10 cărţi de citit în 2016, o listă de la BBC

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe site-ul bbc.com se află un top 10 al volumelor propuse de Jane Ciabattari.
Pe site-ul bbc.com se află un top 10 al volumelor propuse de Jane Ciabattari.

Jane Ciabattari, scriitoare şi editorialistă la bbc.com, a realizat un clasament al volumelor care merită citite anul acesta.

După ce a publicat un top al celor mai apreciate cărţi de ficţiune din 2014, Jane Ciabattari, de la BBC, a făcut o listă cu volumele pe care le recomandă pentru 2015. 

10. Dana Spiotta, „Innocents and Others“/ „Inocenţii şi ceilalţi“ 

Meadow vrea să devină regizoare şi se mută din Los Angeles la New York, unde îşi face un atelier. Prima peliculă, care este despre iubitul ei şi durează opt ore, câştigă un premiu important. Carrie, prietena ei din liceu, urmează calea tradiţională, iar comediile ei obţin nominalizări la Globul de Aur. La un moment dat, Meadow renunţă la filme, însă numai Carrie cunoaşte motivul. 

9. Don DeLillo, „Zero K“

În  acest volum, DeLillo, finalist de două ori la premiile Pulitzer pentru Ficţiune, urmăreşte două personaje: pe Jeffrey Lockhart şi pe Ross, tatăl lui bilionar. Cei doi merg într-un loc unde

a doua soţie a lui Ross, mult mai tânără decât el, îşi conservă trupul până când noile descoperiri medicale o vor vindeca. Personajele lui DeLillo vorbesc despre natura timpului şi despre consecinţele „imortalităţii literale“. 

bbc

8. Elizabeth Strout, „My Name is Lucy Barton“/„Mă numesc Lucy Barton“

Aceasta este a cincea carte semnată de scriitoarea americană Elizabeth Strout, distinsă cu Premiul Pulitzer pentru volumul „Olive Kitteridge“. Romanul o aduce în prim-plan pe Lucy Barton, care tot priveşte, de nouă săptămâni, clădirea Chrysler din New York, dintr-un pat de spital. După moartea părinţilor şi dispariţia soţului, personajul îşi regăseşte identitatea. 

7. Ethan Canin, „A Doubter’s Almanac“/ „Almanahul unui necredincios“

Milo Andret este un geniu al matematicii, care a crescut în Michigan în anii 1950. În timpul facultăţii, la Berkeley, a lucrat alături de Hans Borland, pe atunci cel mai cunoscut matematician din SUA. Pe parcursul procesului de iluminare, autorul ne arată cum îşi imaginează Andret a patra dimensiune spaţială. Până la 32 de ani, personajul principal a găsit rezolvarea pentru una dintre cele mai dificile probleme de matematică din lume. 

6. Sarah Bakewell, „At the Existentialist Café“/ „La cafeneaua existenţialistă“

Autoarea de nonficţiune Sarah Bakewell a obţinut, în 2010, un important premiul literar din SUA, şi anume National Book Critics Circle, pentru biografia „Cum să trăieşti: viaţa lui Montaigne“. Noul volum, „At the Existentialist Café“/ „La cafeneaua existenţialistă“ vorbeşte despre mişcarea intelectuală din secolul al XX-lea şi despre filosofii care au conturat-o. În expoziţiune, cititorul îi întâlneşte pe Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir şi Raymond Aron, în Parisul din 1933. Pe Aron îl încântă fenomenologia, un concept originar din Berlin. „Dacă eşti fenomenolog, poţi să vorbeşti despre un cocktail şi să filosofezi pe baza lui“, spune filosoful. 

bbc

5. Alexander Chee, „The Queen of the Night“/ „Regina nopţii“

Cel mai recent volum al lui Alexander Chee, „The Queen of the Night“/ „Regina nopţii“, spune povestea unei legendare soprane pariziene, din secolul al XIX-lea, inspirată de suedeza Jenny Lind (1820-1887). Despre vocea lui Lilliet Berne se spunea că e un blestem. 

După ce rămâne orfană, Berne pleacă la Paris, unde lucrează la un hipodrom şi la curtea regală, pentru a deveni, în cele din urmă, cântăreaţă de operă. 

4. Paul Goldberg, „The Yid“/ „Evreul“

Prima scenă din romanul de debut al lui Paul Goldberg se desfăşoară în Moscova, în februarie 1953. Trei miliţieni îl arestează pe Solomon Shimonovich Levinson, un veteran al Armatei Roşii şi actor al fostului Teatru Evreiesc de Stat. Goldberg a emigrat din Rusia în SUA în 1973, pentru că părinţii lui se aflau pe listele lui Stalin. 

3. Annette Gordon-Reed şi Peter S Onuf, „Most Blessed of the Patriarchs“/ „Cel mai binecuvântat dintre patriarhi“

Gordon-Reed a obţinut două premii pentru volumul „The Hemingses of Monticello: An American Family“ (2008)/ „Sclavii din Monticello: o familie americană“: Pulitzer şi National Book Award. În ceea ce îl priveşte pe Onuf, el este specialist în politica lui Thomas Jefferson (1743-1826), al treilea preşedinte al Statelor Unite. Autorii reinterpretează viaţa şi filosofia lui Jefferson, fără a trece cu vederea originile fostului preşedinte, anii petrecuţi la Paris sau teoriile lui privind sclavia, rasismul şi creştinismul. 

2. Adam Hochschild, „Spain in Our Hearts“/ „Spania, în inimile noastre“

În acest volum, scriitorul şi jurnalistul american Adam Hochschild ilustrează aspectele sociale şi politice ale războiului civil din Spania. Conflictul a început când  forţele naţionaliste, conduse de Francisco Franco,

bbc

s-au confruntat cu forţele Republicane, alese democratic. Autorul îi include în poveste pe scriitorii Ernest Hemingway şi George Orwell. 

   

1. Marie NDiaye, „Ladivine“

Originară din Franţa, Marie NDiaye (48 de ani) a câştigat premii prestigioase precum Femina şi Goncourt şi a ajuns pe lista scurtă pentru Premiul Internaţional Man Booker.

Experienţa proprie o determină, de cele mai multe ori, să scrie texte care au ca subiect principal rasismul. NDiaye a început să scrie la vârsta de 12 ani şi a publicat primul roman cinci ani mai târziu. 

Primele paragrafe ale volumului „Ladivine“ o înfăţişează pe Clarisse, o tânără care îşi vizitează mama, pe Ladivine cu care se ruşinează. Aceste întâniri au loc în secret, pentru că personajul principal nu vrea ca soţul să-i afle adevărata identitate.  

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite