Festivalul Enescu străluceşte, casa lui se prăbuşeşte - VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Treptele Casei Memoriale "George Enescu" sunt susţinute cu schele din lemn, să nu se prăbuşească   FOTO & VIDEO: Florin Ghioca
Treptele Casei Memoriale "George Enescu" sunt susţinute cu schele din lemn, să nu se prăbuşească   FOTO & VIDEO: Florin Ghioca

În timp ce pregătirile pentru noua ediţie a Festivalului „George Enescu“ din această toamnă sunt pe ultima sută de metri, casa memorială a marelui compozitor de pe Calea Victoriei zace în paragină. Guvernul a alocat fonduri pentru evenimentul din august-septembrie, dar ani de zile nu a găsit o soluţie pentru a onora memoria muzicianului şi pentru a-i repara Muzeul şi Casa Memorială.

Cunoscut drept „Casa cu lei”, Muzeul „George Enescu“ din Bucureşti, în care a locuit marele compozitor român între 1945 şi 1946, îşi pierde cu fiecare zi frumuseţea. Pereţii scorojiţi sau plini de pete de igrasie nu amintesc de „patina timpului“, ci mai degrabă felul în care unul dintre cei mai cunoscuţi muzicieni ai lumii a fost uitat chiar de către ai lui. Bijuteria arhitectonică de pe Calea Victoriei a fost construită între anii 1901-1903 de către Gheorghe Grigore Cantacuzino, denumit ,,Nababul” (fost primar al Capitalei, prim ministru, şef al Partidului Conservator), iar ansamblul arhitectonic s-a realizat după proiectele cunoscutului arhitect Ioan D. Berindei.

Casa George Enescu FG

După moartea Nababului, în 1913, palatul a trecut în posesia fiului său Mihail G. Cantacuzino şi a soţiei acestuia, Maria. Aceasta, după decesul prematur al soţului, s-a recăsătorit cu George Enescu, în 1937. Cuplul Enescu a locuit, între 1945-1946, în casa din spatele palatului, destinată iniţial administraţiei clădirii. 

În prezent, aici se află Casa Memorială „George Enescu“, având patru încăperi vizitabile: camera compozitorului, camera Mărucăi, sala de audiţii şi baia pe care cei doi o foloseau. Toate au un hol comun. Clădirea este însă într-o stare avansată de degradare, cu tavane crăpate, pereţi scorojiţi, igrasie şi ferestre cu lemn putrezit. De asemenea, treptele de acces din dreapta casei au fost blocate, întrucât balustradele de piatră stau să cadă. Acestea au fost susţinute în ultimii ani de schele din lemn, menite să le întârzie căderea. Prin crăpăturile balustradei au crescut în voie bălării, iar bucăţi de tencuială au căzut în grădina plină de buruieni. Dar nu doar clădirea ar avea nevoie de restaurare, ci şi exponatele. În muzeu se găsesc diverse obiecte care au aparţinut compozitorului, costume, decoraţii, partituri şi chiar şi o mască mortuară, precum şi un mulaj al mâinilor muzicianului român, realizat imediat după moartea acestuia.

Problema "estetică" este veche şi cunoscută, cele două clădiri din Calea Victoriei nu sunt de azi, de ieri, în paragină. Doar că până de curând nu au fost găsite soluţii în acest sens. Conform conducerii muzeului, se pare că abia anul viitor lucrurile se vor mişca în acest sens, cu fonduri de la Banca Europeană.

casa george enescu FG

Opt milioane de euro pentru restaurare

„Situaţia nu este deloc roz, dar avem speranţe că se va rezolva cât de curând. Ministerul Culturii ne-a asigurat că bani sunt, de la Banca Europeană. Momentan se face reactualizarea proiectului început în 2005, iar cel mai târziu în 2016 ar trebui să înceapă lucrările de reconsolidare şi restaurare. Urmează să facem şi licitaţiile pentru firma de construcţii care se va ocupa de acest lucru”, a declarat, pentru „Adevărul“, directoarea Muzeului George Enescu, Cristina Andrei.

Aceasta a mai precizat că bugetul aproximativ al reabilitării se ridică la opt milioane de euro şi că termenul de execuţie ar fi de un an şi jumătate.

„Dacă s-ar începe lucrul la începutul anului viitor, am putea să inaugurăm palatul şi casa memorială din spatele acestuia la următoarea ediţie a Festivalului George Enescu, din 2017. Dar cum lucrurile se desfăşoară cum bine ştim cu toţii..., sper să apuc să văd totul în ordine”, a mai declarat Cristina Andrei.

"Este păcat că nu a fost deloc restaurată"

Muzeul „George Enescu“ de pe Calea Victoriei nu duce lipsă de vizitatori. Doi turişti francezi care au trecut pragul acestuia au acceptat un scurt dialog cu reporterul „Adevărul“: 

„A fost interesant să vedem casa lui George Enescu, să-i descoperim interioarele şi intimitatea. Este efectiv păcat că nu a fost deloc restaurată. Are mare nevoie de restaurare“, spune Valerie Gaultier. 

Casa Memorială George Enescu este în paragină

Dar Muzeul „George Enescu“ are nevoie şi de modernizare, nu doar de restaurare. Odată cu festivalul care poartă numele marelui compozitor român şi care se bucură de renume internaţional, la Bucureşti vor ajunge numeroşi muzicieni din străinătate, iar aceştia vor avea ocazia să viziteze casa memorială a lui Enescu, aflată la nici un kilometru distanţă de locul în care se va desfăşura evenimentul, chiar dacă cele două nu sunt legate decât prin numele muzicianului. Din păcate însă, biletele nu se pot procura decât cu bani cash, broşurile şi materialele promoţionale multilingve sunt aproape inexistente, iar personalul destul de redus ca număr.

casa g enescu FG
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite