UPDATE Reîncepe scandalul apei calde. Mai multe cartiere din Bucureşti rămân fără apă caldă, Distrigaz a redus presiunea din cauza facturilor neplătite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
RADET are conturile blocate din cauza unei datorii istorice de 3,6 miliarde de lei către ELCEN, furnizorul său principal de agent termic  FOTO Mediafax
RADET are conturile blocate din cauza unei datorii istorice de 3,6 miliarde de lei către ELCEN, furnizorul său principal de agent termic  FOTO Mediafax

Primăria Bucureşti a primit, luni, o notificare, din partea ELCEN, conform căreia poprirea de 100 la sută pe conturile RADET nu va mai fi ridicată în această lună, prin urmare, nu se vor putea plăti salariile angajaţilor regiei de termoficare şi nu se vor putea face pregătirile pentru sezonul rece, a afirmat Gabriela Firea, edilul Capitalei. ELCEN a anunţat că mai multe cartiere vor rămâne fără apă caldă, după ce Distrigaz Sud a redus debitul.

UPDATE 16.00 Cartierele Drumul Taberei, Militari, Crângaşi şi o parte din centrul Capitalei vor rămâne fără apă caldă, după ce distribuitorul de gaze Distrigaz Sud, controlat de către grupul francez ENGIE, a redus debitul de gaze, urmând a fi afectată 40% din populaţia Capitalei. Distrigaz Sud a recurs la această metodă după ce ELCEN nu a putut plăti tariful de distribuţie. Distrigaz are de recuperat 147 de milioane de lei de la ELCEN, acumulată în perioada ianuarie-iunie 2016 şi va demara procedura de executare silită pentru recuperarea unei părţi din datorie.

Producătorul de energie termică şi apă caldă susţine că se află acum în imposibilitatea de a-şi onora plăţile către furnizorii şi distribuitorii de materii prime, materiale şi servicii, din cauza datoriilor de 3,6 miliarde de lei acumulate de RADET către Elcen.

„În cazul în care aceasta nu va fi achitată, Distrigaz a informat Elcen că va trece la aplicarea măsurii sistării serviciului de distribuţie şi, pe cale de consecinţă, agregatele energetice de la CTE Vest se vor opri. Ca urmare, nu se va mai putea furniza energie termică pentru aproximativ 40% dintre locuitorii Bucureştiului – cartierele Drumul Taberei, Militari şi Crângaşi, dar şi o parte din centrul Capitalei”, mai informează compania.

UPDATE Angajaţii RADET îşi vor primi salariile chiar dacă ELCEN nu va ridica poprirea de pe cont, a declarat primarul Capitalei, Gabriela Firea, precizând că nu poate spune încă la ce soluţie s-a gândit, dar că nu este normal ca mii de oameni să rămână fără salarii din cauza unor ordine ministeriale din anii trecuţi.

Gabriela Firea îi asigură pe angajaţii RADET că nu vor rămâne fără salarii, chiar dacă ELCEN îşi menţine decizia de a pune poprire de sută la sută pe contul Regiei.

"Îi asigur că voi găsi soluţii astfel încât, chiar dacă ELCEN ne-a notificat că nu va ridica poprirea şi contul va fi blocat sută la sută, ei îşi vor primi salariile. Nu pot să spun în acest moment la ce soluţie m-am gândit, dar nu este normal ca mii de oameni să rămână fără salarii. Ei nu au nicio vină că ani de zile au fost ordine guvernamentale, ordine ministeriale, chiar în 2009 - 2010, prin care s-a dispus ca, din datoria RADET către ELCEN, să se oprească întâi penalităţile şi abia, ulterior, peste ani de zile, factura principală. A fost discriminatoriu din punct de vedere economic, a pus în dificultate RADET faţă de ELCEN, fiind în imposibilitatea de a-şi plăti factura de bază”, a spus primarul general al Capitalei.


Firea a explicat că, în condiţiile în care ELCEN nu ridică poprirea pe conturile RADET, nu se vor putea plăti salariile angajaţilor şi nu se vor putea face pregătirile pentru sezonul de iarnă. 

Ea a mai precizat că Primăria Capitalei a plătit subvenţia la zi către RADET, dar nu poate plăti, în câteva luni, către ELCEN, întreaga datorie istorică, în valoare de 268 de milioane de lei, pentru că asta ar însemna blocarea bugetului municipalităţii.

„Aseară (luni, n.r.) am primit o notificare - atât noi, la PMB, cât şi RADET, din partea ELCEN - cum că în această lună nu se va mai ridica poprirea nici pentru acest procent de 30% asumat, din toate încasările pe care le are RADET - atât din sursă PMB, prin plata subvenţiei, cât şi prin plata facturilor de către populaţie şi celelalte instituţii. Prin urmare, în această lună, practic, dacă se menţine textul notificării de aseară din partea ELCEN, RADET ar trebui să nu mai primească salariile. Un lucru care - vă daţi seama - ar fi imposibil de acceptat într-o economie normală“, a spus Gabriela Firea.

Primarul general a amintit că RADET are contul blocat prin hotărâre judecătorească, dar că 30% din valoare ar trebui să fie la dispoziţia regiei de termoficare pentru salarii şi reparaţii.

„Este vorba despre un blocaj, deoarece contul RADET, regia care transportă agentul termic către aproape două milioane de bucureşteni, care locuiesc la bloc şi, de asemenea, către toată entităţile de stat (...) acest cont a fost blocat de către ELCEN. Într-adevăr, printr-o hotărâre judecătorească, dar care nu a fost contestată în instanţă - doar că legea adminsitraţiei publice locale precum şi legea finanţelor publice locale, care intervin în astfel de situaţii , spun că, deşi poprit, acel cont ar trebui să fie totuşi la dispoziţia RADET, măcar în proporţie de 30%: pentru plata salariilor şi pentru a achita anumite reparaţii, lucrări, avarii, astfel încât sistemul de termoficare să poată să îşi desfăşoare menirea“, a adăugat Firea.

Ea a mai spus că s-a întâlnit de mai multe ori cu ministrul Economiei, Victor Grigorescu, cu care a avut „un dialog foarte bun“.

„Am luat legătura cu dumnealui şi aseară şi azi dimineaţă explicându-i că RADET trebuie să beneficieze măcar de o sumă minimă, ca să îşi poată plăti angajaţii şi să facă reparaţiile, reviziile necesare“, a încheiat Gabriela Firea.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite