INTERVIU Adrian Titieni, protagonistul filmului lui Mungiu premiat la Cannes: „Nu  există şcoală pentru părinţi“ FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Titieni, unul dintre favoriţi pentru Cel mai bun actor, la Cannes, pentru rolul din "Bacalaureat", regia Cristian Mungiu       FOTO: Eduard Enea
Adrian Titieni, unul dintre favoriţi pentru Cel mai bun actor, la Cannes, pentru rolul din "Bacalaureat", regia Cristian Mungiu       FOTO: Eduard Enea

„La Cannes, oamenii ne opreau pe stradă şi ne felicitau”, povesteşte Adrian Titieni, tatăl din "Bacalaureat", într-un interviu, pentru „Adevărul“. „Bacalaureat“, filmul regizat de Cristian Mungiu, vorbeşte despre relaţia complexă dintre un tată şi o fiică  şi despre erorile la care este supus un părinte, din prea multă dragoste pentru copilul său.

Cel mai recent film regizat de Cristian Mungiu (48 de ani), „Bacalaureat“, a avut premiera românească simultan cu cea mondială din cadrul Festivalului de Film de la Cannes, pe 19 mai. „Bacalaureat“, cunoscut în perioada de pregătire sub numele de „Fotografii de familie“, spune povestea unui doctor dintr-un mic oraş de provincie, interpretat de Adrian Titieni, care trebuie să decidă care e cea mai bună cale de urmat pentru copilul lui în contextul societăţii româneşti de astăzi. „În România, ca părinte, trebuie mereu să alegi cum să-ţi pregăteşti copilul pentru o societate disfuncţională“, spunea regizorul Cristian Mungiu. În „Bacalaureat“, Maria Drăguş interpretează rolul fiicei răzvrătite, din distribuţie făcând parte şi Lia Bugnar, Mălina Manovici, Vlad Ivanov, Rareş Andrici. Scenariul şi regia sunt semnate de Cristian Mungiu, imaginea este realizată de Tudor Vladimir Panduru, scenografia de Simona Pădureţu. 

„Adevărul“: Cum aţi primit vestea că duminică seară, la Cannes, Cristian Mungiu a câştigat Premiul pentru cel mai bun regizor cu „Bacalaureat“?

Adrian Titieni: Este un premiu mai mult decât binemeritat şi se înscrie în paradigma unică a profesionalismului domnului Cristian Mungiu, care a luat toate premiile posibile. La profesionalismul lui, acet tip de legitimare vine într-o coerenţă firească. Mă bucur că i-am putut fi de ajutor şi că am făcut parte din acest proiect.

Vorbeaţi la conferinţa de presă de la Cannes cu umor despre cum există o prima dată pentru toate şi că acum lucraţi pentru prima data cu Cristian Mungiu la un film şi sunteţi prima dată la Cannes. Cum a fost experienţa?

Am lucrat foarte bine cu domnul Cristian Mungiu şi îi mulţumesc că a ales să mă distribuie în acest film. Şi domnul Mungiu, şi echipa - toată experienţa a fost absolut extraordinară. Drumul la Cannes, Cannes-ul ca atare...

După proiecţie, oamenii au avut o atitudine extraordinară, ne-au oprit pe stradă, ne-au spus că am făcut un lucru foarte bun. A fost frumos şi înălţător.
Mungiu

Se vedea că aţi avut emoţii la conferinţa de presă.

Mari. Şi nu la conferinţa de presă, ci la 53 de ani. La 53 de ani, la conferinţa de presă. Recunosc şi mi le asum.

Cu ce vă doriţi să rămână publicul după vizionarea filmului şi din povestea personajului pe care îl interpretaţi, într-un frumos tur de forţă?

Sunt tatăl a trei copiii - am şi o fiică din prima căsătorie, în vârstă de 30 de ani. Uşor, uşor, mă apropii de bacalaureat anul viitor. Dincolo de această situaţie firească în devenirea unor copiii, relaţia părinte-copil e o relaţie foarte complexă şi delicată. Încerc tot timpul să mă pun în situaţia lor, cum mi-am promis de altfel de când m-am hotărât să am copiii - şi uneori nu reuşesc. Părintele chiar şi după ce îşi ia copilul zborul rămâne tot părinte. Nu  există şcoală pentru părinţi.  Şi fără îndoială că la un moment dat eşti tentat să le  impui copiilor această condiţie de a împli lucruri pe care tu nu le-ai împlinit, de face lucruri pe care tu n-ai reuşit să le faci, de a avea o viaţă mai bună decât ai avut-o tu. Şi poate că faci asta printr-o modalitate invazivă, chiar dacă ea e amprentată cu afecţiune

. Părintele trebuie să-şi pună întrebarea: Pentru cine am făcut copiii? Pentru mine sau pentru ei înşişi?

Dacă răspunsul e în partea a doua a frazei, atunci trebuie să facem pasul înapoi şi să le lăsăm libertatea să existe şi să funcţioneze cu gândul că toată afecţiunea şi investiţia pe care am putea-o pune  făcută de ei se va regăsi în relaţia cu copiii lor. Şi, sigur, că nu ne sunt datori să întoarcă ceea ce am investit în ei.

De fapt, în relaţia cu copilul şi, până la urmă, în orice relaţie cu ceilalţi e foarte important să faci diferenţa între ceea ce declari a fi valorile tale şi comportamentul propriu. Degeaba îi spui copilului că trebuie să fie curajos, încrezător sau generos, degeaba îi spui să nu facă ceva, dacă tu, părintele, nu funcţionezi aşa. Poate că e mai bine pur şi simplu să faci, şi nu doar să declari.
Degeaba îi spui copilului că trebuie să fie curajos, încrezător sau generos, degeaba îi spui să nu facă ceva, dacă tu, părintele, nu funcţionezi aşa
Cristian Mungiu

Alături de Lia Bugnar, pe covorul roşu

A jucat şi în "Poziţia copilului" şi în "Ilegitim"

Numele: Adrian Titieni
Data şi locul naşterii: 6 iunie 1963, Bistriţa
Starea civilă: căsătorit, are doi copii
Studiile şi cariera:
- A absolvit, în 1988, cursurile Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale“, la clasa profesorului Mircea Albulescu.
- Din 1989 a fost şef al catedrei „Artei Actorului“ din UNATC.
- A fost director al Studioului Cassandra (din UNATC) în perioada 1999-2000.
- Pentru rolurile interpretat din filme şi din piesele de teatru, a primit numeroase distincţii: premiul Gopo în 2012 pentru cel mai bun actor, pentru interpretarea personajului Doctorului Crişan din filmul „Din dragoste cu cele mai bune intenţii“, premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul Internaţional „GrandOff“, ţinut la Varşovia în 2010, pentru rolul din scurtmetrajul „Colivia“. A jucat, de asemenea, în filmul „Poziţia copilului“, care a primit trofeul „Ursul de Aur“ la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin (2013).
- Din 2012 până în 2015 a fost rector al UNATC din Bucureşti.

-Anul acesta, a jucat şi în "Ilegitim", filmul lui Adrian Sitaru.
Locuieşte în: Bucureşti

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite