VIDEO Istoricul Dan Falcan, la Adevărul Live: „Oamenii au început să vadă în monarhie o opţiune“
0Istoricii Dan Falcan şi Manuel Stănescu, alături de sociologul Darie Cristea au analizat, într-o dezbatere Adevărul Live, moderată de Ion M. Ioniţă, datele surprinzătoare ale unui sondaj de opinie ce relevă faptul că opţiunea pentru monarhie este pe locul al doilea în topul preferinţelor românilor, după cea pentru republică prezidenţială.
Românii vor republică prezidenţială (35,3%), monarhie constituţională (17,7%), republică parlamentară (13,2%) sau republică semiprezidenţială (12,9%), potrivit barometrului de opinie publică „Adevărul despre România“, realizat de INSCOP Research la comanda „Adevărul“. Sondajul a fost realizat în perioada 19 - 27 martie 2013 pe un eşantion de 1.082 persoane, cu o marjă de eroare de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.
INSCOP atrage atenţia că, dacă la începutul anilor ’90, monarhia era susţinută în primul rând de persoane în vârstă, care „prinseseră” cumva regimul interbelic sau măcar cărora li se povestise în familie despe casa regală, în 2013 bazinul electoral pentru monarhie este compus din tineri între 18 şi 35 de ani. Cei care au trăit direct sau prin amintiri vârsta de aur a monarhiei s-au împuţinat, în schimb a crescut preferinţa în rândul tinerilor explicabilă prin atitudinea negativă faţă de politică şi prin dimensiunea „mondenă“, cu mare trecere la publicul tânăr, a monarhiilor europene, în special britanică.
Niciodată nu e prea târziu?
Un alt subiect analizat de istoricii Dan Falcan şi Manuel Stănescu a fost legat de acţiunea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) care a solicitat, marţi, Parchetului de pe lângă Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti începerea urmării penale a fostului comandant al închisorii Râmnicu Sărat, Alexandru Vişinescu, pentru omor deosebit de grav.
"IICCMER a solicitat Parchetului începerea urmăririi penale împotriva fostului comandant al închisorii Râmnicu Sărat, pentru omor deosebit de grav - pentru că a comis acte de barbarie, pentru că nu poate fugi de responsabilitate şi pentru că una dintre obligaţile fundamentale ale unui stat european democratic este de a-şi ocroti cetăţenii sub autoritatea legii", a declarat, marţi, preşedintele executiv al IICCMER, Andrei Muraru. Muraru a explicat că faptele săvîrşite de Alexandru Vişinescu sunt de o gravitate deosebită. "Practic, toţi deţinuţii politici închişi în timpul regimului comunist la Râmnicu Sărat au fost torturaţi fizic şi psihic ca urmare a deciziilor luate de comandantul penitenciarului. Toate dovezile noastre, fie că este vorba despre mărturiile foştilor deţinuţi politici, de amănuntele oferite de către foştii subalterni sau de documentele din arhive, arată că Alexandru Vişinescu este responsabil din punct de vedere penal pentru decesele înregistrate la Râmnicu Sărat în timpul mandatului său", a mai spus preşedintele executiv al IICCMER. Astfel, în urma investigaţiilor desfăşurate în ultimele luni de către reprezentanţii institutului, au fost identificate mai multe probe ce indică faptul că, în perioada în care lt.-col. (r.) Alexandru Vişinescu (88 de ani, în prezent) a îndeplinit funcţia de comandant al penitenciarului Râmnicu Sărat, respectiv 1956-1963, deţinuţii politici au fost supuşi unui regim de detenţie extrem de dur.
Adevărul LIVE Mai poate salva Monarhia România?
Citeşte mai multe despre monarhie:
INFOGRAFIE Adevărul despre România: un sfert dintre români vor monarhie
27,2% din români ar alege ca formă de guvernământ monarhia, conform barometrului „Adevărul despre România“. Este cel mai ridicat procent din ultimii 23 de ani.
Florin Olteanu, profesor de istorie: De ce monarhia nu poate salva România
„Monarhia salvează România” era un slogan care circula în anii 90, la pachet cu adepţii partidelor tradiţionale (sau istorice cum le zic unii). Mulţi aderau în 1996-2000 la monarhie sperând că regele va face restitutio in integrum. După ce în perioada 2000-2004 s-au făcut o serie de retrocedări, rândurile monarhiştilor s-au subţiat. După ce Ion Iliescu a făcut reconcilierea cu regele, aproape că nu mai aveau obiectul muncii.
Dan Marinescu, redactor-şef „Adevărul”: Cum poate monarhia să cucerească România
Monarhia este din ce în ce mai apreciată în România. Conform unui sondaj realizat de INSCOP, la comanda ziarului Adevărul, dacă s-ar organiza un referendum pentru schimbarea formei de guvernământ din republică în monarhie constituţională, 27 % dintre români ar vota pentru. În condiţiile în care, trebuie s-o spunem, 41 % ar vota pentru republică. Procentele sunt, însă, spectaculoase, gândindu-ne la cum era de fugărit regele imediat după revoluţie, când încerca să aterizeze în ţară. Iar şi mai spectaculos este faptul că foarte mulţi dintre cei care vor monarhie sunt tineri.
Istoricii merg pe mâna monarhiei
Proiectul de revizuire a Constituţiei a fost adoptat în grabă, parlamentarii refuzând să aducă în discuţie o posibilă schimbare a formei de guvernământ. „Adevărul“ a contactat o serie de istorici şi de politologi pentru a răspunde la întrebarea „Ce formă de guvernămân i s-ar potrivi României?”. Răspunsul predominant: monarhia constituţională.
Traian Băsescu: Românii au nevoie de un răspuns definitiv privind monarhia
Preşedintele Băsescu a declarat marţi că românii ar trebui să poată, prin vot, să dea un răspuns final privind monarhia, care, potrivit acestuia, are o susţinere de 15%-18%, el menţionând că posibilitatea ca poporul să se exprime pe acest subiect ar trebui stabilită la revizuirea Constituţiei.
Gabriel Horia Nasra, activist de stânga: Despre monarhie, cu părere de rău
10 mai 2013. Cel puţin încă zece reflexii şi în acest an, despre cum ar arăta, România regat, despre cum Mihai I, Răducu Duda sau Paul-Philippe de Hohenzollern ne-ar salva sufletele prin delicateţea şi armonia specifică Casei Regale.
Iulia Badea-Guéritée, editor Presseurop si Courrier: Ar fi România mai fericită ca monarhie?
Se pare că este întrebarea pe care şi-o pun foarte mulţi români, mă asigura Marian Voicu, realizatorul emisiunii "Dreptul la replică", de pe TVR Internaţional. 20 % dintre români acordă cea mai mare încredere regelui Mihai...Şi îşi propunea să mă întrebe cum văd eu lucrurile de aici, din Paris, şi prin prisma presei europene. Mai ales a celei provenind din statele-monarhii...
Daniel Şandru, politolog: Monarhia - cum ar fi fost ceea ce n-a mai fost să fie
Se împlinesc 147 de ani de la momentul în care, la 10 mai 1866, Carol, principe de Hohenzollern-Sigmaringen, a fost proclamat domnitor, urmând ca, pe 10 mai 1881, să fie încoronat rege.