Poeţii Andrei Novac şi Viorel Zaicu au discutat, la Adevărul Live,  despre antologia „#rezist!Poezia”, ce va fi lansată sâmbătă la Bookfest VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vineri, la Adevărul Live,  poeţii Andrei Novac şi Viorel Zaicu au vorbit despre antologia „#rezist! Poezia”, apărută la editura Paralela 45, un volum ce reuneşte între copertele sale poemele a 47 de poeţi contemporani, poeme care îşi găsesc coeziunea în simbolul „#rezist!”. Lansarea antologiei va avea loc în cadrul Bookfest, sâmbătă, de la ora 17.45, la standul editurii.

 

Printre cei care semnează în volum se numără: Lavinia Bălulescu, Magda Cârneci, Dan Coman, micleuşanu m, Ioana Nicolaie, Andrei Novac, Cosmin Perţa, Tara Skurtu, Iulian Tănase, Mihail Vakulovski, Radu Vancu, Călin Vlasie, Medeea Iancu,Olga Ştefan.

 Andrei Novac este unul dintre poeţii incluşi în antologie, iar Viorel Zaicu a venit în calitate de director executiv al editurii, pentru a povesti despre conceptul din spatele cărţii. Volumul nu este conceput ca un act politic, fiind mai degrabă un act artistic, o  reacţie a poeţilor la evenimentele care izbucnesc în societate. 

Ideea antologiei „#rezist! Poezia” a fost a antologatorului Cosmin Perţa care a participat la evenimentele din Piaţa Victoriei, de la începutul anului. Acesta şi-a dat seama de prezenţa numeroasă a scriitorilor şi poeţilor la proteste, motiv pentru care a invitat, conform lui Viorel Zaicu, aproximativ 60-70 de persoane să contribuie la acest proiect.

„Există un criteriu de bază, toţi cei care au o poezie în volum, au participat la evenimentele din Bucureşti, sau din Cluj, din Iaşi, din Timişoara... Toate poemele sunt scrise în perioada fierbinte a evenimentelor sau puţin după apariţia invitaţiei lui Cosmin, dar sunt proaspete.”, a spus Viorel Zaicu. 
Viorel Zaicu

Viorel Zaicu, director executiv al editurii Paralela 45

Cei doi invitaţi au evidenţiat că numărul poeţilor este pur întâmplător şi că dintre cei invitaţi, nimeni nu a refuzat invitaţia, dar că au existat persoane care nu au răspuns la ea, în special din cauza termenului limită impus de editură. 

Andrei Novac a insistat pe ideea de nevoie permanentă a reacţiei din partea intelectualilor care, conform poetului, ar trebui să devină modele pentru oameni.

„Cred că, pe de altă parte, în afară de datoria de a scrie, un om de litere, un scriitor, are acea obligaţie, de a se implica în ceea ce se întâmplă în societatea sa, de a se implica activ.”, a afirmat Andrei Novac.

„Ceea ce este foarte sigur este că se poate trăi prin poezie” a adăugat Novac, punctând că a trăi din poezie nu este la fel de important. Conform poetului, literatura este modul de a exista al scriitorilor, atât el cât şi Zaicu menţionând că volumul nu este în niciun caz un act politic, ci mai degrabă forma celor din volum de a vedea lucrurile şi de a protesta, de a comunica. 

image

Andrei Novac, unul dintre cei 47 de poeţi care au contribuit la antologie

Importanţa acestei antologii rezidă chiar în faptul că poezia nu mai are aceeaşi căutare ca în trecut. De asemenea, conform poetului, protestele de la începutul anului au fost un fenomen firesc care a înlesnit comunicarea între oameni. Critica şi dezbaterea sunt capitale în relaţia umană, motiv pentru care, a punctat Novac, clasa politică românească ar trebui să se bucure că a existat un astfel de fenomen în stradă, pentru că este semnul unei societăţi active.  

„Aici discutăm strict despre obligaţia fiecărui intelectual de a face şi altceva în afară de a-şi scrie cărţile, de a-şi picta tablourile sau orice fel de activitate care ţine de cultuă...Avem şi o obligaţie faţă de ceilalţi care sunt în jurul nostru.”, a mai spus Novac.

Începând cu acest an, Paralela 45 a luat în administraţie editura „Cartea Românească”, iar Viorel Zaicu a vorbit despre cum va fi administrată această structură. Acesta consideră că nu este vorba de schimbat sau păstrat politici, ci mai degrabă de portofoliu şi prestanţă. Zaicu a afirmat că scopul principal este acela de a reda acestei edituri măcar o parte din strălucirea pe care o avea înainte de război.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite