Un act artistic fundamental al discografiei Lipatti

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luiza Borac realizează o operă fundamentală dedicată marelui artist care a fost Dinu Lipatti.
Luiza Borac realizează o operă fundamentală dedicată marelui artist care a fost Dinu Lipatti.

Dintre ediţiile discografice ale anului trecut pot fi alese câteva titluri cu totul interesante, pot fi observate atitudini artistice semnificative, cele etalate de anume artişti români prezenţi în discografia europeana a anului.

Ediţia destinată lui Dinu Lipatti, realizată recent, la peste şase decenii ce-au trecut de la trecerea în eternitate a artistului, se dovedeşte a fi captivantă în cel mai înalt grad.

În Germania, Casa A-Avie a editat una dintre cele mai complete imagini discografice ale personalităţii lui Dinu Lipatti. Autorul faptului muzical-artistic? Este muzicianul Luiza Borac, cunoscuta pianistă originară din România, unul dintre artiştii europeni importanţi ai generaţiei sale.

Ce cuprinde cu adevărat nou această imagine a geniului lui Lipatti, acest inedit, dublu CD? Nu este vorba de propriile sale imprimări, cele care după mai bine de jumătate de secol se constituie în continuare într-un adevărat best-seller în standurile de discuri din întreaga lume.

Recenta ediţie oferă imaginea întregii sale opere componistice dedicate instrumentului preferat, anume cunoscutul „Concertino en style classique“ realizat în colaborare cu ansamblul cameral de la Academy of St.Martin in the Fields, condus de Jaime Martin, „Sonatina pentru mâna stângă“, „Fantezia op.8“ în două părţi şi cinci secţiuni, cele două „Nocturne“, cea în fa diez minor şi cea în la minor scrisă pe o temă moldavă, de asemenea prima imprimare discografică a Sonatei în re minor, lucrare care poartă semnificativul motto „Muzica este limbajul zeilor“, opus al adolescenţei, scris la nici cincisprezece ani. Primul CD cuprinde de asemenea celebra piesă „Navarra“ de Isaac Albéniz, lucrare neterminată de compozitor şi refăcută în chip magistral de Dinu Lipatti.

Al doilea CD conţine inclusiv transcripţiile unor creaţii bachiene, „Pastorala BWV590“ scrisă în original pentru orgă, apoi două Studii, transcripţii ale „Cantatei BWV 208“, „Was mir behagt“.

Împlinind această ediţie, Luiza Borac realizează o operă fundamentală dedicată marelui artist care a fost Dinu Lipatti. Lucru important, pianista se poziţionează în zona de spiritualitate care a definit personalitatea compozitorului. Am în vedere echilibrul interior, sensibilitatea adresării, claritatea timbrală a sonorităţilor, intuiţia preţioasă a datelor actului componistic. Imprimarea a fost realizată pe un pian Bechstein, instrument similar celor pe care artistul le prefera în concertele sale, instrument similar celui pe care Lipatti a cântat în România, la Fundăţeanca, domeniu proprietate a familiei. Nu pot să nu menţionez, actuala ediţie discografică oferită de Luiza Borac se alătură firesc celeilalte integrale, cea pe care domnia sa a dedicat-o lucrărilor lui George Enescu. Împlineşte astfel un veritabil tezaur al valorilor naţionale aduse în actualitatea vieţii muzicale de un artist al zilelor noastre.

Articolul a apărut anterior în România Literară.

image
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite