Spectacolul "Solitaritate", de Gianina Cărbunariu,  va fi prezentat, în ianuarie, la Madrid şi la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scenă din spectacolul "Solitaritate", producţie a Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu
Scenă din spectacolul "Solitaritate", producţie a Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu

Spectacolul „Solitaritate”, creat de Gianina Cărbunariu la Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) a fost invitat, în această lună, să susţină mai multe reprezentaţii în două importante teatre europene: La Teatro de la Abadia din Madrid şi la Théâtre National de la Communauté Française de Belgique din Bruxelles. Spectacolul se joacă pe 15 ianuarie şi la Sibiu (TNRS).

 La Teatro de la Abadia din Madrid vor avea loc două reprezentaţii ale spectacolului "Solitaritate" , în 23 şi 24 ianuarie, iar la Théâtre National de la Communauté Française de Belgique din Bruxelles au fost programate patru reprezentaţii, în 28, 29, 30 şi 31 ianuarie 2015.

Spectacolul „Solitaritate” a fost prezentat în secţiunea oficială a Festivalului de la Avignon din 2014, fiind nominalizat de presa de specialitate ca unul dintre spectacolele emblematice ale ediţiei din acest an, care s-a dorit a fi una politică, curajoasă, care să celebreze democraţia şi diversitatea.

„Acuităţii perspectivei politice, autoarea Gianina Carbunariu (foto) îi  adaugă relevanţa teatrală, precum şi un simţ al ironiei muşcătoare ce nu ocoleşte nici un subiect, cu atât mai puţin simbolurile naţionale. (...) Spectacolul loveşte direct, just şi în forţă.” Libération – 20 iulie 2014, România grandorii (grandorilor), René Solis  
"Valoarea spectacolului rezidă în maniera în care datele concrete din realitate se transformă pe scenă într-un material exploziv. Dramaturg cu o ironie caustică, Cărbunariu atacă just şi în forţă. Punînd degetul pe rană, umorul său devastator aduce în prim plan propriile noastre contradicţii de cetăţeni europeni privilegiaţi.” Les InRoks – 21 iulie 2014, “Solitaritate”, un portret necruţător al societăţii româneşti
„Teatrul Gianinei Cărbunariu este ireverenţios. Iar atuul său este un sens al umorului şi al autoderiziunii pe care autoarea îl distilează în fiecare replică. Râsul devine disonant şi ne vorbeşte de fapt de o Românie care a trecut de la comunismul de fier la liberalismul banului.” L’Humanite – 21 iulie 2014, MARIE-JOSÉ SIRACH, Vântul rău al capitalismului românesc

„Solitaritate” este o producţie originală creată în cadrul proiectului Villes en Scène/CITIES ON STAGE, de Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu în parteneriat cu Folkteatern Göteborg, Odéon-Théâtre de l'Europe din Paris, Théâtre National de la Communauté Française de Belgique, Teatro Stabile din Napoli, Teatro de La Abadía din Madrid şi Le Festival d'Avignon.

solitaritate

Spectacolul va fi reprezentat la Sibiu pe 15 ianuarie.

Joi, 15 ianuarie 2015, ora 19:00
la sala Teatrului Naţional Radu Stanca Sibiu
SOLITARITATE
de Gianina Cărbunariu
SCENARIUL ŞI REGIA: Gianina Cărbunariu;

COREGRAFIA: Florin Fieroiu;

DECOR şi VIDEO: Andu Dumitrescu;

COSTUME: Andrei Dinu;

MUZICA: Bogdan Burlăcianu;

DISTRIBUŢIA: Marius Turdeanu, Ciprian Scurtea, Florin Coşuleţ, Diana Fufezan, Ofelia Popii, Mariana Mihu, Adrian Matioc, Cristina Ragos, Ali Deac

Proiectul european „Cities on stage / Oraşe pe scenă”, la care Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu este partener, a ajuns în decembrie 2014 la finalul celei de-a doua etape.

Bilanţul perioadei 2012-2014 este unul remarcabil: 673 de activităţi (din care 209 reprezentaţii pe scenele celor 7 parteneri), 678 de artişti implicaţi în proiect, 109.025 de participanţi la diversele activităţi (din care 51.611 spectatori) şi 170 de reprezentaţii în turnee, în alte ţări decât cele ale partenerilor principali.

Cities on stage / Oraşe pe scenă” este un proiect finanţat cu sprijin din partea Comisiei Europene prin Programul Cultura şi îşi propune să susţină un dialog creativ între Théâtre National din Bruxelles (Belgia), Folkteatern din Göteborg (Suedia), Odéon-Théâtre de l’Europe din Paris (Franţa), Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu (România), Teatro de la Abadía din Madrid (Spania), Teatro Stabile di Napoli (Italia) şi Festivalul de la Avignon. Pe parcursul a cinci ani, teatrele partenere şi-au propus să realizeze şapte co-producţii ce au la bază scenarii originale. Astfel, între 2011 şi 2016 cei şapte artişti selectaţi pentru scrierea textelor, Fabrice Murgia (Belgia), Lars Norén (Suedia), Joël Pommerat (Franţa), Gianina Cărbunariu (România), Antonio Araujo (Brazilia), Emma Dante (Italia) şi Olivier Py (Franţa) şi-au propus să realize o cronică provocatoare asupra lumii din jurul nostru, dând naştere unui repertoriu de spectacole noi, conectate la noile realităţi ale continentului aflat într-o continuă transformare. Din echipa creatorilor mai fac parte regizorii Nathalie Garraud (Franţa), Armel Roussel (Belgia), Mélanie Mederlind (Suedia), Vlad Massaci (România) şi David Iodice (Italia). Pe lângă cele şapte co-producţii, proiectul susţine o serie de programe secundare, printre care ateliere de lucru cu publicul, seminarii, activităţi educative pentru tineri şi workshop-uri pentru actori.

În cadrul proiectului, Gianina Cărbunariu a creat la Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu spectacolul „Solitaritate”, care a avut premiera în luna mai 2013. Anul 2014 a fost marcat de invitaţia în selecţia oficială a Festivalului de la Avignon, unde cele 8 reprezentaţii programate s-au jucat cu casa închisă şi au primit cronici entuziaste în presa franceză. Producţia Gianinei Cărbunariu a fost însoţită la Avignon de o expoziţie creată de Dan Perjovschi, intitulată „Ziarul Orizontal”, parte a unei secţiuni a proiectului intitulată „Moving Cities/Oraşe în mişcare”.

De asemenea, în mai 2014, Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu a găzduit timp de o lună un grup de 7 tineri actori francezi, care au participat la o serie de ateliere coordonate de regizorul Vlad Massaci. „Sibiu, o rană neînchisă”, proiect de teatru documentar, s-a finalizat prin prezentarea unui spectacol în cadrul celei de-a XXI-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, la câteva zile urmând o altă reprezentaţie, la Odéon-Théâtre de l’Europe din Paris. 

Proiectul „Cities on stage / Oraşe pe scenă” se desfăşoară până în aprilie 2016.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite