Salonul de Carte de la Paris. Macron nu a vizitat standul Rusiei, din solidaritate cu britanicii. Scriitoarea Ludmila Uliţkaia:„Nu am depins niciodată de putere”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vineri, la deschiderea Salonului de Carte de la Paris, preşedintele francez Emmanuel Macron a petrecut câteva ore, vizitând standurile ţărilor invitate, exceptându-l pe cel al Rusiei, ţară invitată de onoare a ediţiei din acest an a salonului. Macron a declarat că a făcut acest lucru „din solidaritate cu prietenii noştri birtanici”.

Reacţia preşedintelui francez a venit ca urmare a faptului că Franţa, solidarizându-se cu Marea Britanie, consideră că, în cazul otrăvirii fostului spion GRU Serghei Skripal, pe 4 martie, la Salisbury, Rusia este vinovată.

Când Macron a declarat că va evita standul Rusiei, a adăugat că va ţine legătura cu Londra pentru a decide „răspunsuri adecvate la această agresiune pe solul aliaţilor noştri britanici”. 

La Salonul de carte participă 38 de autori ruşi, printre care controversatul Zakhar Prilepine, membru al partidului naţional-olşevic, Édouard Limonov sau Ludmila Uliţkaia (foto: jos), premiată cu Médicis étranger şi Giuseppe Acerbi. 

„Nu am depins niciodată de putere, nu mi-a dat cadouri, nu îi datorez nimic”, a declarat Ludmila Uliţkaia, citată de france24, adăugând că nu va vota duminică. 

Gestul lui Macron, un duş cu apă rece 

Natalia Turine, director al librăriei Globe, cea mai mare librărie dedicată literaturii ruse, dar şi director al Louison Editions, a editură specializată în literatura rusă contemporană, a explicat că boicotul lui Macron a avut, asupra sa, efectul unui duş cu apă rece, explicând că o astfel de decizie are un impact direct asupra investiţiilor sale. „...şi nu mai menţionez impactul asupra mea ca editor şi intelectual”, a adăugat Turine, într-o scrisoare deschisă către preşedintele Macron, citată de AFP.

„Aţi făcut din cultură un punct forte al proiectului dumneavoastră, dar înfruntată cu absenţa dumneavoastră de la standul Rusiei de la Salonul de la Paris, mi-aţi livrat un mesaj complet diferit”, mai scrie Turine în scrisoarea sa.

De asemenea, Eugene Reznichenko, director executiv al Insitutului Perevod, responsabil pentru traducerea operelor ruseşti în întreaga lume, a declarat că „suntem dezolaţi, nu ofensaţi,ci dezolaţi, pentru că eram pregătiţi pentru această întâlnire, aşa cum îşi ţine maratonistul respiraţia în ultimul efort...”

Natalia Soljeniţîn, văduva scriitorului Aleksandr Soljeniţîn, s-a declarat îndurerată de această decizie a preşedintelui, fiind de părere că acesta „nu a făcut ce trebuia şi, în primul rând, pentru Franţa în sine".

„Am avut impresia, având în vedere ceea ce s-a întâmplat în ultimele luni, că preşedintele Macron nu a fost cel mai rău prieten al Rusiei...că el a fost mai puţin influenţat de această isterie care domneşte în mass-media occidentală atunci când vine vorba de Rusia”, a mai declarat văduva lui Soljeniţîn, citată de france24. 

 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite