Apa caldă „pe caiet“, interzis de la buget. Sistemul de termoficare crapă din cauza datoriilor dintre companii, Dragnea vede vinovat un „grup infracţional organizat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ELCEN are de recuperat 3,6 miliarde de lei de la RADET, care are de primit 715 milioane de lei de la Primăria Capitalei   FOTO Mediafax
ELCEN are de recuperat 3,6 miliarde de lei de la RADET, care are de primit 715 milioane de lei de la Primăria Capitalei   FOTO Mediafax

Nici nu a venit frigul, că aproape jumătate dintre bucureşteni sunt pe cale să rămână fără apă caldă în perioada următoare din cauza datoriilor dintre RADET şi ELCEN. Nu rămân, însă, fără circ politic: Liviu Dragnea – liderul PSD – acuză existenţa unui „grup organizat“ între PNL, ELCEN şi Guvern pentru a „pedepsi“ bucureştenii din cauză că au votat PSD la alegerile locale.

De asemenea, Gabriela Firea – primarul Capitalei – spune că există posibilitatea ca angajaţii RADET, distribuitorul de energie termică şi apă caldă din Bucureşti, să nu îşi mai primească salariile din cauza unei popriri puse de către Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), producătorul apei calde. Acesta este, însă, blocat de către proprii săi furnizori. 

Lanţul datoriilor

Concret, Regia Autonomă Distribuţie a Energiei Termice (RADET) are o datorie totală de 3,6 miliarde de lei către ELCEN. Mai departe, producătorul de energie are la acest moment datorii totale de 1,6 miliarde de lei. Acestea se împart astfel: 800 de milioane de lei către Fisc, Romgaz are de recuperat 293,9 milioane de lei, Distrigaz Sud are de încasat o sumă de 155 de milioane de lei, către Transgaz trebuie plătiţi 90 de milioane de lei, în vreme ce creditele către bănci totalizează 243 de milioane de lei.

Între aceşti furnizori, Distrigaz Sud a anunţat marţi că a redus presiunea gazelor livrate către ELCEN şi va demara procedura de executare silită pentru o sumă de 147 de milioane de lei, acumulată în perioada ianuarie-iunie 2016 pentru serviciul de distribuţie a gazelor. 

Cum CET Vest este afectată de reducerea presiunii gazelor, aceasta nu va mai putea produce apă caldă, astfel că vor rămâne nelimentate cartierele Militari, Drumul Taberei, Crângaşi şi o parte din Centrul Vechi. În total, 40% din populaţia Capitalei urmează să fie afectată.

Pentru ca situaţia să revină la normal, trebuie ca primăria să plătească o parte din datoriile RADET. Mai precis, trebuie o modificare a bugetului regiei cu suma de 259 de milioane de lei, aceasta fiind o restanţă tocmai din 2008. De altfel, Primăria mai are încă o restanţă de 715 milioane de lei pentru subvenţiile neacordate RADET, dar care trebuie plătite conform legii.

Circul declaraţiilor

Situaţia a degenerat marţi, când, Gabriela Firea – primarul Capitalei - a declarat public că există riscul ca angajaţii RADET să nu îşi poată primi salariile din cauza sechestrului impus de ELCEN. „Aseară (luni - n.r.) am primit o notificare - atât noi, la PMB, cât şi RADET, din partea ELCEN - cum că în această lună nu se va mai ridica poprirea nici pentru acest procent de 30% asumat, din toate încasările pe care le are RADET - atât din sursă PMB, prin plata subvenţiei, cât şi prin plata facturilor de către populaţie şi celelalte instituţii. Prin urmare, în această lună, practic, dacă se menţine textul notificării de aseară din partea ELCEN, RADET ar trebui să nu mai primească salariile. Un lucru care - vă daţi seama - ar fi imposibil de acceptat într-o economie normală“, a spus Gabriela Firea. Primarul general a amintit că RADET are contul blocat prin hotărâre judecătorească, dar că 30% din valoare ar trebui să fie la dispoziţia regiei de termoficare pentru salarii şi reparaţii. 

Firea a revenit miercuri şi a cerut, într-o scrisoare deschisă, implicarea Guvernului în rezolvarea acestei situaţii.

„Grup infracţional organizat“

Tot miercuri, liderul PSD, Liviu Dragnea a acuzat existenţa unui „grup infracţional organizat“ format din PNL, ELCEN şi Guvern care se răzbună pe bucureşteni pentru că au votat-o pe Gabriela Firea drept primar. „În opinia noastră, se poate discuta de construirea unui grup organizat. Luni, conferinţă de presă la PNL, în care îi cereau, avertizau Primăria Capitalei că trebuie să rezolve datoria RADET către ELCEN şi că Bucureştiul va rămâne fără apă caldă. Imediat, conducerea de la ELCEN s-a executat şi a ameninţat Primăria Capitalei că 40% din bucureşteni vor rămâne fără apă caldă, a şi blocat conturile RADET, nemaiţinând de înţelegerile oficiale care există, înţelegeri cu care, din câte îmi aduc eu aminte, a fost de acord şi Curtea de Conturi, şi anume 50% din încasările RADET să rămână pentru ca această societate să poată să existe, să funcţioneze şi să furnizeze servicii către cetăţeni, inclusiv salariile, şi 50% să meargă în contul datoriei istorice“, a spus liderul social-democraţilor. 

Şeful ELCEN, chemat la raport

Dragnea l-a chemat, ulterior, pe şeful ELCEN, Marcel Nicolaescu, la sediul PSD pentru a verifica problema. Situaţia este anormală, având în vedere că Dragnea nu are o funcţie oficială în stat, ci doar aceea de lider al social-democraţilor. Amestecul politicului în companiile de stat a fost de mai multe ori condamnat de către Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, în contextul în care societăţile au acumulat arierate mari în economie.

Necesar de 100 de milioane de lei

Nicolaescu precizat după discuţiile cu Dragnea că este o „situaţie dificilă“ şi că societatea pe care o conduce are nevoie de 100 de milioane de lei pentru a depăşi acest moment. „E important ca noi să punem în aplicare un prim titlu executoriu pe care îl avem pe un protocol semnat în 2008 în care Primăria s-a arătat disponibilă şi şi-a arătat de asemenea disponibilitatea maximă de a plăti în trei rate momentul T0 când erau 750 de milioane. A plătit o rată, a plătit-o pe a doua, n-a mai plătit a treia. Pentru a treia rată (de 259 de milioane de lei – n.r.) noi am obţinut astăzi titlu executoriu în instanţă. Dacă acest titlu executoriu se pune în aplicare printr-un proiect de Hotărâre privind rectificarea bugetului RADET în Consiliul General avem premisele să intrăm în iarnă cum trebuie“, a mai explicat directorul ELCEN. 

Victor Grigorescu: RADET poate falimenta ELCEN dacă nu-şi plăteşte datoriile, situaţia poate fi catastrofală

Victor Grigorescu, ministrul Energiei, a afirmat că RADET trebuie să îşi plătească datoriile, existând şi o decizie definitivă a justiţiei în acest sens, în caz contrar existând riscul ca RADET să falimenteze ELCEN, ceea ce ar duce la o situaţie "catastrofală".

"Politizarea situaţiei dintre ELCEN şi RADET afectează ambele societăţi în mod negativ. Repet ceea ce am mai spus şi ar trebui să fie foarte bine cunoscut publicului: între cele două entităţi exista o dispută economică pe care justiţia a şi tranşat-o în bună măsură. RADET are o datorie faţă de ELCEN pe care trebuie să o achite. Dacă acest lucru nu se petrece, ELCEN intră în incapacitate de plată şi nu va putea livra agent termic şi apă caldă către RADET. Nu este nevoie de politizarea situaţiei pentru că acest lucru va amâna plata datoriilor şi, în consecinţă, Bucureştiul va fi cel care va suferi. 

În cazul ELCEN - RADET există o deciziei a justiţiei pe care ambele părţi trebuie să o respecte. ELCEN nu opreşte apa caldă în Bucureşti, dar RADET poate falimenta ELCEN şi astfel să ajungem la o situaţie catastrofală", a afirmat Grigorescu, într-un comunicat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite