Nichita Stănescu, omagiat la Teatrul Odeon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nichita Hristea Stănescu s-a născut pe 31 martie 1933, Ploieşti
Nichita Hristea Stănescu s-a născut pe 31 martie 1933, Ploieşti

O ediţie specială a Serilor de poezie şi muzică, dedicată poetului Nichita Stănescu, de la a cărui naştere se împlinesc 82 de ani, va avea loc pe 31 martie, de la ora 19.00, în Sala Studio a Teatrului Odeon din Bucureşti.

Seara de poezie şi muzică organizată de Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) din Bucureşti şi Teatrul Odeon şi dedicată poetului Nichita Stănescu (1933 - 1983), de la a cărui naştere se împlinesc, pe 31 martie, 82 de ani, va include o serie de evenimente.
Pe 31 martie va avea loc vernisajul expoziţiei cu titlul "Nichita şi prietenii" şi lansarea volumului "Nichita Stănescu - Vin perşii, mamă! Armonii poetice" (carte şi CD), ediţie alcătuită de Mircea Coloşenco, cu o prefaţă de Lucia Fetcu, apărut la editura Karta-Graphic, Ploieşti. Volumul va fi prezentat de Mircea Coloşenco.

De asemenea, actorii Teatrului Odeon Mihai Smarandache, Silvian Vâlcu, Sabrina Iaşchevici, Marius Damian vor susţine un recital din creaţia poetului Nichita Stănescu, pe muzica lui Adrian Naidin.
Moderatorul Serilor de poezie şi muzică va fi scriitorul Ioan Groşan.
Coordonatorul proiectului este Ioan Cristescu, directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, iar intrarea la eveniment este liberă.

Mai puteţi citi:

Alcoolul, patima mortală a lui Nichita Stănescu

Alcoolul, patima mortală a lui Nichita Stănescu. Elena Ceauşescu i-a trimis ministrul Sănătăţii la uşă, pentru consult

Risipitorul Nichita. Poetul cheltuia lunar mii de lei pe alcool şi obiecte de artă. Mare risipitor, Nichita Stănescu a cheltuit în timpul vieţii o mică avere la întâlnirile cu prietenii, stropite din belşug cu alcool, sau pe obiecte de artă, de multe ori falsuri pe care le cumpăra din „delicateţe“ pentru amicii săi.

„Nu puneţi mâna pe poet!“. Sergiu Băicoianu, coleg de liceu cu Nichita Stănescu: „L-am plesnit peste ceafă şi i-am făcut două băşici zdravene“. Sergiu Utză-Băicoianu, coleg de liceu cu Nichita, l-a plesnit peste ceafă şi i-a făcut două băşici zdravene. „Dar asta nu însemna forţa loviturii mele, ci sensibilitatea lui organică, prin corpul lui, prin tegumentul lui“, povesteşte Utză-Băicoianu care, peste timp, s-a simţit mustrat de Nichita pentru această întâmplare copilărească în poezia „Poetul ca şi soldatul“: „Dar mai ales vă conjur, nu puneţi mâna pe poet“!

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite