Incursiune în lumea de după moarte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cercetătorul în neuroştiinţe David Eagleman (42
de ani)
Cercetătorul în neuroştiinţe David Eagleman (42 de ani)

Volumul “Sum. Patruzeci de poveşti de dincolo” de David Eagleman, recent apărut în traducere la Editura Humanitas, reflectă atitudinea sceptică a autorului faţă de toate ideile luate de-a gata în legătură atât cu universul, cât şi cu mintea  umană.

David Eagleman este specialist în neuroştiinţe, cercetător în cadrul Institutului pentru Etică şi Tehnologii Inovatoare din Statele Unite.

“Sum” (care în latină înseamnă “sunt”, iar, în engleză, “sumă”) este o operă de “filozoficţiune”, un mic “roman experimental”, ale cărui capitole imaginează scenarii perfect credibile de trecere, de sondare a nenumăratelor ipoteze privitoare la ceea ce se întâmplă după moarte. Cartea surprinde, într-un cuvânt, suma tuturor posibilităţilor care reprezintă viaţa. Fie ea şi de dincolo.

Iată câteva afirmaţii din acest volum:

“În viaţa de dincolo îţi retrăieşti toate experienţele, însă de astă dată într-o cu totul altă ordine: toate evenimentele care se aseamănă sunt grupate laolaltă.”

“Când mori, simţi că a avut loc o schimbare subtilă, însă totul arată aproximativ la fel.”

“În viaţa de dincolo totul este moale.”

“Fiecare dintre noi moare de trei ori.”

“În viaţa de apoi, totul există simultan în toate stările posibile, chiar dacă stările se exclud reciproc.”

“În viaţa de apoi nu eşti judecat prin raportare la alţi oameni, ci la tine însuţi. Mai exact, eşti judecat în raport cu ce ai fi putut să fii..."

 The New York Times Book Review scrie despre “Sum. Patruzeci de poveşti de dincolo” de David Eagleman: “O cărţulie savuroasă, care-ţi dă de gândit, una dintre acele cărţi bizare şi greu de clasificat, care-l bântuie pe cititor mult după ce va fi dat ultima pagină.”

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite