Prima zi la Salonul de Carte de la Paris: între preşedintele francez şi protestele românilor împotriva ICR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima zi a Salonului de Carte de la Paris, unde România a fost reprezentată de 70 de scriitori, a fost preserată cu numeroase evenimente: de la prezenţa preşedintelui francez François Hollande la protestele unor tineri studenţi români care au acuzat ICR că nu mai finanţează cultura, blamând conducerea şi pentru absenţa unor nume importante din literatura română contemporană.

Reacţiile nu au întârziat să apară după manifestaţia tinerilor ca urmare a refuzului unor mari nume româneşti de a participa la Salonul de Carte de la Paris de anul acesta: Mircea Cărtărescu, Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu, Neagu Djuvara

Institutul Cultural Român (ICR) declară, într-un comunicat de presă, deschiderea Salonului de Carte de la Paris, drept „un succes al culturii române", afirmând că artiştii - protestatari, care purtau măşti cu marii scriitorii absenţi, erau sub "influenţa alcoolului".

Ulterior, Nicolae Manolescu, critic literar şi ambasadorul României în Franţa pe lângă UNESCO, a catalogat protestele tinerilor de la deschiderea de joi seară, de la Salonul de Carte de la Paris, ca fiind „neserioase“ şi cu un „caracter foarte politic“.

protestatari salon du livre

Ce s-a întâmplat la Salon, corespondenţă pe blogurile adevarul.ro 

Jurnalista blogul său de pe adevarul.ro, că „un grup de artişti români din Paris au făcut un performance – protest în mijlocul mulţimii de la stand: şi-au acoperit feţele cu chipurile fotografiate ale celor patru absenţi şi au împărţit tracturi pe care scria:

„ICR OFFF este un manifest împotriva actualei politici culturale şi a conducerii Institutului Cultural Român. Grupul nostru de artişti din Franţa denunţă: politizarea culturii româneşti (...) absenţa lui Cărtărescu, Pleşu, Djuvara, Liiceanu, Goma, H. Muller la Salonul cărţii de la Paris unde România este ţară invitată.”

Jurnalista blogul ei de pe adevarul.ro despre standul românesc de la Paris, cel care ar fi costat 600.000 de euro: „Închipuiţi-vă un stand românesc stilizat în mod contemporan, alb aproape în întregime, în care intri pe o poartă a sărutului, la care te aşezi la masa tăcerii şi te gândeşti că scaunele aduc suspect cu coloana infinitului,” spune ea. 

Deşi cărţile celor absenţi încă îşi aşteptau stăpânii, în timp ce francezii, vizitatorii Salonului, scriitorii, jurnaliştii şi toate delegaţiile internaţionale îl aşteptau pe preşedintele François Hollande, seara nu a fost total ratată, spune Iulia Badea-Gueritee.  

 Oricum am făcut-o lată, ceva ce n-a mai văzut Parisul.

După „păţania cu anonomii” români care au protestat împotriva ICR, „onoarea a fost salvată, în fine, de venirea preşedintelui francez, care inaugurează cu România o premieră în acest secol 21,” încheie jurnalista prezentă la deschiderea Salonului de anul acesta.

salon carte paris

„Absenţii sunt de vină”

blogul de pe adevarul.ro că ei „puteau foarte bine să participe, păstrând distanţa faţă de toate manifestările oficiale”, întrucât vizitatorilor Salonului nu le-ar fi păsat de războaiele politice din România, ci şi-ar fi dorit mai degrabă să cunoască adevărata Românie, „pe care au descoperit-o şi iubit-o din cărţile marilor săi scriitori.” 

În final, jurnalistul se întreabă ironic:

„Pe viitor, Salonul de Carte de la Paris va trebui să-şi facă programarile în funcţie de calendarul electoral al ţării pe care doreşte s-o evidenţieze?”      

"Adevărul" a anunţat, în exclusivitate, încă de pe 15 martie, că Mircea Cărtărescu, cel mai tradus autor român contemporan, nu va participa la Salonul de Carte de la Paris. El a deplâns în interviul acordat pentru AFP, citat de RFI, „momentele dramatice” pe care le-a trăit în ultimele luni cultura din România, după preluarea conducerii ICR de către Andrei Marga. 

"La ICR a venit o conducere care ne întoarce cu patru decenii în urmă", afirmă Mircea Cărtărescu, potrivit AFP, citată de RFI. Scriitorul a adăugat că niciunul dintre scriitorii cu demnitate n-ar mai trebui să participe la Salonul de Carte.

Banda desenată românească la Salonul de Carte de la Paris

Dincolo de scandalurile legate de ICR, de conflictele politice şi de absenţa dureroasă a mai multor scriitori celebri români, Dodo Niţă, critic de benzi desenate şi promotor al francofoniei în România, găseşte salutară participarea a doi autori de benzi desenate: Ileana Surducan şi Alex Talambă – Tambala la Salonul de carte de la Paris.

Dodo scrie pe blogul de pe adevarul.ro:

„Iată, deci,  că banda desenată românească îşi găseşte locul - încet-încet şi via filiera franceză -  atât în rafturile cititorilor cât şi în conştiinţa publică, ca parte integrantă a culturii româneşti. Mulţumim prietenilor francezi.”

Salonul de Carte de la Paris şi scandalul ICR pe blogurile adevarul.ro 

Criticul de teatru Mircea Morariu: Salonul de Carte de la Paris: cine plăteşte oalele sparte

Jurnalista şi scriitoarea Lavina Bălulescu: Şi caloriferele sunt oameni!

Politologul Ioan StanomirInstitutul Cultural Român şi politica resentimentului

Oana Şerban, studentă şi scriitor debutant: ICR: Înapoi Către România. Căile oamenilor vechi pe drumuri noi

Scriitor şi profesor Arthur SuciuICR şi autonomia autorului

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite