în termen de 30 de zile.

Numai că, potrivit site-ului de investigaţii Rise Project, contractul de societate, încheiat în 1997 între Gabriel Resources şi RAC Deva, arată negru pe alb că licitaţia avusese loc deja în data de 4 septembrie 1995, cu o zi înainte de publicarea anunţului.

De la steril la exploatare

Societatea care urma să exploateze minereul de aur se numea la acea vreme  Euro Gold Resources, iar mai târziu avea să-şi schimbe denumirea în Roşia Montană Gold Corporation (RMGC). Frank Timiş era atunci reprezentant al Gabriel Resources, companie înregistrată în paradisul fiscal Channel Islands, din Marea Britanie.

În 2000, Serviciul Român de Informaţii (SRI) a intrat pe fir din cauză că în zonă sunt obiective militare. În acel moment, compania este suspectată că a trimis 80 de tone de minereu la un laborator de peste graniţă nu din haldele de steril, ci din zone noi, neexplorate până acum.

Cazul ajunge până la Parchetul Naţional Anticorupţie (PNA), actualul DNA. Într-unul dintre cele trei dosare realizate atunci se menţiona că Gabriel Resources a făcut presiuni la ANRM, astfel încât în anii 1999-2000 perimetrul exploatării Roşia Montană a fost extins de la 12 kilometri pătraţi până la 22 kilometri pătraţi şi apoi până la 42,3 kilometri pătraţi. Între timp, dosarele în cauză au primit neînceperea urmăririi penale (NUP). Ulterior, Frank Timiş şi-a vândut participaţiile deţinute la Gabriel Resources.

Scandalul Regal Petroleum

Regal Petroleum este cel mai cunoscut scandal în care a fost implicat Timiş. Fondată în 1996, compania avea câteva perimetre de explorare în România şi Ucraina. Firma a fost listată pe bursa de la Londra şi a devenit celebră după ce a achiziţionat în 2003 un zăcământ din Grecia. De-a lungul timpului, compania a produs o serie de rapoarte în care a „umflat“ artificial bogăţia zăcământului.

Timiş a fost director executiv al Regal Petroleum între iunie 2003 şi martie 2005, timp în care compania a organizat trei runde de finanţare şi a strâns 100 de milioane de lire sterline. Numai că investitorii au rămas cu ochii în soare, după ce Regal Petroleum a fost forţată în 2005 să recunoască faptul că în zăcământul din Grecia nu există petrol în cantităţi comerciale. Autorităţile britanice au amendat în 2009 compania Regal cu 600.000 de lire, cea mai mare amendă posibilă, pentru înşelarea investitorilor.

Reorientarea către Africa

Între timp, Frank Timiş s-a reorientat către Africa, în principal prin două companii: African Petroleum şi African Minerals. Prima are o serie de concesiuni în Liberia, extinzându-şi însă căutările şi în zone aflate în vecinătate, în Senegal sau Gambia.

În februarie 2012, African Petroleum anunţa o descoperire majoră în perimetrul din Liberia: 840 de milioane de barili, alături de rezerve suplimentare de 2,3 miliarde de barili în alte două concesiuni. Informaţiile au provocat frenezie la bursă, dublând preţul acţiunilor într-o zi, informează Incont.ro. Aceasta menţionează, însă, că autoritatea de reglementare din domeniu din Liberia, NOCAL, a precizat imediat că e nevoie de noi teste. Preţul acţiunilor a scăzut de zece ori de anul trecut până acum.

„Împăratul Africii de Vest“

African Minerals reprezintă, însă, o poveste de succes. Luna trecută, site-ul NewsAfrica.com l-a decretat pe Frank Timiş drept „împăratul resurselor din vestul Africii“. Potrivit acestuia, statele Coasta de Fildeş şi Burkina Faso i-au acordat lui Timiş drepturile de modernizare a unei linii ferate de 1.400 de kilometri dintre cele două ţări. Compania căreia i-a fost acordat contractul se numeşte Pan African Minerals.

Timiş extrage fier în Sierra Leone prin African Minerals, proiect evaluat la 2,5 miliarde de dolari şi pentru care Timiş a construit o cale ferată de 220 de kilometri şi la care lucrează 15.000 de angajaţi. Timiş ar fi investit 4,5 miliarde de dolari în Africa de Vest, conform calculelor realizate de NewsAfrica.com. 

Frank Timiş, în topul miliardarilor

Frank Timiş este cotat de publicaţia „Capital“ drept cel mai bogat român, cu o avere estimată la 1,7-1,75 miliarde de euro, în vreme ce în topul „Forbes 500 miliardari“ îl plasează pe poziţia secundă, cu 900-950 de milioane de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite