Scandalul UNATC: Senatul a decis să nu-l concedieze pe profesorul Andrei Rus
0Senatul UNATC s-a întrunit miercuri pentru a discuta situaţia profesorului Andrei Rus, acuzat de conducerea universităţii că ar fi lezat prin acţiunile şi declaraţiile sale imaginea instituţiei. La capătul unei şedinţe care a durat mai multe ore, cadrul didactic a rămas în funcţie, dar a fost sancţionat pe cale disciplinară, inclusiv cu o tăiere din salariu.
Ţinută cu uşile închise, şedinţa Senatului UNATC s-a încheiat după mai multe ore, conform unor surse din cadrul facultăţii doar un vot salvându-l pe profesorul Andrei Rus de o desfacere a contractului de muncă. Profesorul nu a asistat la această întrunire, preferând să aştepte în vecinătatea clădirii rezultatul discuţiilor.
"În cadrul unei şedinţe a Senatului UNATC care a durat peste şapte ore şi în care înţeleg că s-au discutat mai multe lucruri în diverse feluri (printre alte chestiuni academice, s-a citat din psalmi biblici, din Fram, ursul polar şi din postările de azi de pe Facebook), s-a ajuns într-un final la votul privind desfacerea contractului meu de muncă, propus în urmă cu o lună de membrii comisiei de etică. Într-o primă rundă de vot secret, senatorii UNATC au decis la un vot diferenţă să mă păstreze în sânul comunităţii. Dar pentru că nu puteam să scap chiar nepedepsit, au mai dezbătut aprins câteva ore şi au ajuns la concluzia că trebuie să primesc dintr-un foc nu mai puţin de trei sancţiuni, mai exact pe primele trei din cartă premergătoare suspendării şi, apoi, desfacerii contractului", scrie Andrei Rus pe contul de Facebook.
"Voi merge mai departe în instanţă"
În continuare, acesta menţionează că a primit un avertisment scris, totodată s-a decis scăderea salariului, timp de un an, cu 15 la sută din 1500 RON lunar şi că s-a decis şi suspendarea, pe o perioadă determinată de timp, a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcţii didactice superioare ori a unei funcţii de conducere, de îndrumare şi de control, ca membru în comisii de doctorat, de master sau de licenţă.
La sfârşitul comentariului său, profesorul Andrei Rus concluzionează:
"Ţin să menţionez în final că în continuare nu s-a demonstrat că eu am adus prejudicii de imagine universităţii şi că am spus neadevăruri în public, de vreme ce decizia comisiei de etică a fost infirmată azi de Senat. E totul în regulă, le mulţumesc celor care au votat pentru rămânerea mea în UNATC. Aştept decizia scrisă a Senatului şi voi merge mai departe în instanţă pentru a-mi apăra drepturile".
Conflictul din sânul UNATC este mai vechi şi porneşte de la începutul acestui an. În luna martie, o scrisoare publică a revistei Film Menu adresată rectorului Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică, Adrian Titieni, deschidea un conflict care între timp a luat o foarte mare amploare în lumea artistică, creând două tabere. Pe de o parte, vechea şcoală, reprezentată de profesorii din UNATC şi de conducerea instituţiei, iar pe de altă parte o aripă tânără care vrea să schimbe mentalităţile în universitate.
Conflictul a pornit de la tăierea la jumătate a fondurilor pentru revista Film Menu, realizată în cadrul Facultăţii de Film a UNATC, sub conducerea decanului Sorin Botoşeneanu, care, între timp, şi-a dat demisia din funcţie. În scrisoarea deschisă se susţinea faptul că înjumătăţirea tirajului revistei gratuite Film Menu de la 3000 la 1500 de exemplare ar fi fost făcută în lipsa oricărei justificări şi se acuza o lipsă totală de transparenţă şi de disponibilitate la dialog.
Andrei Rus, profesor la Facultatea de Film şi iniţiator al revistei Film Menu şi al tuturor activităţilor din jurul Film Menu, printre care proiecţii de film, cărţi publicate, întâlniri cu personalităţi din domeniu, a luat public poziţie împotriva conducerii UNATC, împreună cu criticul de film Andrei Gorzo, cadru universitar în aceeaşi instituţie. S-au vehiculat acuzaţii grave de luare de mită pentru admiterea în facultate, dată sub formă de plată a meditaţiilor profesorilor care sunt în comisiile de admitere. În tot acest timp au apărut informaţii că revista se va închide.
Conducerea UNATC a dezminţit toate aceste lucruri, dar conflictul a luat amploare, pentru că profesorul Andrei Rus a început să aibă probleme la facultate şi să primească ameninţări cu sancţiunea. Tot mai mulţi oameni din lumea filmului au început să ia poziţie împotriva conducerii UNATC, iar această luptă între generaţii, idei şi mentalităţi s-a concretizat prin aducerea lui Andrei Rus în faţa Comisiei de Etică a Universităţii, o hotărâre fără precedent, care s-a soldat cu desfacerea contractului de muncă al lui Andrei Rus, fapt care a generat un val de simpatie puternică pentru el, printre susţinători numărându-se Radu Jude, Ada Solomon, Gianina Cărbunariu, Şerban Pavlu, Radu Afrim şi alţii.