Ministrul Culturii a depus amendamentul vizând reducerea TVA la cărţi, dar şi pentru accesul în muzee, cinema
0Ministrul Culturii, deputatul Ionuţ Vulpescu, a depus marţi, la Camera Deputaţilor, un amendament la Codul Fiscal care vizează reducerea TVA la 5% pentru cărţi, manuale şcolare, reviste, ziare, bilete pentru accesul în castele, muzee, case memoriale, monumente istorice şi cinematografe.
De asemenea, amendamentul depus vizează reducerea TVA la 5% pentru monumente de arhitectură şi arheologice, grădini zoologice şi botanice, târguri, expoziţii şi evenimente culturale, evenimente sportive şi cinematografe.
"Având spaţiul fiscal necesar, am considerat că este posibilă extinderea măsurii reducerii TVA la 5% şi pentru alte categorii de bunuri şi servicii culturale, nu doar pentru cărţi, aşa cum am anunţat iniţial. Îmi doresc ca prin reducerea preţurilor nu doar la cărţi, ci şi la biletele de acces la monumente şi muzee, să contribui la democratizarea accesului la cultură, prohibit pentru mulţi din motive economice. Sper ca interesul pentru participarea la evenimentele culturale să crească, să asigurăm astfel în special tinerei generaţii o deschidere mai mare către o cultură de calitate", a declarat ministrul Ionuţ Vulpescu, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.
Pe 24 aprilie, Ministerul Culturii (MC) a anunţat că, în urma unor discuţii cu premierul Victor Ponta şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, pe de o parte, şi ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, de cealaltă parte, s-a stabilit ca TVA la cărţi să fie redusă la 5%.
Totodată, pe 29 aprilie, premierul Victor Ponta a spus, în şedinţa de Guvern, că taxa pe valoarea adăugată poate fi redusă şi pentru biletele la spectacole, complementar măsurii de diminuare a TVA la cărţi.
Măsura scăderii TVA de la 9% la 5% ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2016, odată cu noul Cod Fiscal, care prevede, printre altele, reducerea TVA generală la 20%, dar şi alte măsuri de relaxare fiscală.
Reducerea TVA la carte de la 9% la 5% nu constituie o pierdere palpabilă pentru buget şi ajută, totodată, editurile să susţină un preţ de vânzare accesibil, se arată în comunicatul citat.
Pe 25 martie, proiectul de lege privind noul Cod Fiscal a fost aprobat de Guvern şi a fost transmis Senatului. În prezent, acesta se află în dezbatere în comisiile de specialitate ale forului legislativ, urmând să fie supus votului senatorilor şi trimis Camerei Deputaţilor.