Sergiu Nicolaescu, în centrul scandalului între generaţii: animozităţile cu Cristi Puiu şi Cristian Mungiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regizorul Sergiu Nicolaescu FOTO Adevărul
Regizorul Sergiu Nicolaescu FOTO Adevărul

Regizorul Sergiu Nicolaescu a fost atacat de multe ori de colegii săi mai tineri şi le-a răspuns uneori dur, alteori ironic.

În 2007, regizorul Cristi Puiu a pus la îndoială profesionalismul juriului de la Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).

„Dacă anul trecut a fost o revoluţie în procesul de notare şi judecare a proiectelor de film, rezultatele de acum demonstrează că revoluţia a trecut şi trăim o restauraţie a mediocrităţii. O parte importantă dintre cei care au primit finanţări pentru ficţiune, documentar, proiecte de dezvoltare sunt regizori şi autori care şi-au demonstrat în trecut incapacitatea, lipsa de talent şi profesionalism, în frunte cu Sergiu Nicolaescu, Adrian Popovici, Marius Barna“, a declarat Cristi Puiu pentru „Adevărul“.

La concursul CNC din 2007, cel mai mare credit pentru producţie - 1,8 milioane lei - l-a obţinut Sergiu Nicolaescu pentru „Supravieţuitorul“, un fel de „Comisarul Moldovan reloaded“. „Niciun film al lui Sergiu Nicolaescu nu este cunoscut în Occident. Punct. Dar problema nu este numai el, ci modul în care funcţionează CNC-ul. Faptul că ei au acordat finanţare maximă filmului lui Nicolaescu este o dovadă a lipsei de profesionalism a juriului“.

Afirmaţiile lui Cristi Puiu au fost sprijinite atunci de criticii Alex Leo Şerban (1959-2011), Mihai Chirilov, Andrei Gorzo, Mădălina Roşca. Ei au spus că banii pentru filme erau risipiţi de CNC, care dădea finanţări clientelare şi încuraja mediocritatea.

Sergiu Nicolaescu i-a răspuns atunci lui Cristi Puiu, spunând că „nu a auzit de el“ şi că „ar trebui să mai facă un film sau două înainte să vorbească“.

Generaţia lui Sergiu Nicolaescu, ironizată de Cristian Mungiu

Într-un interviu acordat la sfârşitul anului trecut pentru „Adevărul“, regizorul Cristian Mungiu a descris, sarcastic, un anume stil de a face filme şi de a intra în dezbaterea publică.

„Unii dintre actorii care au strălucit în perioada filmului comunist îi critică vehement pe regizorii tineri, argumentând că producţiile lor nu se ridică la anvergura filmului regizat, de exemplu, de Sergiu Nicolaescu. Vorbesc despre „mizerabilismul“ filmului românesc, despre un minimalism nejustificat. Câtă nevoie avem acum de filme despre daci sau Mihai Viteazul?“, a fost întrebat Cristian Mungiu.

„Eu am toată simpatia pentru actorii populari de pe vremea «Albumului Duminical» şi, sincer, nu e vina lor că-şi dau cu părerea dacă sunt întrebaţi - însă ce competenţă au ei în chestiunea cinematografică şi ce relevanţă au comentariile lor? Şi cum adică minimalism nejustificat? Nejustificat de ce, de cine? I-aţi întrebat vreodată, de curiozitate, pe oamenii ăştia, ce filme din istoria cinematografului au văzut ei, ce cărţi despre arta asta au citit? Dacă doar ai călărit în filme cu replici din cartea de istorie, e bine să fii mai rezervat în aprecieri“, a răspuns Cristian Mungiu.

Sergiu Nicolaescu i-a dat imediat replica, într-un interviu publicat de Evenimentul zilei: „Cristian Mungiu e la o vârstă la care îi mai scapă cuvinte. Ca să spui despre un regizor, care are 50 de ani de regie de film, că a călărit în filme şi că a spus cuvinte din cărţile de istorie de liceu... Fără să îmi pronunţe numele, atenţie! Nu, eu nu am absolut nimic cu Cristian Mungiu. Dimpotrivă. Îl felicit. Eu ştiu ce înseamnă să câştigi la Cannes. Premiul cel mare“.

Valerian Sava, critic de film: Sergiu Nicolaescu a excelat în onestitate şi profesionalism Sergiu Nicolaescu n-a fost mai deloc un practicant, necum un promotor al filmului de autor, incît a-l judeca, a-l elogia ori contesta în afara statutului de realizator-dirijor, mai mult sau mai puţin norocos, al unei sinteze, ar ignora şi din nefercire ignoră efectiv, flagrant, o rigoare a onestităţii şi profesionismului în care a excelat în tinereţe şi uneori mai tîrziu cel plecat dintre noi
Cătălin Sturza, editor de carte la Curtea Veche: Ce rămâne după Sergiu Nicolaescu În conflictul dintre generaţia tânără de cineaşti creativi, cu premii internaţionale, dar fără acces la banii CNC, şi vechii dinozauri secătuiţi de creativitate, dar cu acces la fondurile de stat, Sergiu Nicolaescu era întruchiparea gărzii vechi, ce nu renunţă şi nu se predă.
Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite