138 de ani de la naşterea Reginei Maria, suverana cea mai iubită de Armata Română

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Personalitatea puternica a reginei Maria se afla într-un contrast pronuntat cu cea extrem de slaba a printului si apoi regelui Ferdinand
Personalitatea puternica a reginei Maria se afla într-un contrast pronuntat cu cea extrem de slaba a printului si apoi regelui Ferdinand

Marţi, 29 octombrie, se împlinesc 138 de ani de la naşterea Mariei Alexandra Victoria, aleasa spre a fi viitoarea regina a României la vârsta de 17 ani.

Maria Alexandra Victoria (n. 1875 - d. 1938), viitoarea regina Maria a Românilor, era o englezoaică de rasă şi provenea dintr-un mediu anglo-saxon foarte diferit şi de atmosfera publică balcanică, şi de cea franco-germană de la palat, în deosebi de austeritatea Casei regale prusace. 

Casatorita cu printul mostenitor Ferdinand în decembrie 1891, Maria a fost nevoita sa duca o permanenta lupta cu regele Carol, care o izola total la Peles si îi interzicea orice contact cu personalitati politice sau culturale românesti. 

„În tot timpul tineretii mele, cuvântul de ministru era sinonim cu capul rautatilor”,  avea sa scrie mai târziu regina. În numai câtiva ani de zile însa, dupa ce i-a nascut pe Carol (1893), Elisabeta (1894) si Marioara (1899), principesa Maria se va înfatisa lumii ca una din cele mai splendide femei din Europa.

Inteligenta si plina de vitalitate, Maria întruchipa totodata si idealul romantic al oricarui barbat, fiind sanatoasa, nobila în atitudini si foarte femeie. În anii de izolare a suferit cumplit din cauza convingerii ca a fost atrasa într-o "capcana", ca i s-a atribuit doar "misiunea" de a naste un mostenitor pentru Tronul lui Carol I, ca îsi va distruge tineretea si frumusetea într-un castel rece, spionata de servitoare si guvernante.

Bună calareaţă, binecuvântată de la natură cu gust şi cu o frumuseţe iesită din comun, Maria a fost repede adoptată de Armata, care în foarte scurt timp, mai ales dupa ce a fost numită comandant (proprietar) al Regimentului de cavalerie 4 Rosiori, a ajuns să o divinizeze. 

Respectul si supunerea pe care o aratau de timpuriu ofiterii acestei femei va conta enorm mai târziu: „Poate ca nu s-ar cadea sa spun tocmai eu aceasta, dar simt ca-mi fac datoria fata de neclintita lealitate ce mi-au aratat-o totdeauna. Ei alcatuiau o închegare de puteri pe care ma puteam bizui; erau credinciosi, plini de închinare si de devotament. Ma admirau pentru îndrazneala mea fara seaman când eram calare, pentru neoboseala si curajul meu, si totodata simteau în mine acea deplina si neînfricosata credinciosie, care deosebeste firea mea. Eram fericiti când eram laolalta, la ei gaseam o închinare si o slavire spontana pe care n-o aflam aiurea".

Continuarea pe historia.ro


Citeşte mai multe despre regina Maria:

18 iulie 2013: 75 de ani de la moartea Reginei Maria. Viaţa suveranei în imagini

Regina Maria a rămas în istorie asociată cu o anumită simbolistică regăsită în special în pictură, pirogravură, scrieri sau design de bijuterii. Indiferent de miriadele de cuvinte scrise, există o continuă fascinaţie din care iradiază dragostea Reginei pentru viaţă şi frumos, iar mottoul adesea folosit de ea,  per amorem ad lucem, este expresia întregii sale existenţe, care o aduce astăzi în amintirea noastră.

FOTO Prima imagine cu Regina Maria fumând. Doi clujeni expun, la Peleş, altfel de fotografii cu Regii României

Clujenii Ucu Bodiceanu şi Ancuţa-Lăcrămioara Chiş expun, până pe 20 mai, fotografii inedite cu membrii familiei regale fumând. O imagine cu tot aparte este cea cu Regina Maria, surprinsă fumând în tren. Se ştia că aceasta fumează (tabachiera ei este expusă în cadrul manifestării), însă nu exista nicio dovadă fotografică în acest sens.

Regina Maria, o regină simplă, dar scumpă. Suverana nu putea rezista bijuteriilor de lux şi hainelor fastuoase

Regina Maria avea doar 17 ani când a venit în România şi a trebuit să se descurce într-o lume a bărbaţilor, unde nu avea voie să facă mai nimic. Sentimentală din fire, regina a evadat de la tot ce însemna statutul de regina şi s-a refugiat în pasiunile sale. Pictura, grădinăritul, scrisul, călătoriile, călăria, au constituit activităţile care au preocupat-o pe Regina Maria de-a lungul timpului.

FOTO Gestul regal care a scandalizat Europa. Regina Maria şi amintirile iubirilor ei, adăpostite la Balcic

Cea mai controversată figură feminină a Casei Regale din România, Regina Maria, şi-a legat numele pe vecie de Dobrogea. Englezoaica veşnic îndrăgostită a scandalizat familiile regale prin aventurile ei, ca prinţesa Diana.

Faimoasele bijuterii ale Reginei Maria: safirul şi colierul Cartier

Colierul Cartier şi safirul au fost purtate de Regina Maria la ceremonialul încoronării, devenind din acel moment bijuteriile sale favorite. Valoarea lor artistică este întregită de cea istorică, ambele piese fiind purtate într-un important ceremonial regal european al secolului XX.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite