„Evreii din România în context european: asemănări şi deosebiri“ - conferinţă susţinută de profesorul Andrei Oişteanu la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 25 octombrie 2016, ICR Bruxelles organizează conferinţa „Evreii din România în context european: asemănări şi diferenţieri“, susţinută de profesorul Andrei Oişteanu. Evenimentul se desfăşoară la Muzeul evreiesc din Belgia (MJB) şi este realizat în colaborare cu Institutul memoriei audio-vizuale evreieşti (IMAJ).

Conferinţa are ca punct de plecare cartea profesorului Oişteanu Imaginea evreului în cultura română. Studiu de imagologie în context est-central european publicată în 2012, în seria de autor pe care Editura Polirom i-a consacrat-o.

Lucrarea distinsului autor a obţinut numeroase premii şi distinctii literare şi a avut o critică elogioasă din momentul apariţiei, cel mai recent este premiul B’nai B’rith Europe, primul de acest fel, acordat de prestigioasa organizaţie evreiască internaţională, cu sediul la Bruxelles, după ce, în 2015, organizaţia a decis să  înfiinţeze un premiu anual menit „să recompenseze un intelectual care a contribuit la schimbarea imaginii evreului în societate“.

«Am plăcerea de a prezenta la Bruxelles specificităţile comunităţii evreieşti din România în raport cu alte comunităţi evreieşti din Europa centrală şi orientală. Voi încerca, de asemenea, să deconstruiesc modul în care imaginea evreului este structurată în cultura românească, aşa cum sunt stereotipurile antisemite, care contribuie la portretul „evreului imaginar“», a declarat Andrei Oişteanu pentru ICR Bruxelles.

Conferinţa va fi moderată de Pascale Falek-Alhadeff, curator al Muzeului evreiesc şi de Béatrice Godlewicz, directoarea IMAJ.



Andrei Oişteanu (n. în 1948, Bucureşti) este cercetător la Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române, profesor asociat în cadrul Departamentului de Studii Ebraice la Universitatea din Bucureşti şi prezidează Asociaţia Română de Istorie a Religiilor. Cartea sa, Imaginea evreului în cultura română. Studiu de imagologie în context est-central european, a fost deja publicată în trei ediţii româneşti. Andrei Oişteanu a fost distins cu premii naţionale şi internaţionale de prestigiu şi tradus în franceză (Paris, 2013), germană (Berlin, 2010), engleză (Lincoln & London, 2009) şi maghiară (Cluj, 2005).

Proiectul se încadrează în seria evenimentelor de diplomaţie publică organizate de ICR Bruxelles dedicate  memoriei, educaţiei şi cercetării Holocaustului şi marchează preşedinţia română a Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA).

Intrare liberă.
Data: 25 octombrie 2016, între orele 12.30-13:30.
Loc: Musée Juif de Belgique, rue des Minimes 21, 1000 Bruxelles

Andrei Oişteanu
Andrei Oişteanu
Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite