„Stelele-n cer“, recital pentru soprană şi… ţiteră

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sub genericul inspirat de ultima poezie eminesciană, transpusă pe portativ de Nicolae Bretan, a avut loc în ambientul intim de la Teatrelli un recital de cântece de leagăn şi colinde. În preajma Crăciunului. Ineditul l-a reprezentat asocierea inovatoare dintre o voce de operă, aceea a sopranei Rodica Vică, cu sonurile speciale ale unui instrument rar, ţitera, cu corzi „ciupite“ de muziciana austriacă Barbara Laister-Ebner.

O simbioză într-un teritoriu al visării, al atmosferei lirice de unică rememorare a copilăriei, al tihnei dinaintea somnului pur şi odihnitor, al plutirilor pe aripi îngereşti. Alăturarea diafanului, candorii şi limpezimii glasului cu claritatea şi, să-i spun, inocenţa sunetului ţiterei a adus atmosferei dorita transparenţă şi seninătate pentru tălmăcirea micilor comori ce i-au avut drept autori, în recital, pe Brahms, Mozart, Lorca, Tosti, de Falla, alături de melodii tradiţionale franceze, austriece, bavareze şi chiar columbiene, sefarde sau japoneze, cărora li s-au adăugat lieduri şi colinde româneşti. Rodica Vică a cântat în 8 limbi, cu dicţiune impecabilă, dăruind prin tehnică non-vibrato, asemănătoare stilului baroc pe care artista îl practică frecvent în carieră, puritate de expresie şi comunicare, potrivită sferei poetice imaginate.

Odată ce a fost invitată de celebrul dirijor Riccardo Muti să cânte la Viena în tradiţionalul Concert de Anul Nou 2018, Barbara Laister-Ebner a adus vechea ţiteră clasică de secol XIX, urmaşă a „cithar“-ei antice, la rangul de instrument de interes. Pentru recital, neexistând partituri specifice, a compus acompaniamentul. Barbara Laister-Ebner cântă pe un instrument vienez cu 42 de corzi.

Evenimentul bucureştean, desfăşurat în prezenţa doamnei Isabel Rauscher, ambasadoarea Austriei în România, a inclus şi lansarea unui disc compact al celor două artiste conţinând 16 cântece de leagăn din întreaga lume având acelaşi generic „Stars in the Sky – Lullabies of the World“, gravat sub sigla Musica Ricercata.

Lirica românească, în recital şi pe disc, a fost reprezentată de Paul Constantinescu („Cântec de leagăn“ din ciclul „Patru cântece pe versuri de Şt. O. Iosif“), Nicolae Bretan („Stelele-n cer“ pe versuri de Eminescu), de colindele tradiţionale.

Un inspirat dialog între prezentatoarea Nona Rapotan şi Rodica Vică a întregit serata.

Fişa tehnică trebuie să menţioneze că evenimentul a fost organizat de Primăria Capitalei prin Creart – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti, cu concursul Asociaţiei pentru Muzică, Artă şi Cultură, Muzeului Naţional George Enescu şi Bookhub, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti şi Wagner Arte Frumoase şi Poveşti.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite