Regizorul Radu Afrim: trei spectacole reprezentate la Sibiu în luna ianuarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regizorul Radu Afrim                                                                   FOTO:  Bogdan Stângă
Regizorul Radu Afrim                                                                   FOTO:  Bogdan Stângă

În luna ianuarie, trei spectacole de-ale faimosului regizor Radu Afrim vor fi reprezentate la Teatrul „Radu Stanca" din Sibiu: pe 13 ianuarie,"Tattoo",  pe 17 ianuarie, "Girafe", pe 18 ianuarie, "Bizoni".


După premiera din 2014 de la Secţia Germană a Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu (TNRS), "Tattoo", regizorul Radu Afrim a continuat lucrul la Naţionalul sibian, cu actorii Secţiei Române. Două spectacole au fost reprezentate,  în avanpremieră, în luna decembrie:  „Girafe” , Fabula urbană #1 şi „Bizoni”, Fabula urbană #2.  Spectacolele au fost montate după texte ale autorului catalan Pau Miró, inedite pe scena teatrală din România. Echipa artistică a celor două spectacole este completată în mod strălucit de scenograful Dragoş Buhagiar şi de coregrafa Andrea Gavriliu.

În această lună, la Sibiu,  vor fi reprezentate: pe 13 ianuarie, "Tattoo" , pe 17 ianuarie, "Girafe", pe 18 ianuarie, "Bizoni".

În 2014,  la Secţia Germană de la TNRS, „Tattoo”, în regia lui Radu Afrim, a fost considerat un spectacol revoluţionar pentru Naţionalul sibian.

„Sunt convins că şi aceste două spectacole pe care le vom prezenta în avanpremieră peste câteva zile vor fi la fel de provocatoare, pentru că intră în aceeaşi zonă de cercetare, făcând de asemenea legătura între actorii teatrului şi tinerii actori de la şcoala de teatru pe care am fondat-o la Sibiu. Prezenţa lui Radu Afrim la Sibiu în ultimele săptămâni a fost benefică şi pentru maturizarea spectacolului „Tattoo”, bucuria şi independenţa de joc a actorilor devenind tot mai vizibile cu fiecare reprezentaţie”, a declarat Constantin Chiriac, directorul Teatrului "Radu Stanca" din Sibiu.

Pentru Radu Afrim, decizia de a monta două spectacole în acelaşi timp, „Girafe” , Fabula urbană #1 şi „Bizoni”, Fabula urbană #2, a fost  un pariu cu sine şi o provocare.

„Pentru că în „Bizoni”, spectacolul pe care m-am gândit să-l montez iniţial, toţi actorii sunt foarte tineri, mi-am dorit să mai fac un spectacol, ca să pot lucra şi cu trupa matură a teatrului. De aceea am ales şi a doua piesă, „Girafe”. Pe parcursul repetiţiilor, am introdus tinerii actori şi în a doua piesă, iar actorii consacraţi ai teatrului au fost de acord să aibă apariţii în prima, fiecare şi-a construit astfel propria individualitate pe baza improvizaţiei. A fost un workshop permanent, multă muncă în timp foarte scurt, pentru a ajunge la performanţă”, a declarat Radu Afrim, la conferinţa de presă din luna decembrie de la Sibiu.

Piesele „Bizoni” şi „Girafe” au fost scrise în anii 2008-2009 şi fac parte din Trilogia fabulelor urbane, alături de piesa „Lei”. Radu Afrim spune că le-am putea numi Trilogia maşinii de spălat, pentru că au în centru acest obiect aparent banal, dar care a revoluţionat viaţa femeii în secolul trecut.

„Formulele de lucru au fost diferite. Acţiunea din „Bizoni” se petrece în zilele noastre şi este vorba despre o dramă de familie.  Spectacolul conţine multă mişcare şi aici am avut o colaborare foarte bună cu Andrea Gavriliu, care prin coregrafia imaginată a dat plasticitate spaţiului. Am adus acţiunea din „Girafe” în România anilor 1968 - 1970, decorul şi estetica jocului sunt mai realiste. Ambele sunt piese sociale, fără a fi enervante social”, a declarat Afrim.

Andrea Gavriliu este la a doua colaborare cu TNRS, după spectacolul „Lecţia”, pentru care a semnat coregrafia, dar deja la a şasea colaborare cu Radu Afrim. „Pentru aceste spectacole am încercat să-i fac pe actori să-şi depăşească limitele fizice, prin mişcarea scenică. Am muncit foarte mult şi sper ca aportul meu să contribuie la reuşita spectacolelor”.

Dragoş Buhagiar a imaginat un altfel de spaţiu, pornind de la cele două texte: „De data aceasta nu este decor construit, este o instalaţie, de fapt este o lume de obiecte, un experiment.”, a declarat scenograful, care a lucrat pentru cele două spectacole împreună cu asistenta sa, Irina Chirilă.

Spectacolele lui Radu Afrim la Teatrul Naţional Radu Stanca 

Radu Afrim

                                                                                                                     Foto: Adi Bulboacă

Marţi, 13 ianuarie 2015, ora 19:00

la sala Teatrului Naţional Radu Stanca Sibiu
Secţia Germană – spectacol cu traducere în limba română
TATTOO
de Igor Bauersima şi Réjane Desvignes
REGIA: Radu Afrim;

SCENOGRAFIA: Dragoş Buhagiar;

VIDEO: Andrei Cozlac;

ASISTENTĂ SCENOGRAFIE: Irina Chirilă;

DISTRIBUŢIA: Ali Deac, Daniel Plier, Emöke Boldizsár, Cristina Juks, Daniel Bucher
 

Sâmbătă, 17 ianuarie 2015, ora 19:00

la sala Teatrului Naţional Radu Stanca Sibiu
avanpremieră 2
GIRAFE
Fabula urbană #1
după Pau Miró
REGIA: Radu Afrim;

TRADUCERE ŞI ADAPTARE: Radu Afrim;

SCENOGRAFIA: Dragoş Buhagiar;

COREGRAFIA: Andrea Gavriliu; UNIVERS SONOR: Radu Afrim;

ASISTENT REGIE: Sanda Anastasof;

ASISTENT SCENOGRAFIE: Irina Chirilă;

DISTRIBUŢIA: Marius Turdeanu, Mariana Mihu, Adrian Matioc, Ioan Savu, Dana Maria Lăzărescu, şi actorii din BIZONI
 

Duminică, 18 ianuarie 2015, ora 19:00

la sala Teatrului Naţional Radu Stanca Sibiu
avanpremieră 2
BIZONI
Fabula urbană #2

după Pau Miró
REGIA: Radu Afrim;

TRADUCERE: Luminiţa Voina-Răuţ;

SCENOGRAFIA: Dragoş Buhagiar;

COREGRAFIA: Andrea Gavriliu;

UNIVERS SONOR: Radu Afrim;

FILMĂRI ŞI CONCEPT VIDEO: Radu Afrim;

MONTAJ VIDEO: Costin Chesnoiu;

ASISTENT REGIE: Sanda Anastasof; ASISTENT SCENOGRAFIE: Irina Chirilă;

DISTRIBUŢIA: Vlad Bîrzanu / Cristian Timbuş, Iustinian Turcu, Ali Deac, Cendana Trifan / Maria Soilică, Ioan Paraschiv, Raluca Iani, Dana Maria Lăzărescu, şi actorii din GIRAFE

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite