Primul spectacol după scrierile Hertei Muller, "Ţinuturile joase", la Teatrul German de Stat din Timişoara
0Teatrul German de Stat Timişoara organizează în perioada 5–8 decembrie, de miercuri până duminică, o microstagiune cu cele mai reprezentative montări ale ultimelor stagiuni.
Microstagiunea se desfăşoară sub motto-ul „Teatrul german din Timişoara în context european”.
În timpul acestor patru zile, Teatrul German va prezenta patru producţii:miercuri, de la ora 18.00, va fi prezentat spectacolul „Ţinuturile joase”, de Herta Müller, în regia lui Niky Wolcz.
Joi, 6 decembrie, de la ora 18.00, va fi reprezentat spectacolul „Shaking Shakespeare”, de Lia Bugnar, în regia lui Radu-Alexandru Nica. Spectacolul „Neînţelegerea”, de Albert Camus, în regia lui Bocsárdi László, va fi prezentat vineri, 7 decembrie, la ora 18.00, iar sâmbătă, 8 decembrie, de la ora 19.30, pe scena teatrului va fi prezentat spectacolul „Fetiţa din bolul peştelui auriu”, de Morris Panych, în regia lui Radu Afrim.
Reconstituirea atmosferei din satele bănăţene
Montarea "Tinuturile joase", care deschide microstagiunea, aparţine lui Niky Wolcz, iar echipa de producţie îi reuneşte pe scenografii Helmut Stürmer (decor) şi Fehérvári Zsolt (costume), precum şi pe regizorul de film Bogdan George Apetri. Acesta semnează regia secvenţelor care au fost turnate special pentru acest spectacol – la Niţchidorf, satul de origine al autoarei, în alte comune germane din Banat, precum şi la Timişoara – şi care urmăresc să reconstruiască prin mijloace cinematografice atmosfera de la data desfăşurării acţiunii.
„Ţinuturile joase“ este un volum de povestiri al scriitoarei Herta Müller, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură în 2009, în care aceasta evocă amintirile din copilăria petrecută într-un sat şvăbesc din Banat. Ani mai târziu, autoarea îşi pierde locul de muncă de la o fabrică din Timişoara, din cauză că refuzase să colaboreze cu Securitatea.
Motiv de emigrare pentru Herta Muller
Din pricina vehemenţei sale împotriva regimului comunist, a fost supusă multor presiuni. În 1987 emigrează în Germania. Experienţele copilăriei dintr-o comunitate şvăbească din Banat şi cele ale tinereţii petrecute în România comunistă constituie şi astăzi unele dintre motivele centrale ale creaţiei literare a Hertei Müller. Teatrul German de Stat Timişoara prezintă prima adaptare scenică a operei a cărei acţiune se desfăşoară în România.
În spectacolul timişorean rolul principal este interpretat de actriţa Eszter Tompa, din Berlin, căreia i se alătură o mare parte din trupa Teatrului German de Stat Timişoara, distribuţia reunindu-i, printre alţi actori, pe Mara Bugarin, Ioana Iacob, Radu Vulpe. Îşi dă concursul orchestra Teatrului German de Stat Timişoara.
Microstagiunea este organizată în colaborare cu Municipiul Timişoara, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Referentul pentru Europa de Sud-Est de pe lângă Muzeul Central al Şvabilor Dunăreni din Ulm şi Institutul pentru Relaţii Externe din Stuttgart (Germania).
În timpul acestor patru zile Teatrul German va prezenta patru producţii după următorul program:
Miercuri, 5 decembrie 2012, ora 18
Ţinuturile joase, de Herta Müller
Regia: Niky Wolcz
Joi, 6 decembrie 2012, ora 18
Shaking Shakespeare, de Lia Bugnar
Regia: Radu-Alexandru Nica
Vineri, 7 decembrie 2012, ora 18
Neînţelegerea, de Albert Camus
Regia: Bocsárdi László
Sâmbătă, 8 decembrie 2012, ora 19,30
Fetiţa din bolul peştelui auriu, de Morris Panych
Regia: Radu Afrim