VIDEO Lungmetrajul lui Cobileanski, apreciat de presa internaţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filmul „La limita de jos a cerului“, de Igor Cobileanski, care rulează în cadrul Festivalului de la Karlovy Vary, în secţiunea East of the West, a fost apreciat de presa de specialitate, fiind considerat de The Hollywood Reporter „un studiu de personaj molatec, cu nuanţe de comedie neagră“.

„La limita de jos a cerului“, o coproducţie România-Moldova, rulează, în premieră mondială la Festivalul de la Karlovy Vary, cu titlul în limba engleză „The Unsaved“. 

   „Un studiu de personaj molatec, cu nuanţe de comedie neagră“

Filmul este considerat de The Hollywood Reporter  "un studiu de personaj molatec, punctat de momente de comedie neagră, în care, în clasicul stil al noului val românesc, comportamentul rău şi bunele intenţii ale personajelor se transformă încet-încet într-un ştreang în jurul gâtului personajului". De asemenea, presa de specialitate spune că filmul lui Cobileanski se înscrie în genul cinema-ului de artă şi remarcă imaginea semnată de Oleg Mutu. 

Personajul principal al filmului, Viorel (Igor Babiac), este un tânăr de 19 ani care locuieşte cu mama sa văduvă (Angela Ciobanu), care îl bate la cap să îşi găsească un loc de muncă. Filmul spune povestea lui Viorel care locuieşte într-un orăşel uitat de lume din Republica Moldova şi îl ajută pe prietenul său Gâscanul (Sergiu Voloc) să vândă marijuana. În timpul acestor activităţi o cunoaşte pe Maria (Ela Ionescu) de care se îndrăgosteşte. În final, Viorel decide că are nevoie de o schimbar în viaţa sa şi astfel se angajează la o cantină ca ajutor de bucătar şi încearcă să o salveze pe Maria de relaţia distructivă pe care o are cu prietenul ei. Curând, însă, realizează că binele este o chestiune relativă. 

Documentarul românesc „După fel şi chip“ i se alătură în festival

The Hollywood Reporter remarcă faptul că, la un moment dat, ritmul filmului aminteşte de „Poliţist adjectiv“ al lui Corneliu Porumboiu. Jocul actorilor este caracterizat de publicaţie, în contextual noului cinema românesc, drept o sumă de interpretări în stilul realist, minimalist.

Filmului i se alătură, în selecţia festivalului, scurtmetrajul documentar „După fel şi chip“, de Paula Oneţ, care prezintă comunitatea bătrânilor dintr-un sat care are o singură pasiune şi anume de a-şi face fotografii pentru propriile pietre funeare.

De asemenea, producţiile „Pădurea spânzuraţilor“, în regia lui Liviu Ciulei şi „Poziţia copilului“, regizat de Călin Peter Netzer, sunt proiectate în secţiunile Out of the Past, repsectiv Horizons, la festivalul de film din Cehia. 

Filmul „Mood Indigo“ a dat startul festivalului 

În desciderea Festivalului de la Karlovy Vary a rulat filmul „Mood Indigo“, o adaptare a romanului scris de Boris Vian „Spuma zilelor“, semnată de Michel Gondry. Festivalul de la Karlovy Vary este unul dintre cele mai importante festivaluri de film din Europa, şi prezintă în fiecare an peste 200 de producţii din toată lumea, care se remarcă prin stiluri regizorale spectaculoase şi subiecte impresionante

Regizorul de film Igor Cobileanski s-a născut în 1974, la Chişinău. În copilărie a jucat în mai multe filme, printre care „Durerea“, realizat după scenariul lui Emil Loteanu. A absolvit Facultatea de Regie şi Film a UNATC Bucureşti, în 1995. A revenit la Chişinău, unde a început să regizeze videoclipuri (şase numai pentru trupa Zdob şi Zdub), spoturi publicitare şi filme documentare („Murind pentru Madrid“, „Răsăritul Bălţilor“, „Legendele Tipovei“, în intervalul 1999 - 2000). În 2006, a regizat primul său scurtmetraj de ficţiune, „Când se stinge lumina“. După acesta au urmat „Saşa, Grişa şi Ion“ (2006) şi „Plictis şi Inspiraţie“ (2007), care au fost selectate la festivaluri internaţionale. Igor Cobileanski a mai regizat lungmetrajul „Tache“, cu Mircea Diaconu în rolul principal.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite