„Soclul Infinitului“ din Parcul Carol, un monument ca un ADN

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Soclul Infinitului“, de Lea Rasovszky şi Vlad Stoica, este prima lucrare a proiectului „SPAM Copy/Paste“ FOTO: Ioana Ciocan
„Soclul Infinitului“, de Lea Rasovszky şi Vlad Stoica, este prima lucrare a proiectului „SPAM Copy/Paste“ FOTO: Ioana Ciocan

ARTĂ CONTEMPORANĂ Pe soclul din faţa Arenelor Romane, vechi de 107 ani, stă astăzi un alt soclu, galben, răsucit şi cât se poate de contemporan, creat de Lea Rasovszky şi Vlad Stoica

Parcă ar fi un turn, au zis unii. Sau un teanc de cărţi, 

le-am spus eu. Sau un lanţ de ADN, fiindcă este învârtit, a hotărât un paznic din Parcul Carol, care le-a fost celor doi artişti un fel de „curator spiritual“, pe măsură ce au lucrat la „Soclul Infinitului“. 

Această din urmă interpretare i-a cucerit pe Lea Rasovszky şi pe Vlad Stoica, fiindcă face trimitere chiar la esenţa copierii şi, în definitiv, reflectă tema proiectului. Lucrarea realizată de cei doi a fost vernisată pe 30 aprilie, în Parcul Carol, şi va putea fi văzută şi interpretată de trecători pe parcursul întregii luni mai. „Asta e interesant la arta contemporană: poate fi absolut orice, opţiunile sunt foarte multe şi se lucrează direct cu interpretarea omului. Nu mai e o chestie strictă, ca acum câteva zeci de ani“, a punctat Lea Rasovszky. 

Lucrări copy/paste 

Organizatoarea Ioana Ciocan, cu sprijinul Fundaţiei Graffiti Art Work, a lansat, la începutul lunii octombrie 2012, o provocare în rândul artiştilor: să creeze lucrări pe tema „Copy/Paste“, care să fie expuse în spaţiul public, pe soclul unde se afla înainte statuia doctorului Constantin Istrati. Din cele 42 de proiecte propuse, cinci au fost câştigătoare. „Am decis să încep expunerea lor cu Vlad şi cu Lea pentru că ei au respectat perfect tema şi au copiat soclul acesta, care datează din 1906, şi l-au rearanjat într-o viziune extrem de contemporană“, a explicat Ioana Ciocan. 

Ne-am gândit să transformăm soclul într-un obiect de artă în sine, şi nu doar să susţină un alt obiect. Vlad Stoica architect

„Am înţeles cumva ironia de copiere a unui soclu şi nici nu puteam să facem orice lucrare de artă contemporană pe un soclu de 4.20 metri. Ne-am gândit să transformăm soclul într-un obiect de artă în sine, şi nu doar să susţină un alt obiect. De aceea ne-am gândit la acest turn clasicist“, a explicat Vlad Stoica (28 de ani), absolvent al Universităţii de Arhitectură „Ion Mincu“ din Bucureşti.   

„Soclul Infinitului“ este făcut din plăci de polistiren, vopsite în galben, iar culoarea, aleasă pentru a da o notă mai jucăuşă lucrării, este o vopsea lavabilă de exterior rezistentă la ploaie, vânt şi alte intemperii. Decuparea polistirenului în forma finală pe care o vedem astăzi în Parcul Carol a fost stabilită pe baza unui „script computerizat realizat pentru a secţiona un obiect 3D“, după cum mi-a explicat destul de ştiinţific Vlad.  

O artistă şi un arhitect

Lea Rasovszky are 27 de ani, a absolvit studiile la secţia Foto/Video din cadrul UNArte şi a organizat şi participat la mai multe evenimente artistice până în prezent. E genul de artist care preferă expunerea etapelor, şi nu strângerea unei serii de lucrări şi expunerea lor la un moment dat. Una dintre expoziţiile ei de suflet este ultima, „Camera nocturnă“, aflată încă în desfăşurare.

Vlad Stoica (28 de ani) a terminat studiile la Universitatea de Artihectură „Ion Mincu“ din Bucureşti, iar acum face parte dintr-un „colectiv foarte mişto de arhitecţi“, numit Wolfhouse Productions, al cărui proiecte vizează sfera artei publice, a sociologiei şi a urbanismului. 

Juriul care a desemnat cele cinci lucrări câştigătoare, format din Magda Cârneci (critic de artă), Eugen Rădescu (teoretician, co-fondator Pavilion), prof. univ. dr. Marilena Preda-Sânc (UNArte) şi Diana Toboşaru (COO BBDO), a încercat să aleagă acele proiecte care să fie pe înţelesul tuturor, uşor de perceput pentru publicul larg şi care să aducă, totodată, în atenţia publicului soclul din Parcul Carol.

Celelalte patru lucrări din cadrul proiectului „SPAM Copy/Paste“ – Galeria A1, cu lucrarea „Qub“, Andrei Ciobotaru, cu „Fiecare vrea pe soclul lui“, Andrei Fărcăşanu, cu „Am cu ce“ şi Ileana Oancea, cu lucrarea „Contesa“ – vor fi expuse până în luna septembrie, după care una dintre ele va fi desemnată câştigătoare şi va obţine un premiu în valoare de 1.000 de euro.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite