Se împlinesc 100 de ani de când Igor Stravinsky spune „Povestea soldatului“

Se împlinesc 100 de ani de când Igor Stravinsky spune „Povestea soldatului“

În cadrul programului "Clasic e fantastic, cum să înţelegem muzica", duminica, 19 martie, de la ora 11.00. la Sala mare a Ateneului, va fi interpretată "Povestea soldatului" de Igor Stravinski.

Ştiri pe aceeaşi temă

"Povestea soldatului" va fi interpretată de Trio Mozaic, din care fac parte Oana Spânu-Vişenescu (vioară), Emil Vişenescu (clarinet), Diana Spânu-Dănilă (pian). Anca Sigartău este Povestitorul, Soldatul este interpretat de Mihai Bisericanu, Dracul este întruchipat de Sandu Mihai Gruia. Muzicologul Cristina Sârbu va comenta spectacolul. Concertul este realizat în colaborare cu Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română, potrivit unui comunicat al Filarmonicii "George Enescu".

Scrisă în 1017, Povestea soldatului de Igor Strawinsky a avut premiera un an mai târziu, în  septembrie 1918. O interesantă şi originală lucrare de teatru muzical, Povestea are la baza un libret scris de  elveţianul Charles Ferdinand Ramuz inspirat din culegerea de basme ruseşti a lui Alexander Afanasiev. 

Se vorbeşte despre un soldat care s-a întâlnit  cu diavolul: în schimbul viorii sale, acesta îi oferă o carte care îi poate aduce bogăţii fără de număr. Soldatul se lasă inspitit, renunţă la instrument, se îmbogăţeşte, se căsătoreşte cu femeia iubita dar, pentru că nu se poate opri din a 

dori mai mult si mai mult, la final, pierde totul. O parabolă spumoasă plină de miez, cu aparenţă de comedie dar cu înţelesuri profunde şi etern valabile.

Clasic e fantastic - cum să înţelegem muzica

Duminica, 19 Martie 2017, 11:00 - 13:00

Sala mare a aAteneului

Povestea soldatului
de Igor Stravinski

Trio Mozaic

OANA SPÂNU-VIŞENESCU - vioară
EMIL VIŞENESCU - clarinet
DIANA SPÂNU-DĂNILĂ - pian
Povestitorul - ANCA SIGARTĂU
Soldatul - MIHAI BISERICANU
Dracul - SANDU MIHAI GRUIA
Comentează: CRISTINA SÂRBU (foto)
Concert realizat în colaborare cu
Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română.

Biletele se pun în vânzare de miercuri, 8 martie.  

 

citeste totul despre: