Un copil ucis la Auschwitz a scris o piesă de teatru, în lagăr. Textul a fost descoperit şi publicat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La şaizeci şi unu de ani de la moartea lui Hanus Hachenburg, victimă a Holocaustului, o tânără studentă la Strasbourg a descoperit întâmplător că băieţelul a scris în lagărul de concentrare o piesă de teatru care acum a fost pusă în scenă şi publicată.

Aflat în lagătrul de concentrare de la Terezin, Cehia, Hanus Hachenburg scria la vârsta de 13 ani o piesă de teatru numită „On a besoin d’un fantôme” („Avem nevoie de o fantomă”), o piesă de teatru pentru marionete despre un rege care ar vrea să gândească toată lumea ca el... Era anul 1943. După 60 de ani, o tânără studentă de la Strasbourg, pe nume Claire Audhuy, a făcut descoperirea vieţii, aşa cum anunţa cotidianul francez „Le Figaro”. Hanus Hachenburg a fost unul dintre cei 15.000 de copii evrei prizonieri în lagărul de concentrare, iar piesa a apărut în „Vedem”, o revistă clandestină realizată de un grup din care făceau parte micuţii condamnaţi.

Piesa a fost publicată acum la Editura Rodéo d’âme într-un volum prefaţat de George Brady, care a scăpat din lagărul nazist de la Terezin, unde fusese deportat împreună cu Hanus Hachenburg, ucis cândva în 1944 la Auschwitz–Birkenau. Cartea cuprinde documente în facsimil, desene din ghetou şi câteva poezii scrise de adolescentul care avea, în 1943, 13 ani.

A murit în 1944, la Auschwitz, şi nimeni n-a mai ştiu nimic de el. Singura urmă a trecerii lui prin lume, în afară de textul editat acum, este o plăcuţă memorială de la Praga, amplasată în faţa orfelinatului de unde copilul a fost deportat în lagăr.

În „On a besoin d’un fantôme” copilul spune povestea lui Ier Analfabetul, un rege care-şi doreşte ca absolut toată lumea să-i împărtăşească toate părerile. Ca să-şi sperie supuşii, hotărăşte să născocească o fantomă a Statului. Cârnaţii Brutali, garda de corp a monarhului tiran, trebuie să strângă oasele tuturor locuitorilor din regat care au trecut de şaizeci de ani şi să facă din ele fantoma… În povestea lui, Moartea e ca un joc şi-şi pierde puterile înspăimântătoare.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite