Revanşa literaturii de copii, la Bookfest. Ioana Nicolaie şi Marian Godină au lansat cărţi atractive pentru cei mici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii s-au bucurat de programe atractive la această ediţie de carte Bookfest   FOTOGRAFII: Lilebuba Deion Photography
Copiii s-au bucurat de programe atractive la această ediţie de carte Bookfest   FOTOGRAFII: Lilebuba Deion Photography

Copiii au fost personaje principale ale Salonul de Carte Bookfest (1-5 iunie): standuri întregi le-au fost dedicate, alături de spaţii de joacă, evenimente şi lansări  cu personaje de poveste.

Editurile s-au pregătit şi i-au aşteptat, pe copii, la standuri, cu ateliere, poveşti, cărţi mai noi şi mai vechi, în perioada Salonului de Carte Bookfest (1-5 iunie). Târgul de carte a avut peste 100.000 de vizitatori în cinci zile,  cu 5.000 de persoane în plus faţă de Bookfest 2015. Au fost mai mulţi oameni, poate şi pentru că intrarea la Romexpo a fost gratuită, spre deosebire de alţi ani.  Ziua de 1 iunie a coincis cu prima zi a Salonului Bookfest, ceea ce a îndemnat ca editurile să le dedice celor mici un număr însemnat de titluri şi evenimente. Pe 1, 2 şi 3 iunie au fost promoţii dedicate special celor mici, cu reduceri de preţ de până la 50% la cărţile pentru copii şi cadouri oferite la achiziţionarea de cărţi.

 „Anul acesta a contat enorm oferta specială pentru copii a editurilor, părinţii au venit de mână cu copiii lor la Bookfest,“, a declarat, pentru „Adevărul“, Mihai Mitrică, directorul executiv al Asociaţiei Editorilor din România (AER).

Autori români, Ioana Nicolae, Florin Bican şi nu, în ultimul rând, Marian Godină, i-au aşteptat pe copii la standuri cu titluri noi.

literatura de copii

În România, literatura pentru copii s-a dezvoltat mult în ultimii ani. Editurile au început să încurajeze operele scrise de autori români, cărţilor lor sunt promovate alături de titlurile traduse din străinătate. Volumele apar într-o formă grafică atrăgătoare, cu tot felul de gadgeturi incluse ce le iau ochii copiilor.

Ioana Nicolaie: „Copilul trebuie să simtă căldură“

Afirmată ca poetă, dar care la un moment dat a făcut şi pasul spre proză, scriitoarea Ioana Nicolaie are deja o serie de cărţi dedicate în primul rând celor mai mici cititori. Este vorba despre cele două volume cu ariciul Arik, „Aventurile lui Arik“ (apărut în 2008, iar varianta audio a fost lansată la Bookfest, de editura Casa Radio) şi „Arik şi mercenarii“ (editura Arthur), ca şi de fantasy-ul „Ferbonia“, publicat anul trecut tot la Arthur. „De ce aş recomanda «Ferbonia»? Pentru că are publicul ţintă până în 14 ani. Aş zice 7-14 ani şi este minunat ilustrată de Anca Smărăndache, în nişte tehnici speciale. Dacă vreţi să vedeţi acolo steampunk, veţi găsi în «Ferbonia»“, spune autoarea într-un interviu pentru news.ro.

ioana nicolaie arik

Cât despre varianta audio a „Aventurilor lui Arik“, „este un CD superb, scos de editura Casa Radio, într-o hăinuţă grafică simpatică, semnată de Alexandru Ciubotariu“. Ioana Nicolaie crede că „misterul este un ingredient fără de care cărţile pentru copii nu se susţin sau sunt deosebit de sărace.

Eu mereu spun că o carte bună pentru copii trebuie să aibă mister, şi mai trebuie să aibă ceva, un fel de graţie, mai ales cărţile pentru copii mici, mici înseamnă până în 10-11 ani, cam asta este în ideea mea un copil mai mic. Este nevoie şi de aşa ceva. Copilul trebuie să simtă şi căldură, ceva ce altfel nu găseşte în unele locuri. Agresivitatea nu cred că e bună în cărţi, nici în cele mici, nici în cele mari. Eu nu recomand“, apreciază Ioana Nicolaie.

Resuscitarea autorilor români

Un alt autor pentru copii, care are success este Florin Bican, autorul volumului de versuri pentru copii „Cântice mârlăneşti“ şi coordonator, alături de Stela Lie, a două volume de literatură pentru copii: „Bookătăria de texte & imagini 1“  şi „Bookătăria de texte & imagini 2“.

„ În antologia intitulată Bookătăria de texte şi imagini, am adunat câteva tentative autohtone de a resuscita literatura pentru copii, cu speranţa că vor deveni un punct de pornire într-o viitoare negociere cu editorii pentru relansarea genului. Însă atâta vreme cât avem copii autohtoni, avem nevoie şi de o literatură autohtonă pentru copii – care, în mod ideal, va deveni la rândul său literatură străină pentru copiii din alte ţări“, spune Florin Bican.

stand carti de copii

                                                                                                                FOTO: Florin Ghioca

Pentru întâia dată, cea mai vândută carte la standul Curtea Veche Publishing de la Bookfest a fost o carte pentru copii, „În misiune cu Marian. Eu nu-s pitic, am ghiozdanul mare!“, semnată de cunoscutul poliţist Marian Godină. 

Cum a apărut „Misiune cu Marian“?

                                                                                             FOTO: Florin Ghioca

godina copil curtea veche

„Încă de când am scris prima carte, Flash-uri din sens opus, am observat că cei mici erau foarte atraşi de coperta cărţii, că era cu mine în uniforma de poliţist şi copiii sunt unii dintre cei mai mari admiratori ai noştri. Mi-a părut foarte rău că acea carte nu le era dresată şi nu putea fi citită de ei. M-am gândit să scriu o carte penru ei, prin care să îi şi educ din punct de vedere al regulilor de circulaţie. Aşa a apărut Misiune cu Marian“, a declarat, pentru „Adevărul“,  Marian Godină, care a venit la lansări, îmbrăcat în poliţist, spre încântarea copiilor.

Poliţistul le-a povestit celor mici că în copilărie era foarte ascultător, un adevărat copil-model.  „Nu încălcam nicio regulă. În liceu eram mai năzdrăvan, dar până-n clasa a opta eram unul dintre acei copii care a stat tot timpul în prima bancă, n-avea nimeni treabă cu mine. În liceu nu am făcut prostii, doar că mai chiuleam, destul de mult“, a glumit Godină.

„Observăm că volumele pentru copii câştigă din ce în ce mai mult teren ca procent din vânzări şi e îmbucurător faptul că nu se publică doar traduceri, ci şi cărţi semnate de autori şi ilustratori români, mulţi dintre ei foarte talentaţi. Există cărţi realizate de autori români care se caută uneori chiar mai mult decât traducerile, pentru că aceştia cunosc gusturile şi nevoile părinţilor şi copiilor de aici.

E important că există acum cărţi pentru copiii de orice vârstă. Dacă cei mici au cărţi potrivite pentru fiecare etapă din dezvoltarea lor, atunci ei vor rămâne cititori“, apreciază Miruna Meiroşu, de la Curtea Veche Publishing.

Marian Godina Bookfest

„De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?” 

La Bookfest a plouat cu istorioare pentru cei mici, cu poveşti fantastice şi eroi neînfricaţi, cu mister şi aventuri.De asemenea, printre cele mai căutate cărţi, la Bookfest, s-a aflat şi volumul semnat de Adina Rosetti şi ilustrat de Cristiana Radu, „De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?... şi alte 10 întrebări fantastice“.

Oare ce se întâmplă cu un broscoi care nu a fost pupat de nicio prinţesă? Şi de ce nu au fructele colţuri? Cei mai năstruşnici copii cu vârste între 5 şi 10 ani au avut parte de o porţie sănătoasă de distracţie alături de Smuticioşii de la SlooP şi au descoperit că şi întrebările fantastice pot avea răspunsuri. Actorul Alex Ştefănescu s-a transformat într-un zmeu îndragostit de prinţesa cea frumoasă şi le-a cântat  celor mici despre aventurile sale. Apoi, micuţii au continuat aventura cu un exerciţiu de desene fantastice susţinut de Cristiana Radu. În plus, Smuticioşii au adus un strop de culoare cu un moment de facepainting.

„De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?... şi alte 10 întrebări fantastice” este a doua carte pentru copii semnată de scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, după „Domnişoara Poimâine şi joaca de-a Timpul”, apărută în 2014.

bookfest copii

Cu toţii ştim că cei mici pun întrebări trăznite, aşa că Adina Rosetti şi Cristiana Radu s-au gândit să răspundă la ele cât mai amuzant şi plin de imaginaţie. Au luat personaje din basmele clasice româneşti şi le-au adus în contemporan, în lumea în care trăiesc copiii de astăzi. Sunt 11 povestioare, în proză presărată cu versuri, în care apar numeroase personaje de basm aşa cum nu le-aţi mai văzut. Designul este interactiv, copiii pot desena, răspunde la întrebări, având spaţiu de desfăşurare în paginile cărţii. 

Copiii, aşezaţi pe perne, au fost împărţiţi în două tabere, în spaţiul destinat editurii Corint Junior. S-au stabilit regulile şi au început. „Este distractiv aici. Decât să stea la şcoală…”, a spus o mamă, încântată că cel mic e absorbit cu totul de cele întâmplate în jurul lui. Prichindei de la Academia Ştrumfilor s-au aşezat comod pe perne, la standul editurii Nemira, şi au participat la sceneta cântată „Bronto, un dinozaur neastâmpărat“ cu trupa „Limpopo“. Apoi, alt grup a colorat-o pe Nemi, o bufniţă poznaşă. „Eu i-am făcut ochii albaştri“, a spus entuziasmat un băiat. „Cine termină de colorat bufniţa, trece la panou şi e măsurat: bebe, prichindel, cadet, voinic, acestea sunt înălţimile”, le-a spus însoţitoarea lor. „N-ai mâncat destul! Ai 5 ani şi ai ajungi doar la 4. Mănânci dulciuri multe şi nu creşti”, i-a reproşat educatoarea, la colţul de joacă. A avut loc şi un atelier de lectură ”Pălăria vrăjitorului susţinut de Teatrul ”Ion Creangă".

bookfest carti copii

Unele dintre cele mai frumoase cărţi pentru copii, ”Mereu te voi iubi”, ”Micul camion albastru”, ”Prinţesa şi dragonul”, ”Micuţul Eu sunt Eu”, ”Cucurigu-Gagu, Roade-Tot şi Roade-Mult” au fost prezentate la standul editurii Paralela 45. A fost lansată cu tam-tam şi antologia ”Uite cine vorbeşte”, din colecţia Cărţile mele, coordonată de Florentina Sâmihăian şi Liviu Papadima, la Editura Arthur. La standul editurii Corint Junior a fost lansată cartea ”Aventurile lui Păienjenel” de Joe Popov.

A fost o bucurie să-mi aduc copilul anul acesta la Bookfest. Cărţile pentru copii au fost mai ieftine decât în alţi ani, iar băieţelului meu i-a fost încurajată creativitatea la ateliere speciale pentru cei mici, unde a putut colora pe pereţi speciali şi s-a putut juca în voie cu alţi copii", a povestit o mămică, duminică, în ultima zi de Bookfest.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite