Preşedintele juriul de la Cannes, George Miller, răspunde acuzaţiilor. „Orice palmares are şi marii lui pierzători“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regizor Ken Loach, care a câştigat Palme d'Or pentru "I, Daniel Blake" şi George Miller, preşedintele australian de la ediţia 69 Cannes              FOTOGRAFII: AP
Regizor Ken Loach, care a câştigat Palme d'Or pentru "I, Daniel Blake" şi George Miller, preşedintele australian de la ediţia 69 Cannes              FOTOGRAFII: AP

Orice palmares are şi marii lui pierzători. Anul acesta a fost "Toni Erdmann", al cineastei germane Maren Ade, care, a obţinut trofeul neoficial Palmierul de Aur pentru film uitat. Această tragi-comedie, despre un tată care încearcă să recupereze afecţiunea fiicei sale, era favorit în competiţia festivalului, potrivit criticilor de film prezenţi pe Croazetă.

Preşedintele juriului Festivalului de Film de la Cannes, George Miller, a prezentat, într-o conferinţă de presă, alegerile sale privind palmaresul festivalului şi a explicat motivul pentru care filmul ce părea favorit la marele premiu, ”Toni Erdmann”, o coproducţie Germania-Austria-România, al cărei coproducător român este Ada Solomon, nu s-a regăsit pe lista laureaţilor din acest an, potrivit news.ro.


”Orice palmares are şi marii lui pierzători. Anul acesta a fost «Toni Erdmann», al cineastei germane Maren Ade, care,  a obţinut trofeul neoficial «Palmierul de Aur pentru film uitat»”, afirmă Le Figaro. Această tragi-comedie despre un tată care încearcă să recupereze afecţiunea fiicei sale era favorit în competiţia festivalului, potrivit criticilor de film prezenţi pe Croazetă. Admiratorii filmului lui Maren Ade credeau că în 2016 o a doua femeie (după Jane Campion pentru ”Pianul”, n.r.) ar putea să ajungă pe lista laureaţilor cu Palme d'Or. Însă juriul a decis altfel.

image

Întrebat despre acest aspect în conferinţa de presă organizată după anunţarea premiilor de la Cannes, duminică seară, George Miller (foto) a încercat să justifice absenţa din palmares a lungmetrajului ”Toni Erdmann”. Preşedintele juriului a insistat pe alegerile delicate la care a fost expus alături de partenerii lui din juriul oficial.

”Nu avem decât opt premii pentru 21 de filme. Am lucrat cu vigoare şi rigoare. Nimic nu a rămas în afara discuţiilor. Noi am vrut să decidem pentru noi-înşine şi nu am ascultat opiniile presei”, a spus George Miller.

Juriul nu a fost la fel de emoţionat de ”Toni Erdmann” aşa cum au fost criticii de specialitate, care au vizionat filmul pe Croazetă.

Lungmetrajului lui Maren Ade i-a fost preferat cel regizat de Ken Loach, ”I, Daniel Blake”, juriul alegând să atribuie al doilea Palme d'Or cineastului britanic Ken Loach, recunoscut pentru angajamentul său faţă de cauzele sociale şi care a realizat prin intermediul acestui film o nouă fabulă a realităţii crude despre deviaţiile neo-capitaliste.

”Fiecare film a fost judecat după propriile calităţi. Nu-mi amintesc să fi avut discuţii despre faptul că filmul este regizat de o femeie. Realizatorul de film este un realizator de film. Nu am ţinut cont de această problemă”, a precizat George Miller.

George Miller, creatorul francizei ”Mad Max”, a salutat prezenţa eroinelor puternice în filmele din competiţia celei de-a 69-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes: ”Există multe mari actriţe în filmele pe care le-am văzut”.

Cineastul australian a fost rugat, de asemenea, să-şi spună părerea despre dubla victorie a filmului ”The Salesman”, de Asghar Farhadi, care a primit premiul pentru scenariu şi cel pentru interpretare masculină - Shahab Hosseini.

”Astăzi, regulamentul indică faptul că putem oferi două premii doar unui singur film. Tentaţia a fost de a da mai mult. Dar am lucrat de manieră profundă pentru a găsi un echilibru. Au fost numeroase persoane care au criticat filmele văzute şi fiecare a avut o părere personală. Este foarte subiectiv. Noi am fost nouă juraţi. Nu au rămas cuvinte nespuse şi după părerea noastră premiile corespund părerii noastre, a tuturor”, a adăugat George Miller.

”Un preşedinte de juriu are mână de fier şi îşi apără cu fermitate şi pasiune palmaresul său”, a concluzionat Le Figaro.

Lungmetrajul ”I, Daniel Blake”, regizat de cineastul britanic Ken Loach, a câştigat trofeul Palme d'Or, duminică seară, la gala de închidere a celei de-a 69-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes, potrivit site-ului oficial al evenimentului.

Cristian Mungiu premiat la Cannes ediţia 2016 FOTO AP

Regizorul Cristian Mungiu (foto) a primit premiul pentru cea mai bună regie, pentru filmul ”Bacalaureat”, ex aequo cu cineastul Olivier Assayas, regizorul filmului ”Personal Shopper”, la gala de închidere a Festivalului de Film de la Cannes, care are loc duminică.

În competiţia oficială din acest an a Festivalului de Film de la Cannes au fost proiectate şi lungmetrajele româneşti ”Bacalaureat”, de Cristian Mungiu, şi ”Sieranevada”, de Cristi Puiu.

Filmul românesc ”Dogs”, regizat de Bogdan Mirică, şi coproducţia cu participare românească ”Toni Erdmann”, de Maren Ade, au câştigat, sâmbătă seară, două dintre cele trei premii decernate de Federaţia Internaţională a Criticilor de Film (FIPRESCI) la Cannes, fiind recompensate în secţiunea Un Certain Regard respectiv în competiţia oficială a festivalului. ”Toni Erdmann” reprezintă o coproducţie Germania-Austria-România, al cărei coproducător român este Ada Solomon.

Cea de-a 69-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes s-a desfăşurat în perioada 11 - 22 mai. Juriul competiţiei oficiale a fost prezidat de cineastul australian George Miller.

Actorul francez Laurent Lafitte a fost desemnat prezentator principal al ceremoniilor festivalului, oficiind atât gala de deschidere, cât şi pe aceea de închidere.

Lungmetrajul ”Café Society”, de Woody Allen, a fost proiectat în deschiderea celei de-a 69-a ediţii a Festivalul de Film de la Cannes, pe 11 mai.

Înfiinţat în 1946, Festivalul de Film de la Cannes este considerat unul dintre cele mai prestigioase evenimente de profil din lume, potrivit news.ro.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite