Record pe piaţa mondială de artă: o lucrare de Francis Bacon, vândută cu 142 milioane de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
"Three Studies of Lucian Freud" de Francis Bacon
"Three Studies of Lucian Freud" de Francis Bacon

Tripticul “Three Studies of Lucian Freud”, pictat de Francis Bacon în 1969, a fost adjudecat pentru suma record de 142 milioane de dolari, la o licitaţie organizată ieri, la New York, devenind opera de artă cel mai scump vândută vreodată.

Opera de artă a fost vândută la licitaţia organizată ieri de casa Christie's unui client care a preferat să îşi păstreze anonimatul. A fost pentru prima dată când tripticul "Three Studies of Lucien Freud" a fost scos la licitaţie, preţul de pornire a licitaţiei fiind de 80 de milioane de dolari.
După şase minute de licitare, tripticul "Three Studies of Lucian Freud" a fost adjudecat pentru suma record de 142 milioane de dolari.
Astfel, "Three Studies of Lucian Freud" a devenit cea mai scumpă operă de artă vândută vreodată la licitaţie, detronând tabloul "Ţipătul/ The Scream", de Edvard Munch, care anul trecut a fost adjudecat pentru suma de 119,9 milioane de dolari. Precedentul record de preţ pentru un tablou de Francis Bacon a fost stabilit în 2008, când casa Sotheby's a vândut la New York pictura "Triptych, 1976" pentru suma de 86,3 milioane de dolari.

"Capodopera marchează relaţia dintre Bacon şi Freud, aducând omagiu înrudirii creatoare şi emoţionale dintre cei doi artişti", a declarat Francis Outred, directorul Secţiunii pentru artă contemporană şi postbelică a casei Christie's din Europa.

Francis Bacon (1909 - 1992) şi Lucian Freud (1922-2011) s-au întâlnit în 1945 şi au devenit prieteni apropiaţi, făcându-şi portrete unul altuia în mai multe rânduri, înainte ca prietenia lor să se destrame în anii '70. Cele trei tablouri din seria “Three Studies of Lucian Freud” au fost pictate în anul 1969 la Colegiul regal de artă din Londra, după ce atelierul lui Francis Bacon a fost distrus într-un incendiu.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite