Interviurile FNT. Regizorul Radu Afrim, la Adevărul Live: „Nu mi-am propus să şochez“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Afrim, la Interviurile FNT.
Radu Afrim, la Interviurile FNT.

Regizorul Radu Afrim participă la Festivalul Naţional de Teatru (FNT) de anul acesta cu două spectacole: „Bizoni. Fabulă urbană #2", de la Teatrul Naţional Radu Stanca din Sibiu, şi „Tihnă", montat la Teatrul Naţional din Târgu Mureş.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul LIVE

Regizorul Radu Afrim a fost prezent în studioul Adevărul Live, la Interviurile FNT.

Spectacolul „Bizoni. Fabula urbana#2" se va juca de pe 1 noiembrie, de la ora 20.00, la Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, Sala Studio.

„Tihna", cel de-al doilea spectacol al lui Radu Adfrim din FNT, va fi reprezentat pe 5 şi pe 26 noiembrie, la Sala Pictură a Teatrului Naţional Bucureşti.

Spectacolul UbuZdup! de pe 25.10.2015 va fi transmis pe www.adevarul.ro (livestreaming)

25-10-2015 | 20:00
Teatrul Odeon, Sala Majestic

26-10-2015 | 20:00

Teatrul Odeon, Sala Majestic

Biletele pentru spectacolele din cadrul FNT 2015 pot fi cumpărate de pe www.mystage.ro

Biletele pot fi cumpărate şi de pe plarforma adevarul.ro.

Sunt mulţi studenţi şi tineri care vor să vadă spectacolele. (...) Zicea lumea că nu e ok că au pus mochetă pe jos la TNB. Uite că e bine.

„Între noi totul e bine“. Marius Manole, în rolul unei bătrâne
E un text scris de o autoare nebună, de care toată lumea din Polonia se sperie. Nu se pricepe la politic, spune ea, dar a scris un text oarecum politic. Textul nu e foarte uşor. (...) Am zis să-l facem cum ştim noi pentru români. 

Niciodată nu hotărăsc: rolul ăsta e pentru Manole, ăsta e pentru Dorina Chiriac. Prima dată, a citit Manole fetiţa. (...)  Ştiam de la început că e al Dorinei, dar am zis să ne jucăm cu Manole cât putem.
Teama iniţială a fost că ar fi putut fi respins proiectul. Ţi se poate spune că textul nu e pentru Naţional, că nu au public pentru el. (...) Am făcut cu Irina Moscu un spectacol simpatic, nu antipatic. (...) Nu pot să fac texte lejere, îmi pare rău.   
Prea mult teatru clasic bun nu avem, e foarte puţin comparativ cu literatura străină. Dar proza noastră e fabuloasă. Aş pune în scenă proză fantastică de Voiculescu, texte de Agârbiceanu şi Gala Galaction.


„Tihnă“, montat în limba maghiară
De câte ori am lucrat cu ungurii, am făcut texte despre lumea lor, texte maghiare. (...) Mi-e mai uşor să intru eu în lumea lor, decât să intre ei toţi într-o altă lume, care nu e nici a mea, nici a lor. De exemplu, nu pot să fac Shakespeare.
Am făcut de curând nişte repetiţii de reîmprospătare şi acest spectacol s-a păstrat impecabil. Damian a fost nominalizat la Premiile Naţionale din Ungaria, pentru scenografie.   
Prima parte a acţiunii se întâmplă în Budapesta, în anii ‘80. Unei acrtriţe celebre îi fuge fiica violonistă în Occident.  (...) Spectacolul e foarte clasic, jocul e realist, e vorba despre acea emoţie despre care se vorbeşte în teatrul românesc.
Ca să faci un spectacol şocant şi să devii cunoscut pentru că ai încercat să fii nebun, nu trebuie să începi în Bucureşti. (...) Nu poţi să începi cu un text mare aici, pentru că vocea ta de regizor, la început de drum, timid, cuminte, nu se va vedea. Se vor vedea nişte actori.
 Nu mi-am propus să şochez. (...) Dacă îţi propui, e un eşec, greşeşti.


Spectacolul „Bizoni“, o fabulă urbană
Spectacolul e foarte trist. Sunt patru fraţi, iar în familie se întâmplă nişte atrocităţi. E un monolog poetic, pe care eu l-am scris cu Andreea Gavriliu, care a făcut mişcarea scenică. (...) Nu are dialoguri şi am vrut să vedem ce rezolvări găsim pentru acest text. E o fabulă urbană. (...) E vorba despre fragilitatea care se ascunde sub o anumită formă.  
 

BIZONI Fabula urbană #2, după Pau Miró, regia: Radu Afrim, scenografia: Dragoş Buhagiar, Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu – 1h20 min, fără pauză

Spectacol în limba română cu traducere în limba engleză.

Cu o distribuţie formată din tineri actori, Radu Afrim creează un spectacol emoţionant despre moarte şi supravieţuire. Este povestea unei familii care dispare încet. Acţiunea se petrece într-o spălătorie, o afacere de familie, în care păcatele şi secretele se spală prin violenţă şi izolare. Un copil moare, o mamă dispare, un tată îşi pierde minţile şi patru copii-bizoni supravieţuiesc acestor întâmplări.

Estetica suferinţei este reflectată într-o punere în scenă modernă, cu efecte vizuale şi sonore inedite. Radu Afrim aduce pe scenă imaginaţia poetică şi violentă a copilului teribil din orice fiinţă umană.


BIZONI FABULA URBANĂ #2

după Pau Miró

Traducerea: Luminiţa Voina-Răuţ

Adaptarea: Radu Afrim

Distribuţia:

Fratele cel mic: Vlad Bîrzanu

Fratele mijlociu: Iustinian Turcu

Fratele cel mare: Ali Deac

Sora: Cendana Trifan

Tata: Ioan Paraschiv

Mama: Raluca Iani

O prostituată: Dana Maria Lăzărescu

Cu participarea actorilor din Girafe. Fabula urbană #1 / With participation of the actors of Giraffes. Urban Fable #1: Mariana Mihu, Marius Turdeanu, Adrian Matioc, Ioan Alexandru Savu

Regia: Radu Afrim

Decor şi costume: Dragoş Buhagiar

Coregrafia: Andrea Gavriliu

Univers sonor: Radu Afrim

Durata: 1h 20 min (fără pauză)

Teatrul Naţional „Radu Stanca”, Sibiu

TIHNA

Spectacolul – fără cenzurarea limbajului – prezintă personajele unei lumi create de către scriitorul târgumureşean. Textul realist, este trecut prin atmosfera tipic afrimiană a misterului, prin grotescul existenţei efemere şi prin fragilitatea relaţiilor interumane. Erotism, umor, muzică, complot, relaţii mamă-fiu, femeie-bărbat, toate prezentate prin prisma dezintegrării şi a sexualităţii.

după Attila Bartis

Dramatizarea: Radu Afrim

Distribuţia:

Andor: Bányai Kelemen Barna

Mama: B. Fülöp Erzsébet

Eszter: Kiss Bora

Éva Jordán: Berekméri Katalin

Rebeka: Nagy Dorottya

Jolika: Biluska Annamária

Alte personaje:

Bartha László Zsolt

Galló Ernő

Ruszuly Ervin

Varga Balázs

Huszár Gábor

Kölcze Kata

Nagy Péter

Regia: Radu Afrim

Asistent regizor: Berekméri Katalin

Decor: Adrian Damian

Costume: Márton Erika

Lumea sonoră, video: Radu Afrim

Improvizaţii muzicale: Kiss Bora împreună cu Galló Ernő şi VARGA Balázs

Light Design: Aszalos Attila

Video Mapping: Sebesi Sándor

Durata: 3 h (fără pauză)

Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Compania „Tompa Miklós”

Biletele pentru spectacolele din cadrul FNT 2015 pot fi cumpărate de pe www.mystage.ro

Biletele pot fi cumpărate şi de pe plarforma adevarul.ro.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite