Cărţile anului 2014. Nicolae Manolescu lansează o nouă Istorie a Literaturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Manolescu va publica o nouă istorie a literaturii după succesul monumentalei „Istorii critice a literaturii române. 5 secole de literatură“, editată în 2008 de Paralela 45
Nicolae Manolescu va publica o nouă istorie a literaturii după succesul monumentalei „Istorii critice a literaturii române. 5 secole de literatură“, editată în 2008 de Paralela 45

Pe lângă volume de Lucian Boia şi Nicolae Manolescu, vor apărea noi titluri şi în seriile de autor ale unor scriitori celebri: Orhan Pamuk, Mario Vargas Llosa, Philip Roth şi Ernest Hemingway.

Editurile mizează anul acesta pe scriitori consacraţi, atât din România, cât şi din străinătate. La Târgul de Carte Book-fest din această primăvară ( 28 mai-1 iunie), Editura Paralela 45 mizează pe o „mică bombă editorială“: „Istoria Literaturii române pe înţelesul celor care citesc“, scrisă de criticul Nicolae Manolescu.

Noul volum va fi publicat după succesul monumentalei „Istorii critice a literaturii române. 5 secole de literatură“, lansat în 2008 de Nicolae Manolescu la aceeaşi editură. „Acum, în 250 de pagini, este rescrisă, într-un mod provocator, toată «Istoria critică a literaturii române» din 2008“, spune Călin Vlasie, directorul Editurii Paralela 45. Criticul Nicolae Manolescu s-a documentat aproape 25 de ani pentru scrierea primului volum, care are 1.528 de pagini. Prima istorie a lui Manolescu a fost vândut în 5 ani în 11.500 de exemplare, deşi nu are un preţ accesibil. Dacă la început s-a vândut cu 250 de lei, acum preţul acestei istorii a literaturii este de 100 de lei „Este vorba despre o lucrare monumentală, care face istoria literaturii române de la origini până în prezent. Ceea ce edităm acum, la cinci ani distanţă, va fi o mare surpriză“, spune Călin Vlasie. De asemenea, tot la Editura Paralela 45, care aniversează, în tomna lui 2014, 20 de ani de existenţă, va apărea anul aceasta jurnalul integral al lui Radu Petrescu.

La Editura Paralela 45, va fi lansat şi volumul lui Ion Bogdan Lefter - "Lectura politicii.România post-comunistă". 

Scriitorului american Mary Pope Osborne, în seria Portalul magic de la Paralela 45, îi vor fi lansate 8 titluri de literatură pentru copii, cu vârste cuprinse între 7 şi 4 ani. Este vorba de cea mai mare serie de cărţi pentru copii, numărul 1 mondial în literatura pentru copii, potrivit directorului editurii, Călin Vlasie.

mario vargas llosa

De la Llosa, la Hemingway. Noi titluri ale autorilor cu Nobel

Cărţile autorilor care au obţinut Premiul Nobel pentru Literatură sunt anul acesta, la loc de cinste, în programul editurilor. În Biblioteca Polirom vor apărea „Iarna vrajbei noastre“, de John Steinbeck (Premiul Nobel, în 1962), „Ridicat la cer“, de Jose Saramago (Premiul Nobel, în 1998), „Ani de câine“, de Günter Grass (Premiul Nobel, în 1999). În seria Ernest Hemingway (Premiul Nobel în 1954) de la Polirom, va apărea „Şuvoaiele primăverii“, iar lui Orhan Pamuk (Premiul Nobel, în 2006) îi va fi tradus un nou titlu: „Casa tăcerii“.

La Humanitas va fi publicat „Alesul“ de Thomas Mann (Premiul Nobel, în 1929), o ediţie îngrijită şi prefaţată de Ioana Pârvulescu.

La sfârşitul anului trecut a apărut, la Humanitas, în seria de autor Mario Vargas Llosa, „ Eroul discret“, primul roman publicat de Mario Vargas Llosa (foto) după acordarea Premiului Nobel pentru Literatură în 2010. Cartea va fi lansată la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, miercuri, 22 ianuarie, de la ora 19.00.

Tot în prima lună a anului 2014 va apărea volumul „Conversaţie la Catedrala“ al aceluiaşi autor. „Un roman de mare forţă, cu accente de melodramă impregnată de umor, ale cărui episoade se derulează într-un Peru eliberat de dictaturile militare. Romancierul revine la temele lui obsedante: iubirea, libertatea, politica. Un roman marca Mario Vargas Llosa scris impecabil, alert, ludic, inteligent, din galeria marilor romane care i-au adus scriitorului faima binemeritată şi Premiul Nobel pentru Literatură“, spune traducătorul Marin Mălaicu-Hondrari.

În colecţia „Raftul Denisei“ de la Humanitas Fiction a apărut un nou volum al lui Mo Yan, câştigătorul Premiului Nobel pentru Literatură în 2012, „Balada usturoiului din Paradis“. Cartea va fi lansată pe 28 ianuarie, la Librăria Humanitas Cişmigiu.

Autobiografia lui Patti Smith, în Biblioteca Polirom

În Biblioteca Polirom, vor apărea un nou titlu al romancierului american Philip Roth, intitulat „Contraviaţa“, şi un volum al irlandezului Colm Tóibín, „Testamentul Mariei“, un roman nominalizat la Booker Prize anul trecut. În aceeaşi colecţie, vor fi editate „Viaţa sexuală a siamezilor“, al scoţianului Irvine Welsh, şi „Frumoasele ruine“ al autorului american Jess Walter (considerat cel mai bun roman al anului 2012, atât în Statele Unite, cât şi în Marea Britanie). De asemenea, tot în Biblioteca Polirom, va fi publicat în 2014 primul roman al celebrului regizor canadian David Cronenberg, „Mistuiţi“, alături de cel mai recent titlu al scriitorului american Michael Cunningham, „Regina zăpezii“. Vor mai fi editate două cărţi autobiografice de excepţie: „Eu sunt Malala“ şi romanul celebrei Patti Smith, „Pe când eram doar nişte puşti“.

Pakistaneza Malala Yousafzai, acum în vârstă de 17 de ani, este o elevă cunoscută pentru spiritul militant privind problemele privind discriminarea femeii din societatea islamică. Patti Smith, „naşa genului punk“, a influenţat genul cu albumul de debut „Horses“ lansat în 1975. 

„Acordă-mi acest vals“, romanul autobiografic al Zeldei Fitzgerald

zelda si scott fitzgerald

Scriitorului Lucian Boia, cel mai bine vândut autor al Editurii Humanitas în 2013, îi va fi lansat la sfârşitul lunii ianuarie, la aceeaşi editură, volumul „Balcic. Micul paradis al României Mari“.

La Editura Humanitas, lui Andrew Solomon, scriitor finalist al premiului Pulitzer şi câştigător al National Book Award, i se va traduce „Demonul din amiază. O anatomie a depresiei“, un bestseller New York Times, tradus până în prezent în 24 de limbi.

La secţiunea de literatură pentru copii a Editurii Humanitas, va apărea cartea „Să nu vinzi înger păzitor!“, de Jutta Richter, o povestire curajoasă, un basm citadin despre un copil de 9 ani care se confruntă cu problemele vieţii. Cartea semnată de Jutta Richter, deţinătoare a numeroase premii internaţionale, apare în traducerea lui Alexandru Al. Şahighian.

În colecţia „Raftul Denisei“ de la Humanitas Fiction a apărut un nou volum al lui Mo Yan, câştigătorul Premiului Nobel pentru Literatură în 2012, „Balada usturoiului din Paradis“. Cartea va fi lansată pe 28 ianuarie, la Librăria Humanitas Cişmigiu.

O altă lansare importantă pe care o promite Editura Humanitas Fiction este romanul autobiografic al Zeldei Fitzgerald, intitulat „Acordă-mi acest vals“, care este mai mult decât ficţiune autobiografică, este o parte dintr-un joc de oglinzi pe care Zelda şi Scott Fitzgerald (foto sus) şi le aşază unul în faţa celuilalt.

Pamuk, Steinhardt, la Polirom

Scriitorul Orhan Pamuk

Editura Polirom mizează, în 2014, pe două colecţii noi: „Biblioteca Memoria” şi cea de jurnale de călătorie. De asemenea, o serie de autor va fi consacrată celebrei exploratoare a Tibetului, Alexandra David-Neel.

Totodată, în colecţia Biblioteca Polirom va fi finalizată seria dedicată scriitorului Orhan Pamuk (foto), iar accentul va cădea mai ales pe autorii din Orient, Africa şi Islanda, mai puţin traduşi în România.

Editura Polirom promite că va continua anul acesta seriile dedicate unor autori ca N. Steinhardt (în colaborare cu Mănăstirea Rohia), Norman Manea, Gabriela Adameşteanu, Aurora Liiceanu, Andrei Oişteanu. De asemenea, în 2014 va fi finalizată şi seria romanelor lui Georges Simenon.

Şi, nu în ultimul rând, Editura Polirom ţine să precizeze că mizează pe prozatorii autohtoni, care, în fiecare an, au venit cu surprize dintre cele mai neaşteptate.

 „Istoria iubirii", la Editura Nemira

Pentru prima parte a anului 2014, Editura Nemira a pregătit un nou volum al celebrului prozator britanic Julian Barnes, intitulat „Niveluri de viaţă“, în traducerea semnată de Radu Paraschivescu. Lui i se alătură „În oraşul de aur şi argint“, în traducerea Mihaelei Stan, un roman istoric al lui Kenizé Mourad, autoarea volumului de succes „În numele prinţesei moarte“. 

Dintre autorii români care propun volume noi la Nemira se numără Sebastian A. Corn, al cărui roman „Ne vom întoarce în Muribecca" va ajunge la cititori în primele luni ale anului. Totodată, editura va publica un nou titlu de Liviu Radu, "Golem, golem... şi alte povestiri fantastice", căruia i se alătură „Senzoriada", cartea lui Cristian Teodorescu.

De asemenea, în primele luni ale anului va ajunge în librării şi „Istoria iubirii“ de Simon May, o carte în care un cercetător de azi porneşte într-o istorie pasionantă, pe urmele unui sentiment ce continuă să stea sub semnul misterului. „Incursiune în istoria mentalităţilor“, volumul editat de Nemira invită la redescoperirea unui sentiment pe care îl sărbătoreşte, în fiecare an, Ziua Îndrăgostiţilor.

Tot pe 14 februarie, la Humanitas Fiction, va apărea volumul „Amor“, de Isabel Allende

Portretul lui Carol I, la Curtea Veche

Editura Curtea Veche îşi îmbie cititorii cu două volume din seria „Cărţi regale“: „Convorbirile Principelui Nicolae cu istoricul Filip Iorga“ şi cel al Silviei Zimmermann, „Portretul Regelui Carol I în opera Reginei Elisabeta“, care marchează 100 de ani de la moartea Regelui Carol I (foto jos, 1839-1914).

image

În seria „Jamie Oliver“ va fi publicat un nou volum, intitulat „Save Jamie“/ „Economiseşte cu Jamie“, ce cuprinde sfaturi şi îndemnuri legate de cumpărarea şi refolosirea alimentelor în mod econom.

De asemenea, Editura Curtea Veche va publica noi volume în seria „Cărţile copilăriei“, în care mari opere literare sunt repovestite pentru copii. Urmeaza multe noi titluri in seria de repovestiri („Călătorie spre centrul pământului", „Gulliver", „Crimă şi pedeapsă")

În colecţia volumelor de nonficţiune, Editura Curtea Veche va lansa o nouă carte a filosofului economist Nassim Nicholas Taleb, intitulată „Anti-fragile“, despre cum să prosperi într-o lume nesigură. Tot în această colecţie va apărea şi volumul „Focus“, semnat de Daniel Goleman.

Curtea Veche continuă seria cărţilor regale. Vor fi mai multe titluri inedite, printre care: volumul „Acasă, în România. Convorbiri cu ASR Principele Nicolae al României“, prima carte ce dezvăluie mai multe despre Principele Nicolae pe baza întrebărilor istoricului Filip Iorga. De asemenea, Curtea Veche mizează pe un nou volum semnat de Mihail Şişkin: „Luarea Izmailului“ (primul roman al autorului, recompensat cu premiul Booker rusesc). 

La aceeaşi editură va fi publicată o continuare a „Cărţii regale de bucate“, scrisă de ASR Principesa Margareta, după ce primul volum a fost printre cele mai vândute cărţi din România timp de doi ani.

Tot la Curtea Veche, va apărea nou volum semnat de Mihail Şişkin, cel mai important scriitor rus in viata: "Luarea Izmailului" (primul roman al autorului, recompensat cu premiul Booker rusesc).

Cărţi cu premii  internaţionale, la Editura Trei

La Editura Trei se publică Premiul Goncourt din 2013, „Au revoir là-haut“, de Pierre Lemaitre, dar şi alte volume de excepţie: „Limonov“, de Emmanuel Carrere, „Povestea unei fete care a supravieţuit holocaustului. Jurnal“ (1938-1945), de Helga Weissová, „Neînţelegere la Moscova“, de Simone de Beauvoir, „Povestea lui Hanna Yacub“ (The Druze of Belgrade), de Rabee Jaber -  Premiul internaţional Booker pentru romanul arab 2012.

Romanul „Au revoir là-haut“, de Pierre Lemaitre, care a câştigat Premiul Goncourt în 2013, descrie, dincolo de răzbunarea a doi oameni distruşi de un război inutil şi crud, modul tragic şi ironic în care poate fi sfidată societatea, statul, familia, morala patriotică - toate acestea fiind responsabile pentru situaţia celor doi protagonişti.

Într-o Franţă traumatizată de urmările războiului care îşi numără cei un milion şi jumătate de morţi, cei doi supravieţuitori, Albert şi Edouard, pun la cale o escrocherie de anvergură naţională de un cinism absolut.

„Unul dintre cele mai puternice romane ale sezonului", de Pierre Assouline

Născut la Paris, Pierre Lemaitre a predat timp de mulţi ani literatură franceză şi americană, după care s-a dedicat scrisului. Romanele sale au fost traduse în peste 20 de limbi. Romancierul francez a publicat: „Travail soigné“ (Prix Cognac 2006), „Robe de marié“ (Meilleur Polar Francophone 2009), „Cadres noirs“ (Prix Le Point du Polar européen 2010) şi „Alex“ (Prix des lecteurs policier du Livre de poche 2012 şi CWA International Dagger 2013).

Editura Trei a publicat volumul „Alex“, „un roman poliţist a cărui intrigă diabolică se construieşte din impasuri aparent fără ieşire". – L’Humanite

 „Limonov“, de Emmanuel Carrere - The European Literature Prize 2013 / Premiul Renadot 2012

Limonov, din volumul omonim al lui Emmaneul Carrere, nu este un personaj de ficţiune. El există: a fost bandit în Ucraina; idolul underground-ului sovietic în Moscova lui Brejnev; vagabond, apoi majordomul unui miliardar în Manhattan; scriitor la modă în Paris; soldat rătăcit în războaiele din Balcani şi, în sfârşit, în imensa debandadă din Rusia postcomunistă, bătrân şef carismatic al unui partid al tinerilor revoltaţi. El se consideră erou, alţii cred că este un ticălos.

O viaţă periculoasă, ambiguă: un adevărat roman de aventuri Totodată, o viaţă care povesteşte ceva. Nu numai despre el, Limonov, nu numai despre Rusia, ci despre istoria noastră de după Al Doilea Război Mondial.

„Povestea unei fete care a supravieţuit holocaustului. Jurnal“ (1938-1945), de Helga Weissová 

Născută în acelaşi an ca şi Anne Frank, Helga a fost trimisă împreună cu părinţii săi în lagărul de la Terezin în 1941.

A început să scrie acest jurnal la vârsta de 11 ani. Jurnalul conţine descrieri ale vieţii din lagăr şi desene ale autoarei de la acea vreme. La 15 ani a fost mutată, împreuna cu mama sa, în lagărul de la Auschwitz. În momentul în care au ajuns aici, victimele au fost din nou sortate: la stânga erau trimişi cei care mergeau la cuptoarele de incinerare, la dreapta cei care supravieţuiau. Se pare că însuşi Menghele a făcut sortarea. După zece zile, a fost deportată la Feriberg, lângă Dresda, scapând iaraşi cu viaţă în urma unui marş forţat (marşul morţii) de 16 zile. Din cei 15 000 de copii sub vârsta de 16 ani închişi la Terezin, doar 100 au mai supravieţuit după Auschwitz.

simone de beauvoir foto afp

În februarie 2014, Helga va împlini 90 de ani. A studiat pictura şi a avut expoziţii în Cehia, Austria, Germania, Italia.

„Neînţelegere la Moscova“, de Simone de Beauvoir

Scris în 1965, acest roman al lui Simone de Beauvoir (foto) a fost redescoperit după moartea autoarei în 1986. Este povestea unui cuplu francez care călătoreşte în Rusia în perioada Răzbiului rece şi care îşi înfruntă spaimele provocate de înaintarea în vârstă. O meditaţie despre declin şi solitudine, cu ecouri autobiografice.

„Povestea lui Hanna Yacub“ (The Druze of Belgrade), de Rabee Jaber -  Premiul internaţional Booker pentru romanul arab 2012

După Războiul Civil din 1860 din Munţii Liban, un număr de luptători care făceau parte din comunitatea religioasă a druzilor sunt forţaţi să plece în exil. Ei călătoresc pe mare spre Cetatea Belgradului la graniţa cu Imperiul Otoman. În schimbul eliberării unui membru al comunităţii, ei îl iau cu ei pe Hanna Yacoub, un bărbat creştin din Beirut. Vânzătorul de ouă a avut ghinionul de a se afla în port în momentul plecării druzilor. Un volum despre aventura lui Hanna Yacub şi a druzii din Belgrad în Balcani şi lupta lor pentru supravieţuire.

Paşaport pentru cultură, la Corint

În prima parte a anului 2014, Grupul Editorial Corint va continua publicarea de titluri cu tematică istorică în cadrul colecţiei de istorie– „Niciun pericol. Povestea adevărată a unui soldat care a luptat în războiul CIA împotriva comunismului" de Robert Baer, „Cu HIitler până la sfârşit Memoriile ordonanţei lui Hitler", de Heinz Linge.

În colecţia Corint Clasic vor fi publicate Capodopere ale Literaturii Universale ca „Fraţii Karamazov", de Dostoievski, „Doamna Bovary", de Gustave Flaubert, „Verişoara Bette" şi „Eugenie Grandet" de Balzac.

Mult-aşteptatele „Aventuri ale lui Rafe" continuă în noul volum (V) vor fii publicate în această primăvară. De asemenea, vor fi editate şi volume de ficţiune contemporană: „Iarba dracului şi agenţii săi" de John Barth şi „2666" de Roberto Bolano.

Vor fi continuate seriile Lemony Snicket, Eu haios, Cum să-ţi instruieşti părinţii, vor fi încurajate cititul prin proiecte educative dezvoltate în cadrul proiectului „Paşaport pentru cultură“.

„Patimile Doamnei Ministru“, la Tritonic

Principale direcţii pe care va miza Editura Tritonic sunt cartea universitară pe cele trei direcţii importante – Comunicare media (cea mai veche colecţie, are peste 170 titluri şi 15 ani), Istorie (Volumul semnat de Ion Bulei – „În Vechiul Regat“, a avut 2 ediţii şi pregătim o continuare, plus o serie axată pe arheologie), cea mai nouă direcţie este cartea de management, colecţia Smart Books

„Considerăm că volumele educaţionale ar trebui să fie scrise de autori români care înţeleg exact şi pot analiza societatea românească în profunzime. Urmează „Felicitări, ai fost promovat manager!“ de Florina Pânzaru", spune Bogdan Hrib, directorul editurii Tritonic

În 2014, vor fi continuate seriile începute – la literatura de aventuri şi poliţistă, seriile conduse de Lucia Verona şi de Monica Ramirez vor avea volume noi. Autorul Bogdan Hrib cu al său Stelian Munteanu va publica volumul 5 al seriei: „Patimile Doamnei Ministru“. În zona fantasy tetralogia „Dincolo de moarte“ a Adinei Speteanu se va îmbogăţi cu două noi titluri, al doilea volum „Jocul secretelor“ va apărea în februarie chiar în ziua în care autoarea va împlini 20 de ani, iar al treilea, „Îngeri de gheaţă“, în vară.

La Tritonic va fi tradus volumul „Euro Noir, ghidul esential al literaturii, filmelor şi serialelor de crime fiction“, autor Barry Forshaw, cel mai important critic european al genului, sperând astfel să oferit cititorilor români o imagine clară de dezvoltării genului.

Ca proiect conex, Editura Tritonic la Congresul International Crime Writers Association care va reuni la Bucureşti şi Râşnov în august 2014 peste 100 de autori europeni, americani şi japonezi, eveniment organizat pe scheletul ediţiei a IV-a a Mystery & Thriller Festival organizat de Primăria Râşnov şi Asociaţia Mioritics.

Susan Sontag şi Alain de Botton, la Vellant

În 2014, Editura Vellant va publica în limba română eseurile despre fotografie ale lui Susan Sontag din „On Photography", precum şi un nou titlu al renumitului psiholog Oliver James, „Office Politics".
Colecţia „Pasărea Măiastră" se va îmbogăţi cu un nou titlu, ilustrat de această dată de Ileana Surducan - „Fata babei şi fata moşneagului", de Ion Creangă.

Alain de Botton va reveni la Vellant cu două noi titluri, „Status Anxiety" şi „How To Think More About Sex", acesta din urmă fiind unul dintre cele trei volume marca School of Life achiziţionate de editură care vor apărea în 2014. Celelalte două sunt „How To Stay Sane", de Philippa Perry, şi „How to Change the World", de John-Paul Flintoff.

Manualul Harrison, la All

Editura All pregăteşte pentru anul 2014 „Manualul Harrison", o carte esenţială pentru orice medic rezident sau specialist. În 2013, editura a tradus şi publicat „Harrisson. Medicină cardiovasculară", iar pentru 2014 pregăteşte „Harrison. Endocrinologie", una dintre cele mai bune cărţi de specialitate pe plan internaţional în acest moment. De asemenea, în 2014, editura All continuă traducerile de bestselleruri internaţionale în colecţia „Strada ficţiunii".

Autoarea cu Nobel Alice Munro va avea trei noi titluri la Litera

image

În 2014, Editura Litera va publica peste 400 de titluri noi (atât pentru adulţi, cât şi pentru copii). Litera va continua seriile pentru adolescenti, va publica peste 150 de titluri din licenta Disney, va continua seria de cărţi din National Geographic.

Va fi continuată seria de autor Alice Munro (foto), câştigătoarea premiului Nobel 2013: în februarie va apărea titlul „Dragă viaţă („Dear Life"), iar până la finalul anului alte două titluri. 

Colecţia Premium va beneficia de multe alte titluri interesante, printre care amintim „Incredibilul pelerinaj al lui Harold Fry" (titlu provizoriu), de Rachel Joyce. De asemenea, va fi continuată seria începută prin „Manual complet al vieţii în natură" prin alte titluri din domeniul vânătorii şi pescuitului. 

În 2014 la Litera va fi lansată o nouă serie a celor mai celebre bătălii din istorie.

În colectia de carti de calatorie va fi lansat volumul National Geographic, „Călătorii pentru o viaţă. 500 de locuri unice", dar şi două noi ghiduri turistice în colectia Top 10: Israel si Sicilia.

Seria cărţilor de fotografie se va îmbogăţi cu patru noi titluri semnate de Michael Freeman, renumitul fotograf şi autor de lucrări de specialitate.

Cărţile de bucătărie se vor găsi, de asemenea, în portofoliul editurii Litera în 2014. Vom publica două noi titluri semnate de Gordon Ramsay; la începutul lunii ianuarie a apărut cartea semnată de Nigella Lawson - „Pur şi simplu delicios“, iar in februarie va aparea cartea „Doi italieni cu bun gust. Antonio Carluccio si Gennaro Contaldo“.

În 2014, Litera lanseaza o noua colectie „CEO must read“, o colecţie de business oferind celor interesaţi lucrări excelente de leadership, management, cultură organizaţională, investiţii şi strategie.

În premieră în România, va fi publică o enciclopedie despre vinuri semnată de cel mai cunoscut şi apreciat la nivel mondial expert despre vinuri din lume - Hugh Johnson. Acesta este singurul expert din lume care a degustat cea mai veche sticlă de vin, datată din 1540.

Colecţia de atlase şi enciclopedii a editurii Litera va fi îmbogăţitî şi de „Muzeele Vaticanului“, de „Patrimoniul omenirii UNESCO“, de Atlasul ilustrat al corpului uman, de *30 de milenii de pictura. 1000 de picturi celebre“.

Însemnările" Mariei Banuş, la Cartea Românească

În prima parte a anului editorial 2014, Editura Cartea Românească va publica 25 de titluri noi – între acestea se vor afla şi manuscrisele care vor câştiga Concursul anual de debut. Rezultatele concursului se vor anunţa pe 1 martie.

Cea mai spectaculoasă apariţie – în jur de 1000 de pagini – va fi jurnalul Mariei Banuş, „Însemnările mele“, din perioada (1927-1999), ediţie îngrijită de Geo Şerban.

În colecţia de proză vor apărea romanele: „Tablouri dintr-o expozitie“, de Constantin Mateescu, „Beniamin“, de Eugen Uricaru, „Apă neagră“, de Nicolae Stan, „Tu n-ai trăit nimic“, de Gabriel H. Decuble, „Noaptea soarelui răsare“, de Ovidiu Pecican, „Partea dreaptă a capului“, de Dragoş Ghiţulete.

Primul volum de versuri din anul acesta este „Călcâiul lui Magellan“ de Octavian Soviany, urmat de: „Elefantul de câmpie“, de Constantin Iftime, „Viaţa din viaţa mea“, de Mircea Bârsilă, „Nanabozo“, de O. Nimigean.

Colecţia de critică/istorie literară începe anul cu volumul lui Constantin Cubleşan, „Urmuz în conştiinţa criticii“, urmează studiul asupra cenzurii literaturii din regimul comunist al cercetătoarei Liliana Corobca, „Controlul cărţii“, monografia Leonid Dimov, „Un oniric în turnul Babel“ de Luminiţa Corneanu, mult aşteptata cercetare „Carte de identităţi“ de Florina Pîrjol, studiul lui Angelo Mitchievici, „Caragiale după Caragiale. Arcanele lecturii: exagerări, deformări, excese“.

Colecţia Performa va publica anul acesta două volume: „Camera obscură. Vis, imaginaţie şi banda desenată“, de Ioan Stanomir, şi „În dialog cu anticii“, de Alexandra Ciocârlie.

Andrei Makine, cu trei cărţi sub pseudonim, la Univers

În  prima parte a anului 2014, Editura Univers le pregăteşte cititorilor multe surprize din întreaga lume, făcându-le cunoştinţă cu scriitori noi, completând operele celor deja cunoscuţi sau reeditând cărţi cu care i-a delectat în trecut.

Gabriel Osmonde, pseudonimul sub care scrie Andreï Makine, va apărea, după Lucrarea iubirii, cu trei noi romane – Alternaştere, Călătoria unei femei care nu se mai temea de îmbătrânire şi Cele 20000 de femei din viaţa unui bărbat.

Ultimul om, romanul lui Mary Shelley, va apărea în prima parte a anului, tot atunci când va fi tradus şi Zile şi nopţi, romanul autobiografic al creatorului Regelui Ubu, Alfred Jarry.

Marie–Jeanne Urech, Accesorii pentru Paradis (un roman cu un univers magrittian şi personaje kafkiene), urmat de Sindromul capului care cade.

Moacyr Scliar, Max şi felinele (scriitor de origine evreiască, născut în Brazilia; povestea lui Max, tânărul care este forţat să se exileze din Germania nazistă, a iscat numeroase controverse când Yann Martel a câştigat Booker Prize cu romanul Viaţa lui Pi, influenţat, fără o recunoaştere evidentă, de cartea lui Scliar); tot de Scliar, în 2014: Centaurul din grădină.

Jan Guillou lansează Cavalerul templier (al doilea volum din Trilogia cruciadelor, primul fiind Drumul spre Ierusalim)

Oya Baydar, Cuvântul pierdut – romanul scriitoarei de origine turcă, cu puternice mize istorice, dar şi cu atent realizate portrete psihologice. Tot din turcă va fi tradus romanul Galben al lui Inci Aral.

Boris Vian, Amintirea (reeditarea colecţiei de 3 povestiri ale lui Vian) şi Cronici romanţate.

Traducerea romanului lui A. M. Homes, cunoscută romancieră americană: May We Be Forgiven (Ziua Recunoştinţei).

Două romane ale lui Anne B. Ragde vor fi reeditate: Crabul-eremit şi Plopii din Berlin.

Literatura norvegiană continuă să fie tradusă; după ce anul trecut a fost publicat Fraţi pe jumătate, un alt roman al lui Lars Saabye Christensen (autorul Beatles) va apărea Visning, în traducerea Sandei Tomescu. După succesul înregistrat cu La furat de cai, scriitorul norvegian Per Peterson, câştigător şi el al Premiului pentru literatură acordat de Consiliul Nordic, revine în atenţia publicului românesc cu Blestem curgerea timpului. 

În noua serie a colecţiei Globus, va fi tradus romanul de debut al tânărului scriitor american Shalom Auslander – Hope: A Tragedy, premiat în 2013 cu Jewish Quartely-Wingate Prize.

Tot în Globus, una dintre cele mai vechi colecţii ale editurii Univers vor apărea un nou roman al apreciatului scriitor brazilian Jorge Amado: Cizme, robă, cămaşa de noapte (Bătălia de la Micul Trianon), Opera postumă a lui Thomas Pilaster, semnat de Éric Chevillard şi Elogiul minciunii, de scriitoarea braziliană Patricia Melo.

Seriile de autor Cees Nooteboom şi Alexandr Soljeniţîn vor fi completate cu Ziua morţilor, respectiv Dulceaţă de caise.

Literatura braziliană va ocupa şi anul acesta un loc important în biblioteca Univers: după Simfonie în alb, un nou roman al Adrianei Lisboa (câştigătoare a Premiului José Saramago) – Rakukisha – va fi publicat; lui Alberto Mussa îi vor fi traduse alte două cărţi: Elegbara şi Tronul reginei Jinga

Nici literatura portugheză nu va fi ocolită, lui G. M. Tavares (un alt câştigător al Premiului José Saramago) fiindu-i tradusă epopeea modernă Călătorie în India, iar Lidiei Jorge – Noaptea femeilor care cântă.  

După ce, în 2013, a fost tradus de Iulia Dondorici ultimul roman al Christei Wolf, Oraşul îngerilor sau The Overcoat of Dr. Freud, în 2014 va fi publicat Kassandra, unul dintre cele mai cunoscute texte ale scriitoarei germane.

Tot în 2014 vor fi publicate ultimul roman  al lui Javier Marías, Îndrăgostirile şi Dragoste primejdioasă de Ben Okri, scriitor premiat cu Booker Prize.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite