Cum e jucat Cehov de tinerii actori. Dramă, stand-up şi comedie, la Gala HOP de la Costineşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele trei zile de concurs ale galei HOP- Gala tânărului actor au luat sfârşit, iar joi, 7 septembrie, au fost decernaţi câştigătorii. De la cei care au pregătit probe individuale, până la cele două spectacole de la secţiunea grup, fiecare dintre tinerii actori s-au prezentat exemplar, juriul fiind pus în faţa unor decizii dificil e.

21 de candidaţi, 21 de tinere speranţe ale teatrului românesc, 21 de oameni care au învăţat de la cei mai buni cum să devină ceea ce au visat- căci actoria este ceva pe care îl doreşti cu ardoare sau nu îl faci pur şi simplu. Gala HOP este un eveniment plin de voie bună, în care oameni cu un renume în lumea culturală a României îşi dau întâlnire pentru a putea vedea noile generaţii care vom umple scenele teatrelor şi ecranele cinematografelor, dar nu numai.

Tinerii actori au putut purta discuţii cu nume mari ale teatrului, precum Ion Caramitru, Miklos Bacs sau Alexandru Dabija, despre direcţia pe care o ia teatrul românesc, dar şi despre cum pot generaţiile de aur ale acestuia să îi ajute pe cei care abia păşesc spre dramaturgie, totul într-o atmosferă caldă, plină de voie bună.

Cehov şi cu Creangă

Cel care a dat startul concursului la secţiunea individual a fost Adrian Dima, de la Universitatea Hyperion din Bucureşti. Plin de o energie debordandă, tânărul actor a adus pe scenă „singurătata intelectualului” după „Trei surori” de Cehov. Dima a dat glas cuvintelor lui Cehov, monologând despre cum oamenii de onoare de astăzi, puţini la număr, vor ajunge peste generaţii şi generaţii să domine, moment în care societatea, în ansamblul său, va fi mai fericită.  

image

De asemenea, Adrian Dima (foto) a obţinut rânduri-rânduri de aplauze de la public  cu un moment în cadrul „Bonus Hop Shop”, secţiune care nu este jurizată. Acesta a urcat pe scenă cu ochelarii de soare la ochi şi a recitat din „Amintiri din copilărie” de Ion Creangă. Tonul său serios, ochelarii şi accentul pe care şi l-a însuşit au fost primite cu o bucurie mare de către public.

Lamentaţia şi foşnetul lui Craiu

Ştefan Craiu, absolvent UNATC Bucureşti, a provocat hohote de râs cu monologul său după „Tragedian fără voie” de Anton Cehov, „Aveţi un revolver?... până mâine”. Proaspătul actor capătă rapid simpatia publicului când urcă pe scenă, având nişte expresii comice care au completat foarte bine textul lui Cehov. Preţ de câteva minute, Craiu s-a pus plâns pe scenă, iar din plâns în plâns, publicul a dat în râs căci, pe scenă, se conturase, într-o manieră naturală, deloc forţată, o tipologie de personaj.

Actorul a avut un moment la „Bonus Hop Shop” în cadrul căruia a integrat şi câţiva dintre spectatori, rezultatul fiind câteva minute comice şi foarte dinamice. Craiu a venit pe scenă şi şi-a făcut din hârtie o păpuşă pe care a lipit-o de picioarele sale. Printr-un umor simplu, în sensul cel mai pozitiv, actorul i-a făcut pe spectatori să zâmbească şi să râdă în hohote, centrali în momentul său fiind invitaţii din sală, o floare şi o inimioară din hârtie.

image

Marcela Nistor (foto) a urcat pe scenă şi a molipsit rapid întreg publicul cu interpretarea sa, ceva ce am putea numi un număr de stand-up comedy dedicat lui Cehov, intitulat „Nu ştiu ce”, un colaj după scrisorile dintre dramaturgul rus şi Lika Mizinova, şi „Pescăruşul”. Momentul tinerei actriţe a fost extrem de simplu: ea şi o hârtie, dar cu un puternic impact asupra publicului care a aplaudat-o cu forţă.  De asemenea, accentul său moldovenesc a întregit monologul, iar Marcela Nistor a fost o prezenţă caldă, cu simţul umorului şi cu o energie de nestăvilit.

Ipostazele lui Cehov

image

Primul dintre cele două spectacole care au concurat la secţiunea grup, a fost „De ce, Anton Pavlovici Cehov?” (foto), după „Maşinăria Cehov” de Matei Vişniec, în regia lui Cătălin Bocîrnea.  Din distribuţie au făcut parte Cosmin Stănilă, Irina Sibef, Nicole Burlacu, Alexandru Mihai Popa şi Radu Dogaru.

Momentul celor cinci s-a bucurat de un real succes, cu un timp de aplauze ce părea că nu se mai termină. Textul lui Vişniec, scris ca un omagiu adus lui Cehov, a permis o joacă cu tot felul de elemente de regie şi decor. Toţi cei cinci actori au fost urmăriţi atent şi apreciaţi de public pentru felul în care au jucat, reuşind să aducă spectatorii de la tăcere profundă, la hohote de râs. Grotescul personajelor cehoviene a fost pus în evidenţă de Alexandru Mihai Popa şi Nicole Burlacu, cei care i-au jucat pe Arkadina şi Treplev. Cei doi au alternat între o ceartă monstruoasă care te reducea la tăcere, şi una aducând mai degrabă a bălăcăreală devenită sursă de umor.

Probabil că surpriza spectacolului a fost Cosmin Stănilă a cărui interpretare a lui Solionîi Vasili Vasilievici, a fost foarte apreciată de public, în special pentru râsul ascuţit şi prostesc care puncta ironic anumite fraze. Jocul lui Stănilă şi cel al lui Radu Dogaru, care l-a interpretat pe baronul Tuzenbach, s-au completat, transformând, prin intrepretările celor doi, un moment sobru precum cel al duelului, într-unul comic. Astfel, duelul pe viaţă şi pe moarte, a devenit doar o modalitate de trecere la următoarea scenă.

Umor şi sensibilitate

image

Radu Dogaru (foto) merită menţionat şi pentru calitatea sa de a ştii să facă spectacol. În cadrul „Bonus Hop Shop”, acesta a cântat trei melodii, intervenind cu diverse replici care, spuse pe tonul potrivit, au bucurat cu adevărat publicul. Dogaru a îmbinat cântatul voce-chitară într-o manieră sensibilă, cu „rupturi” pline de umor, dar şi cu o interacţiune cu publicul lipsită de orice fel de reţinere. Deşi emoţionat, tânărul actor a comunicat cu publicul şi a dominat scena, precum şi atenţia acestuia.

Momentele de mai sus sunt alese mai degrabă aleatoriu, totţi cei 21 de concurenţi prezentându-se pe scena galei Hop cu mult profesionalism şi energie pozitivă. De asemenea, pe întreg parcursul galei, aceştia au muncit de dimineaţă până seara pentru a evolua, pentru a se cunoaşte mai bine, în primul rând pe ei înşişi, şi pentru a prezenta momente de care şi ei, şi publicul, şi juriul să fie mândri.

Decernarea premiilor are loc joi, 7 septembrie, de la ora 20.00. Momentul poate fi urmărit live aici.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite