O selecţie a celor mai bune documentare de la Pelicam, proiectată la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Au bord du monde“ este un documentar despre viaţa oamenilor fără adăpost din Paris FOTO allocine.fr
„Au bord du monde“ este un documentar despre viaţa oamenilor fără adăpost din Paris FOTO allocine.fr

Cele mai apreciate cinci documentare proiectate la Festivalul Internaţional de Film Pelicam (Tulcea, 13-15 iunie) sunt aduse în Capitală, în perioada 8-10 iulie, la Cinema Elvira Popescu, într-o retrospectivă realizată de organizatorii evenimentului de la Tulcea.

În deschiderea retrospectivei Pelicam 2014 la Bucureşti, publicul va putea viziona marţi, de la ora 20.00, "Santra and the Talking Trees" (Finlanda, 2013), un film despre dificultatea şi frumuseţea de a-ţi găsi propria casă. Documentarul este câştigătorul secţiunii dedicate scurtmetrajelor de la Pelicam 2014.

"My Name is Salt" (Elveţia/ India, 2013), filmul care a câştigat marele premiu Pelicam 2014, va fi proiectat la cinema Elvira Popescu pe 8 iulie, în continuarea scurtmetrajului de deschidere. Filmul spune povestea celor 40.000 de familii din India care se mută opt luni pe an în deşert unde muncesc în condiţii aspre de mediu pentru a colecta sarea care le aduce singurul venit.

Trailerul documentarului „My name is Salt“:

   

Miercuri, de la ora 20.00, publicul va putea vedea "Au Bord du Monde" (Franţa, 2013), un documentar despre oamenii străzii din Paris, care caută, mai mult decât câţiva euro, respectiv consideraţia trecătorilor. Regizorul Claus Drexel a petrecut un an cu protagoniştii filmului său.

Pe 10 iulie, de la ora 19.00, bucureştenii pot viziona "Amazon Gold" (SUA, 2012), filmul câştigător al Green Film Network 2014, reţeaua internaţională a festivalurilor de film de mediu. Documentarul a fost proiectat la Tulcea în acest an în prezenţa regizorului Reuben Aaronson. Povestit de Sissy Spacek şi Herbie Hancock, câştigători ai premiilor Oscar, Amazon Gold este o poveste îngrijorătoare a unei călătorii clandestine în pădurea amazoniană. Ron Haviv şi Donovan Webster, doi jurnalişti de război conduşi de un biolog peruvian scot la iveală distrugerea sălbatică a pădurii virgine. Ei devin martorii unei transformări apocaliptice mânată de căutarea ilegală a aurului cu consecinţe la scară globală.

Tot pe 10 iulie, de la ora 20.30, va fi proiectat "Pipeline", producţie ruso-germano-cehă care explorează legăturile dintre oamenii aşezaţi de-a lungul unei conducte de gaz care porneşte din vestul Siberiei şi ajunge în Germania. "Pipeline" a câştigat premiul cel mare la categoria Black Sea Docs şi este propunerea Pelicam pentru Green Film Network Award 2015, ceea ce înseamnă că va fi proiectat în aproximativ 25 de ţări din lume.

Numărul participanţilor la Pelicam 2014 s-a ridicat la peste 5.000, un record pentru Festivalul Internaţional de Film despre Mediu şi Oameni care numără deja trei ediţii. Cei peste 5.000 de oameni au luat parte la proiecţiile de filme şi la concertele organizate în aer liber. Acestora li se adaugă participanţii la workshopurile Pelicam şi vizitatorii expoziţiei de fotografie "Delta Dunării, noi perspective".

La Pelicam 2014 au avut loc 27 de proiecţii de filme în premieră naţională organizate, pentru prima dată în acest an, în trei spaţii de desfăşurare. Pe parcursul celor trei zile de festival, au fost proiectate 14 filme la Centrul Cultural Jean Bart din Tulcea, 11 filme la Muzeul de Artă din Tulcea şi două filme în Piaţa civică din oraş. De asemenea, au fost organizate trei workshopuri în cadrul festivalului, două concerte în aer liber, precum şi o expoziţie de fotografie.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite