Cristian Teodorescu îi răspunde lui Nicolae Manolescu: „Aşteptăm cât se poate de relaxaţi ce va decide tribunalul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

LĂMURIRI Ieri după-amiază, prozatorul Cristian Teodorescu, ales de Grupul de Reformă al Uniunii Scriitorilor din România (USR) ca lider, a fost invitat la Adevărul Live, pentru a-şi susţine punctul de vedere asupra conflictului din Uniunea Scriitorilor.

La întâlnirea de ieri din studioul Adevărul Live, prozatorul Cristian Teodorescu a explicat că el şi colegii săi consideră că actuala Uniune a Scriitorilor din România (USR) acţionează pe lângă lege, ca să nu spună „ilegal“, pentru că ultima reglementare în vigoare pentru înfiinţarea asociaţiilor este Ordonanţa de Guvern nr. 26/2000, iar statutul actual al Uniunii nu este adaptat prevederilor acestei legi. După cum se ştie, Nicolae Manolescu susţine că USR este exceptată de la prevederile respectivei OG, lucru stipulat chiar într-un articol al respectivei reglementări. Uniunea Scriitorilor ar fi exceptată de la prevederile Legii de înfiinţare a asociaţiilor, fiind o asociaţie de interes public, înfiinţată prin decret de stat, în anul 1949, susţin Manolescu şi avocaţii care reprezintă Uniunea.

S-a depus cererea la Judecătorie

„Nu ne plac comuniştii, dar ne plac legile lor“, a replicat Teodorescu, care consideră acest lucru absurd. Astfel, toată diferenţa dintre poziţiile celor două tabere, în faţa legii, este – trecând peste injuriile şi invectivele reciproce, care, până la urmă, nu mai contează – dacă se ia în calcul ca bază de funcţionare ordonanţa de guvern din 2000, prin urmare statutul actual devine ilegal, aşa cum susţin contestatarii uniţi în jurul lui Teodorescu, şi totul se resetează (aşadar, nu mai sunt valabile nici excluderile dictate de Manolescu), sau – conform actualei conduceri, părere exprimată în conferinţa de presă de marţi – prevalează un articol al respectivei OG, care exceptează anumite asociaţii de la prevederile sale.

„Dar numai în ce priveşte modul de înfiinţare“, explică Teodorescu, care reaminteşte că, conform ordonanţei, adunările generale trebuie organizate anual, paşi pe care ei i-au şi urmat. Manolescu şi asociaţii săi afirmaseră, cu o zi înainte, cu Statutul în mâini, că „puciştii“ nu au respectat nici una din prevederile statutului. În orice caz, toată această evaluare şi diferenţiere va fi făcută de instanţă, care va lua în calcul efectiv aspectele tehnice, legale.

„Aşteptăm cât se poate de relaxaţi ce va decide Tribunalul Bucureşti“, a spus Cristian Teodorescu,

dezvăluind că actele care cer legiferarea adunării de sâmbătă şi a „noii conduceri a Uniunii Scriitorilor“ au fost depuse deja la Judecătorie.

„Suntem scriitori, asta ne e meseria“

La întrebarea de ce au fost totuşi atât de puţini participanţi la adunarea de sâmbătă, prozatorul răspunde: „Nu au fost mai mult de 28, pentru că vechea conducere a exercitat presiuni asupra membrilor, ameninţându-i cu excluderea. Sunt oameni care mi-au spus că voiau să vină, dar le-a fost teamă“, apropo de climatul de teroare pe care protestatarii afirmă că l-au instaurat în Uniunea Scriitorilor Nicolae Manolescu şi acoliţii săi.

„Vreau să-i asigur pe toţi cei care se uită la noi că nu e visul meu să fiu preşedintele Uniunii Scriitorilor. Sunt ceea ce se cheamă un fel de interimar, pentru că nu a fost chip să convingem altfel de necesitatea reformei. La prima adunare generală ordinară, nu voi mai candida“, a explicat Cristian Teodorescu.

Dar în momentul de faţă, volens nolens, Teodorescu şi ceilalţi din „noua conducere“ nu sunt cumva excluşi din Uniune, conform şedinţei de luni? „Domnul Manolescu nu are cum să ne excludă din Uniune, pentru că Uniunea în acest moment nu funcţionează conform legii.“ În legătură cu aspectele legale, Cristian Teodorescu consideră că „nu cred că domnul Manolescu are cei mai buni sfătuitori în aspectele legale. Îmi pare rău că o repet, nu ne plac comuniştii, dar ne plac legile lor“.

Cristian Teodorescu recunoaşte că au existat excese de limbaj din ambele părţi, dar spune că este vorba de un ton şi un stil pamfletare, „la urma urmei, suntem scriitori, asta ne e meseria“, care nu ar fi trebuit să se lase cu excluderi, ci ar fi trebuit acceptate dacă Manolescu ar fi avut mai mult umor şi toleranţă. Mai este posibilă vreo împăcare între părţi, „o discuţie ca între bărbaţi“?

„Eu ce dialog să mai am cu domnul Nicolae Manolescu, dacă domnul Nicolae Manolescu m-a exclus?“

„Am făcut cerere de înscriere a noastră ca noua conducere a Uniunii Scriitorilor“, a concluzionat Cristian Teodorescu.

nicolae manolescu

Nicolae Manolescu (76 de ani) este acuzat că nu vrea să se despartă de scaun

Citeşte şi:

Război între scriitori: conflictul din Uniune intră într-o fază, pentru ambele părţi, foarte urâtă

Puci la Uniunea Scriitorilor. Azi, puciştii au fost excluşi din USR de liderul Nicolae Manolescu

Noul „preşedinte“ al Uniunii Scriitorilor a fost deja exclus de Nicolae Manolescu. „Puciştii“ se vor duce cu actele la Tribunal

Scandal în sânul scriitorilor. Manolescu e convins că puciştii nu au nicio şansă

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite