Decapitările din Revoluţia Franceză au inspirat-o pe Marie Tussaud să creeze sculpturile de ceară, celebre azi în lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Madame Tussauds, din Londra, este cel mai renumit muzeu de ceară din lume, având filiale deschise în marile oraşe de pe glob. Colecţia muzeului include figurine din ceară în mărime naturală a unor personalităţi istorice şi a mai multor celebrităţi. Cea care a început acest proiect este Marie Grosholtz (Tussaud) care, în secolul XVIII, în plină revoluţie franceză, se plimba printre cadavre pentru a-şi alege modelele viitoarelor sculpturi în ceară.

Marie Grosholtz s-a născut în 1761, iar mama sa care era văduvă, era menajră în casa unui faimos anatomist şi sculptor în ceară, Philippe Curtius care ar fi adoptat-o pe Marie. Vocile vremii spuneau că ar fi unchiul ei, altele că ar fi fost tatăl ei, sau că totul ar fi fost o acoperire pentru adevăratul tată, un nobil al vremii.

Sub îndrumarea lui Curtius (foto: jos), Marie a început să sculpteze în ceară, întâlnind, datorită faptul că locuia în casa anatomistului, personalităţile de seamă din acea perioadă. În secolul XVIII, sculptura în ceară reprezenta o adevărată atracţie pentru public, iar prima încercare a celei care avea să devină celebra Madame Tussaud a fost bustul lui Voltaire, după cum scrie atlasobscura.ro. Se întâmpla în 1777, când aceasta avea 16 ani.

Începând cu 1780, aristocraţia franceză îi recunoştea talentul, fiind cunoscută ca artist. A devenit Marie Tussaud începând cu 1795, când s-a căsătorit cu un inginer pe nume François Tussaud.

image

Cu capetele însângerate pe genunchi

Revoluţia Franceză a exploatat aceste figurine din ceară, cererea de capete fiind în special mare pentru că erau folosite ca un comentariu politic: oamenii puneau astfel de capete pe manechine costumate pe care le aşezau în saloane, după cum scrie Pamela Pilbeam în volumul „Madame Tussaud şi Istoria lucrărilor din ceară”.

În memoriile lui Marie Tussaud, citate de acelaşi site, scrie că stătea cu „capetele însângerate pe genunchi, studiind trăsăturile”.

În muzeul din Londra încă se găsesc câteva dintre sculpturile originale ale acesteia, printre care cele ale lui Robespierre, George al treilea, dar şi una cu ea însăşi, după cum informează thevintagenews.com.  

Legăturile cu prinţesa Elisabeta a Franţei

                                                                                          Figura din ceară a lui Marie Tussaud                                                                                                              (Foto: http://travel.smart-guide.net)

Marie Tussaud a fost angajată de sora regelui Louis al XVI-lea, prinţesa Elisabeta, pentru a  o învăţa cum să sculpteze. La scurt timp, aceasta îi devenea confidentă. Din cauza legăturilor cu membrii familiei regale însă, Marie Tussaud era să îşi găsească sfârşitul în timpul revoluţiei franceze.

image

Pe 12 iulie 1789, cu două zile înainte de atacul asupra Bastiliei, mai multe figuri din ceară care îi reprezentau pe câţiva artistocraţi şi membri ai familiei regale, realizate de Curtius, erau decapitate, iar capetele lor erau cărate prin Paris în semn de protest împotriva monarhiei. Deşi Tussaud era protejata lui Curtius, revoluţionarii o considerau regalistă, aşa că au întemniţat-o. Au ras-o în cap şi au condamnat-o la moarte prin decapitare.

Cu câteva zile înainte de a fi pusă sub ghilotină, Curtius a aflat de acest lucru şi i-a convins pe revoluţionari că aceasta sprijină de fapt ideile liberale, arătându-le figurinele din ceară realizate de ea, după cum scrie thevintagenews.com. Astfel, Marie a fost eliberată, fiind rugată să realizeze măştile mortuare ale aristocraţilor şi membrilor familiei regale executaţi, printre care şi prinţesa Elisabeta şi fratele său.

Conform aceluiaşi site, în memoriile sale, Marie Tussaud a scris că mergea adesea printre grămezile de capete tăiate care se găseau în pieţele publice pentru a găsi cele mai interesante feţe pe care să le folosească pentru realizarea unor măşti mortuare care să provoace groază.

Mai multe măşti realizate de Tussaud au fost folosite în defilarea care a anunţat căderea vechiului regim.

Marie Tussaud a murit în 1850, la vârsta de 89 de ani. A călătorit prin Europa pentru a-şi arăta creaţiile şi s-a mutat din Paris în Londra, împreună cu cei doi fii ai săi, în 1822.

 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite