TUNRNEU Scriitorul Marius Daniel Popescu duce „Culorile rîndunicii“ prin ţară
0În perioada 4-11 decembrie 2014, autorul român de expresie franceză Marius Daniel Popescu se va afla în România pentru promovarea noului său roman, Culorile rîndunicii, apărut de curînd în colecţia „Biblioteca Polirom” .
Marius Daniel Popescu va citi fragmente din noul său roman la Bucureşti, Braşov, Sibiu şi Timişoara.
După succesul romanului său de debut, Simfonia lupului (distins cu Premiul Robert Walser, 2008), Marius Daniel Popescu revine în Culorile rîndunicii (Premiul Federal pentru Literatură, 2012; Prix de l’Inaperçu, 2012; premiul special al juriului în cadrul Grand Prix Littéraire du Web, 2012) la tematica şi stilul care l-au consacrat ca prozator. Naraţiune contrapunctică şi fragmentară cu accente autobiografice, Culorile rîndunicii este construit ca un puzzle identitar alcătuit din locuri, oameni, gesturi şi poveşti, în care România şi Elveţia apar, simultan, ca „ţara de aici” şi „ţara de acolo”. Alternînd voci, spaţii, perspective şi epoci, Culorile rîndunicii este nu doar o cartografiere a identităţii pulverizate a scriitorului migrant, ci şi o meditaţie despre natura şi rostul literaturii, despre libertate şi constrîngere de ambele părţi ale Cortinei de Fier. Volumul este tradus de Simona Modreanu.
„Eu sînt un independent, un fel de sălbatic care nu se supune sistemului, la propriu şi la figurat.” (Marius Daniel Popescu)
„În Culorile rîndunicii se dezvăluie două surse de inspiraţie: anii de formare în România lui Ceauşescu, din care autorul lasă să se întrevadă amestecul de pretenţie mesianică şi înapoiere, şi scrisul care îl preocupă în prezent.” (L’Humanité)
„Pentru Marius Daniel Popescu, totul este materie literară: căderea unui tiran, dar şi cardul de fidelitate de la supermarket, care îl răsplăteşte pe vajnicul cumpărător cu un set de douăzeci de cratiţe: «Ies mereu în lume, unde subiectele nu lipsesc niciodată. Marea luptă a scriitorului ţine de stil.»” (La Liberté)
Marius Daniel Popescu s-a născut la Craiova, în 1963. A făcut parte din Grupul de la Braşov, alături de Alexandru Muşina, Andrei Bodiu, Marius Oprea, Caius Dobrescu şi Simona Popescu. În 1990, se îndrăgosteşte de o elveţiancă aflată în vizită în România şi emigrează în Elveţia; cinci ani mai tîrziu, publică primul volum de poeme, scris direct în limba franceză: 4 x 4, poeme cu tracţiune integrală. În anul 2004 devine directorul ziarului le persil (pătrunjelul). În aceeaşi perioadă frecventează o închisoare din Elveţia, unde le vorbeşte deţinuţilor despre literatură. Debutul în proză cu romanul Simfonia lupului îi aduce şi prima distincţie literară, Premiul Robert Walser, în 2008.
PROGRAM DE EVENIMENTE:
BUCUREŞTI
I. Joi, 4 decembrie, ora 17.00, Librăria Cărtureşti – Café Verona (Str. Pictor Arthur Verona 13-15)
I'm an alien in Switzerland
Andrei Crăciun&Vlad Stoicescu în dialog cu Marius Daniel Popescu
Eveniment FILB cu sprijinul Ambasadei Elveţiei, ProHelvetia, Swiss Sponsors’ Fund, Editura Polirom, Cărtureşti
II. Vineri, 5 decembrie, ora 18.00, Clubul Ţăranului (Şoseaua Kiseleff nr. 3)
Lectură publică şi dialog cu cititorii
Eveniment FILB
BRAŞOV
Luni, 8 decembrie, ora 18.00
Marius Daniel Popescu şi Bogdan-Alexandru Stănescu la Librăria „Şt. O. Iosif” (Str. Mureşenilor nr. 14)
Lectură şi discuţie
Invitaţi, alături de autor: Ruxandra Ivăncescu, Georgeta Moarcăs, Romulus Bucur
Eveniment organizat în parteneriat cu Facultatea de Litere, Universitatea „Transilvania” din Braşov
SIBIU
Marti, 9 decembrie, ora 18.00, Librăria Habitus (Pţa Mică nr. 4)
Rita Chirian în dialog cu Marius Daniel Popescu&Bogdan-Alexandru Stănescu
Fragmente din roman în lectura autorului
TIMIŞOARA
Joi, 11 decembrie, ora 18.00, Librăria „Cartea de Nisip” (Str. V.V. Delamarina nr. 1)
Lectură şi discuţie
Invitaţi, alături de autor: Robert Şerban, Radu Pavel Gheo