Vernisajul expoziţiei „SacrifICE” a sculptorului în sticlă Mihai Ţopescu, la Veneţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Expoziţia personală "Mihai Ţopescu - sticlă", în Spaţiile Medievale ale Muzeului Naţional Cotroceni (11 noiembrie 2010), FOTO tvr.ro
Expoziţia personală "Mihai Ţopescu - sticlă", în Spaţiile Medievale ale Muzeului Naţional Cotroceni (11 noiembrie 2010), FOTO tvr.ro

Vernisajul expoziţiei „SacrifICE” a lui Mihai Ţopescu (n. 1956), designer de sticlă şi artist decorator, va avea loc marţi, 16 iulie, de la ora 18.30, în Mica Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică (IRCCU) de la Veneţia. Expoziţia va rămâne deschisă până pe 15 august.

Expoziţia „SacrifICE” a fost deschisă în luna aprilie a acestui an – cu titlul Mihai Topescu „Sculptura I Sacrificiul”-  la Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului. În cadrul evenimentului, Mihai Ţopescu a creat un performance – a supus procesului de topire autoportretul din gheaţă.

La expoziţia „SacrifICE” de la Veneţia, sculptorul va prezenta un video cu reprezentaţia de la Bucureşti. 50 de fiole, în care a fost îmbuteliată apa obţinută în cadrul performance-ului iniţial, vor fi aduse pentru a crea un ritual simbolic.

„Sticla, ca material de expresie, are mai multe calităţi plastice decât oricare alt material. Are culoare, are volum – unul interior şi unul exterior, are transparenţă, pe care alt material nu-l are. Acesta a fost şi motivul pentru care am mers spre sticlă şi nu spre altă disciplină a artei”, a declarat Mihai Ţopescu într-un interviu acordat Gazetei de Sud. 

 Mihai Ţopescu a lansat un scurt-metraj cu lucrări din sticlă

Pe 11 noiembrie 2010, Mihai Ţopescu a lansat albumul „Anatomia sticlei” şi filmul cu acelaşi nume, în cadrul expoziţiei personale, „Mihai Ţopescu – sticlă”, din Spaţiile Medievale ale Muzeului Naţional Cotroceni. Conform criticului de artă Cătălin Davidescu, scurt-metrajul prezintă mai multe piese, obiecte pe care sculptorul le-a creat cu ocazia filmului.

„Mihai Ţopescu evoluează de mai mult timp într-un spaţiu contemporan unde sticla cobitează cu obiectul, cu performance-ul, aşa cum am menţionat, cu filmul, încercând, astfel, să democratizeze graniţele unui domeniu destul de rigid şi, prin natura lui, conservator”, a spus criticul.

La realizarea proiectului au participat: Luminiţa Sabău, curator şi iniţiator al proiectului „Premiul European de Artă”, Victor Kornis, designer şi Cătălin Davidescu, critic de artă. 

Evenimentul este organizat în colaborare cu Uniunea Artiştilor Plastici din România, Filiala Gorj, sub patronajul Primăriei oraşului Veneţia. Expoziţia, realizată cu sprijinul financiar al Institutului Cultural Român, va putea fi vizitată în Mica Galerie a IRCCU Veneţia din Cannaregio, până pe data de 15 august, de marţi până duminică, în intervalul orar 10-12 şi 15-20. Intrarea este liberă. 

Mihai Ţopescu, absolvent al Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj, secţia sticlă (1981), a urmat în 1985 un curs de specializare în cadrul Academiei Kunst Baden din Viena. Sculptorul a participat la expoziţii de grup şi personale atât în ţară (Bucureşti, Arad, Craiova, Târgu Jiu, Bacău), cât şi în străinătate ( Danemarca – Ebeltoft), (Cehia Novy-Bor), (Japonia – Kanazawa), (Belgia – Bruxelles), (Germania – Köln).  

Printre distincţiile acordate artistului, se numără: Premiul Institutului American Interfaith, Philadelphia, S.U.A. (1992), Premiu Naţional pentru Glass Design – sticlă, România (1993) şi Premiul Academiei Internaţionale „Mihai Eminescu” pentru artă (2009).

Cultură

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite