Debarcarea din Normandia- parcă cerută de ofiţerii nemţi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
În imagine liderii lumii ce s-au întâlnit astăzi la Paris.
În imagine liderii lumii ce s-au întâlnit astăzi la Paris.

Ca niciodată în ultimii 25 de ani, debarcarea din Normandia a devenit un motiv de sărbătoare europeană. Cu această ocazie umbre ale trecutului au fost readuse în actualitate, liderii marilor puteri ale lumii alegând exact acest moment simbolic pentru trasa noi înţelegeri.

De ce spun eu că Debarcarea din Normandia parcă a fost cerută de ofiţerii germani?

Istoria este scrisă întotdeauna de învingători, lucru care s-a întâmplat şi de această dată.

Propaganda post-conflict a aliaţilor ne arată ca mari succese aproape toate operaţiunilor desfăşurate la sfârşit de război mondial. Debarcarea din Normandia face şi ea parte din această strategie, dar oare succesul acestei operaţiuni este meritul exclusiv al occidentalilor?

În momentul în care debarcarea din Normandia se făcea, sfârşitul războiului era deja cunoscut, armata Roşie aflându-se în Marş accelerat spre Berlin.

Se pune însă întrebarea logică: s-ar fi oprit Stalin doar în capitala Germaniei sau ar fi trecut şi dincolo de ea?

Dacă Stalin ar fi eliberat toată Europa şi doar partea de la Est de Berlin, am mai fi vorbit de o democraţie europeană în perioada imediat următoare?

Oare aliaţii occidentali nu erau pe deplin conştienţi că lipsa unei acţiuni pe frontul european pur şi simplu va scoate democraţia de pe vechiul continent? Care ar fi fost viitorul lumii fără cele două blocuri?

Dacă debarcarea din Normandia nu ar fi avut loc exista posibilitatea ca cea mai mare parte din Europa să devină un gulag sau acest lucru ar fi prăbuşit mult mai rapid imperiul comunist?

Sunt întrebări pe care acum putem să ni le punem şi să tratăm istoria şi cu Dacă...

Pentru o mai simplă urmărire am să trasez pe scurt şi cu linie principalele idei care conduc la ipoteza unei favorizări a acestei debarcări din partea ofiţerilor nemţi, chiar dacă nu în integralitatea lor:

- în acele momente mai multe atentate au fost pregătite împotriva lui Hitler; o bună parte din ofiţerii germani considerau că este necesară predarea pentru a împiedica cucerirea de către comunişti a Germaniei;

- în acele momente armata germană, inclusiv Hitler, considera că principala ameninţare nu mai este Anglia ci URSS, aceasta din urmă ameninţând cu schimbarea ordinii mondiale; din acest motiv forţele alocate pe frontul de Vest erau disproporţionale faţă de cele din Est; a fost parcă o invitaţie la invazie;

- prezenţa militară germană pe frontul de Vest, atât numeric cât şi tehnic, era una simbolică faţă de celălalt capăt al Europei; deja se luase decizia împiedicării avansului rusesc cu orice chip, occidentalii nemaifiind percepuţi ca principalii inamici;

- propaganda spune că a plouat şi că strategia aliată de a mima o debarcare în alte locuri a funcţionat; mie îmi vine greu să cred că nemţii, cu toţi agenţii pe care îi aveau în afara ţării, puteau cădea într-o astfel de capcană; ca să debarci câteva milioane de oameni ai nevoie de pregătire, iar asta nu se putea ascunde nici măcar în faţa avioanelor germane de recunoaştere; e ca şi cum ai ascunde un elefant în spatele unui smoc de iarbă;

- există rapoarte germane care confirmă că circulau informaţii cu privire la locul corect al debarcării şi iminenţa acestui lucru; ce au făcut nemţii: absolut nimic semnificativ;

- Hitler a afirmat de nenumărate ori că el speră ca în ultimul moment occidentalii să se deştepte pentru a vedea că ameninţarea ordinii mondiale vine din Siberia;

- armata germană practic nu a manifestat opoziţie pe noul front deschis, în timp ce în Est luptele erau crâncene.

Eu suspectez pe o bună parte din ofiţerii nemţi nu doar că ştiau când şi unde va avea loc debarcarea, ba chiar că au favorizat acest lucru pentru evita ocuparea întregii Germanii de către sovietici.

Eu de fapt consider că debarcarea din Normandia a fost făcută de occidentali nu împotriva Germaniei Naziste ci împotriva ocupării de către Stalin a întregii Europe.

Vă las pe voi să mai completaţi cu idei.

Opinii

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite