Seară de muzică clasică rusă, cu Rachmaninov şi Borodin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două concerte binecunoscute: „Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră“ semnat de Rachmaninov şi „Dansurile polovţiene“ (din opera „Cneazul Igor”) compuse de conaţionalul său, Borodin, sunt găzduite vineri seară, de la 19.00, de Sala Radio, cu participarea pianistului Mihai Ungureanu, a Orchestrei Naţionale Radio şi a Corului Academic Radio.

Lucrarea lui Serghei Rachmaninov, „Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră“, va fi interpretată de  Orchestra Naţională Radio, avându-l ca solist pe Mihai Ungureanu. Aceasta este cea mai populară creaţie a lui Rachmaninov, considerat ultimul mare romantic al muzicii clasice. „A compune muzică este parte a vieţii mele la fel cu a respira şi a mânca. Compun muzică pentru că trebuie să dau o formă sentimentelor mele, la fel cum vorbesc pentru că trebuie să îmi rostesc gândurile“, spunea compozitorul. 

Puternic influenţată de folclorul rus, opera „Cneazul Igor“ a lui Alexander Borodin are la bază poemul anonim „Cântec despre oastea lui Igor“ (sec. al IX-lea), iar „Dansurile polovţiene“ (popor nomad de sorginte turcească) sunt cea mai apreciată parte a lucrării, devenite celebre mai ales după interpretarea coregrafică în cadrul stagiunilor „Baletelor ruse“, la Paris, în 1909.

Pe lângă cele două partituri, tot în interpretarea Orchestrei Naţionale Radio, ascultătorii se vor bucura şi de uvertura operei „Cneazul Igor”, întregul eveniment derulându-se sub bagheta dirijorului chinez Jin Wang. Muzicianul a studiat dirijatul de orchestră la Conservatorul din Beijing şi apoi la Academia de Muzică din Viena, având şansa de a se perfecţiona cu reputaţi maeştri ai baghetei ca Zubin Mehta sau Leonard Bernstein. A fost invitat la pupitrul unor prestigioase ansambluri precum Orchestra Simfonică Radio din Berlin, Royal Philharmonic Orchestra din Londra, Orchestra Naţională din China, Filarmonica din Seul, Orchestra Simfonică din Singapore etc. 

Invitat special al serii este pianistul Mihai Ungureanu, cu un palmares variat de concerte pe mai multe continente, al cărui nume este în ţară strâns legat de Filarmonica Oltenia din Craiova. Este în prezent director artistic al instituţiei, a ocupat poziţia de director general şi, în calitate de solist concertist al ansamblului, a susţinut numeroase concerte la sediu, dar şi turnee în Italia, Germania, Franţa, Elveţia, Spania, Gibraltar. Evenimentul se va derula cu participarea Corului Academic Radio, pregătit de dirijorul Dan Mihai Goia.  

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite