VIDEO „Solitaritate“, spectacolul regizoarei Gianina Cărbunariu, la Festivalul de la Avignon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gianina Cărbunariu, regizoarea care a montat anul trecut spectacolul documentar „Tipografic Majuscul“, schiţează încă un tablou al societăţii româneşti, la graniţa dintre respingerea romilor, individualismul încrâncenat şi corupţia din ţară. Este vorba despre spectacolul „Solitaritate“, pus în scenă la Festivalul Internaţional de Teatru de la Avignon (Franţa), care se află în plină desfăşurare (4-26 iulie).

Cele opt reprezentaţii ale spectacolului creat de Gianina Cărbunariu la invitaţia Teatrului Naţional „Radu Stanca“ din Sibiu au început sâmbătă şi vor avea loc până marţi, dar vor continua şi de joi până duminică, începând cu ora 15.00, la Gymnase du Lycée Mistral. Preţul unui bilet variază între 10 şi 23 de euro. Spectacolul este prezentat în limba română, cu traducere în engleză şi franceză.

Piesa este împărţită în cinci tablouri acide, toate plecând de la fapte reale. Unul dintre tablouri spune povestea primarului din oraşul Baia Mare, situat în nord-vestul României, care a construit un zid între comunitatea romă şi restul oraşului, ceea ce l-a ajutat să câştige alegerile locale cu peste 80% din voturi.

De asemenea, o expoziţie creată de Dan Perjovschi însoţeşte spectacolul „Solitaritate“, în regia Gianinei Cărbunariu, care reprezintă România în selecţia oficială a celei de-a 68-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de la Avignon, care a debutat pe 4 iulie şi se va încheia pe 27 iulie.

   

Un alt spectacol montat de Gianina Cărbunariu, „Tipografic Majuscul”, a avut premiera în toamnă, pe scena Teatrului Odeon din Bucureşti. Firul poveştii porneşte de la un caz real, al unui tânăr anchetat de Securitatea ceauşistă. Cazul a fost documentat în arhivele CNSAS, dar şi prin interviuri directe cu foştii ofiţeri de Securitate implicaţi. 

Producţiile Gianinei Cărbunariu au fost selectate şi în cea de-a 24-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru (FNT). Selecţia a fost anunţată astăzi, de către Marina Constantinescu, directorul artistic şi selecţionerul festivalului. „De vânzare“ şi „Tipografic Majuscul“ vor fi prezentate la Bucureşti, în perioada FNT (24 octombrie - 2 noiembrie). 

Gianina Cărbunariu, în vârstă de 36 de ani, se inspiră din realitate pentru a scrie piesele sale. „Cred că orice act artistic contemporan vine din realitate, altfel nu văd cum ai putea să faci artă total rupt de un context. Dacă tot fac meseria asta, măcar să vorbesc despre lucruri care mă interesează. E o şansă să poţi să faci public ceea ce gândeşti. Eu cred ca până şi manifestările artistice îndepărtate de realitate au o miză socială şi politică“, a spus regizoarea, într-un interviu în studioul Adevărul Live.

Teatrul cu mesaj politic al Gianinei Cărbunariu nu îşi propune să „salveze lumea“, ci „să invite în fieacare seară o comunitate pentru a sta împreună şi a reflecta“, potrivit jurnaliştilor de la AFP. „Acest lucru este valabil pentru toată Europa“, a spus Gianina Cărbunariu. „Să ne uităm, de exemplu, la cultură, cum fiecare teatru încearcă să supravieţuiască. Dacă nu încercăm să trăim împreună, atunci riscăm să murim cu toţii“, a completat regizoarea.

Solitaritate“ este o coproducţie Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu şi Théâtre National de la Communauté Française de Belgique, în colaborare cu Odéon-Théâtre de l'Europe şi Le Festival d'Avignon 2014. Din distribuţia spectacolului fac parte actorii Marius Turdeanu, Ciprian Scurtea, Florin Coşuleţ, Diana Fufezan, Ofelia Popii, Mariana Mihu, Adrian Matioc, Cristina Ragos şi Ali Deac.

Festivalul de teatru de la Avignon este unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din lume şi se desfăşoară în sudul Franţei. Programul festivalului include spectacole de teatru ale celor mai mari artişti din lume, dar şi evenimente conexe. Pe lângă secţiunea oficială, festivalul cuprinde şi secţiunea "Avignon Off", dedicată companiilor de teatru independente, care se desfăşoară în paralel cu evenimentul tradiţional.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite