Ziua Naţională Constantin Brâncuşi, celebrată printr-o serie de evenimente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Culturii va marca, pe 19 februarie, printr-o serie de premiere la nivel teritorial, Ziua Naţională Constantin Brâncuşi 2020. Cu scopul de a cinsti memoria părintelui sculpturii moderne la 144 de ani de la naşterea acestuia, evenimentele organizate de Ministerul Culturii vor readuce în atenţia publicului operele şi geniul creator ale lui Constantin Brâncuşi.

Pe 19 februarie, la Bucureşti, Muzeul Naţional de Artă al României (Palatul Regal) va găzdui un spectacol high-tech de proiecţii în cadrul căruia publicul va putea viziona holograme ale sculptorului şi ale lucrărilor sale consacrate.

Mai mult, Muzeul Naţional de Artă al României oferă acces gratuit vizitatorilor pe parcursul întregii zile de 19 februarie şi organizarează trei tururi ghidate în sala Brâncuşi din Galeria Naţională.

Tot cu prilejul Zilei Naţionale Constantin Brâncuşi 2020, la Târgu Jiu se va inaugura Muzeul Naţional Constantin Brâncuşi. Muzeul Naţional Constantin Brâncuşi îşi va deschide porţile în casa Barbu Gănescu, casă în care Constantin Brâncuşi a locuit în perioada efectuării lucrărilor Ansamblului monumental Calea Eroilor, format din Masa tăcerii, Poarta sărutului şi Coloana infinitului. În cadrul evenimentului inaugural va fi vernisată o expoziţie de fotografie alcătuită din 10 fotografii donate de către Centrul Pompidou Paris şi alte 33 de fotografii document realizate la ridicarea Coloanei fără sfârşit.

„Am pus în aplicare ceea ce ne-am propus, aşa cum spune Brâncuşi <<lucrurile nu sunt greu de făcut. Greu este să te pui în starea de a le face>>. Astfel, am reuşit într-un timp foarte scurt să oferim publicului acces către ceea ce înseamnă o parte din viaţa şi opera marelui artist, chiar în nou înfiinţatul Muzeu Naţional Constantin Brâncuşi”, a declarat Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii.

Menţionăm că evenimentele organizate de Ministerul Culturii cu ocazia Zilei Naţionale Constantin Brâncuşi sunt realizate numai din sponsorizări.

Brâncuşi la Muzeul Naţional de Artă al României pe 19 februarie

Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) oferă acces gratuit vizitatorilor pe parcursul zilei de 19 februarie şi organizează trei tururi ghidate în sala Brâncuşi din Galeria Naţională, în care se găsesc cele mai multe dintre operele lui Brâncuşi, păstrate în România. Tururile se vor desfăşura la orele 14.0016.00 şi 19.30.

Începând cu lucrarea Cap de copil, prezentată la Salonul Oficial de la Paris din 1906, şi terminând cu Prometeu, lucrările lui Brâncuşi de la Muzeul Naţional de Artă al României ilustrează traseul stilistic al sculptorului până la momentul abandonării detaliului inutil în favoarea formelor.

Colecţia include, de asemenea, două machete (Scaun din piatră şi Pilonul Porţii Sărutului) pentru singurul ansamblu monumental realizat de artist, cel de la Târgu Jiu şi o rară operă grafică, un schematic şi elegant Nud feminin.

Vor putea fi admirate, de asemenea, patru opere cu care MNAR a participat la expoziţia  „Brâncuşi. Sublimarea formei” în cadrul festivalului pluridiscipinal Europalia de la Bruxelles, a cărui ediţie din 2019 a fost dedicată României, cu accent special pe creaţia brâncuşiană.

Program Ziua Naţională Constantin Brâncuşi de la Târgu Jiu

18 februarie

  • ora 19:00 – „Sărutul" - eseu teatral - Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu";
  • ora 20:00 - proiectie arhitecturală pe sediul Muzeului National „Constantin Brâncuşi" - str. Victoriei nr. 1, Tg-Jiu.

19 februarie

  • ora 10:00 - Vizită la operele din piatră - Masa Tăcerii, Poarta Sărutului, Aleea Scaunelor din Parcul „Constantin Brâncuşi";
  • ora 10:30 -  deschiderea Muzeului Naţional Constantin Brâncuşi;
  • ora 11:00 - reprezentanţie sand-art poveste Brâncuşi, semnată Gabriel Rusu - artist plastic;
  • ora 11:30 - vernisaj expozitie fotografie - 10 fotografii donate de Centrul Pompidou Muzeului Naţional de Artă al României si alte 33 de fotografii document de la ridicarea Coloanei fără Sfârşit.

Pe parcursul expoziţiei va fi susţinut un recital de violoncel - suită pentru violoncel solo - interpretată de profesor Mircea Suchici - Orchestra de Camera a Filarmonicii Oltenia.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite